17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEuro, mai scump în 2009

Euro, mai scump în 2009

Moneda europeană îşi poate umfla muşchii la peste 4,2 lei pentru un euro, pe parcursul anului 2009. Unele contracte la termen încheiate pe Bursa monetar-financiară arată că investitorii au anticipat cotaţia pentru un euro la 4,3 şi chiar la 4,58 lei către sfârşitul anului.

Economia românească se raportează la euro. Populaţia este din ce în ce mai interesată de evoluţia cursului de schimb, pentru că mulţi oameni au rate bancare exprimate în această valută sau rate de leasing. Companiile au tot interesul pentru moneda europeană, mai ales exportatorii şi importatorii. Mediul financiar-bancar, de asemenea, este cu ochii pe euro, iar speculatorii/investitorii au motive întemeiate să vadă şi să anticipeze evoluţia monedei europene. Deprecierea leului de la începutul anului 2009, când un euro a fost cotat la peste patru lei, a continuat toată săptămâna, până la 4,13 lei – cursul oficial stabilit ieri de Banca Naţională a României. Analiştii şi specialiştii susţin că leul îşi va continua declinul în favoarea euro pe parcursul anului 2009.

Deficitele interne, cauzele prăbuşirii leului

Cei mai mulţi specialişti contactaţi de GdS au pus creşterea cotaţiilor euro din ultima perioadă pe seama mai multor factori. Cauzele principale ale prăbuşirii leului în raport cu euro sunt legate de situaţia economică internă (deficitul contului curent şi al balanţei de plăţi, precum şi deficitul bugetar), reducerea ratingului de ţară şi de neîncrederea investitorilor care plasau valută în conturile din România. De asemenea, 2009 a debutat cu o cerere foarte mare de euro pe piaţa valutară, fapt ce a împins euro în sus, pentru că intrările de valută sunt mai mici decât ieşirile din ţară.
„Principala cauză a deprecierii leului o constituie dezechilibrul extern, deficitul contului curent al balanţei de plăţi de circa 14% din PIB fiind foarte riscant şi mult mai greu de finanţat în condiţiile crizei financiare internaţionale. La acesta se adaugă deficitul bugetar în creştere pe 2008“, a precizat directorul sucursalei doljene a Băncii Naţionale a României (BNR), Gheorghe Gherghinescu. El apreciază că reducerea ratingului de ţară şi analizele negative întocmite de observatori externi au făcut ca „România să fie percepută negativ de investitori, cu implicaţii nefavorabile asupra fluxurilor de capitaluri externe“.

A crescut cererea de valută

Deprecierea destul de „abruptă“ a leului înregistrată în ultima perioadă este rezultatul deteriorării raportului între cererea şi oferta de valută, afirmă analiştii de la nivel central ai Băncii Transilvania. „Dacă în perioada 2005 – 2007 oferta mare de valută (provenită din investiţii directe, finanţări externe luate de băncile româneşti – transpuse în credite de consum şi în credite ipotecare, dar şi sumele de bani trimise în ţară de cetăţenii români cu loc de muncă în zona Euro) a dus la aprecierea leului, în ultima perioadă, după iulie 2007, trendul pare să se fi inversat“, arată aceiaşi specialişti.
 Până pe finalul anului 2008 şi începutul lui 2009, când leul a luat-o iar în jos. Raportul dintre cererea şi oferta de valută dictează cursul de schimb. De exemplu, luna trecută, pe piaţa valutară bancară din Bucureşti „nivelul mediu zilnic al vânzărilor de valută efectuate de instituţiile de credit a fost mai mare cu 64,4 milioane de euro decât cumpărările de valută de la clienţii acestora“, a spus directorul BNR Dolj, Gheorghe Gherghinescu.

„Euro va sări de 4,2, dar nu va ajunge la 4,5“

Previziunile pentru 2009 arată, în mare parte, un euro în creştere în raport cu leul. Reprezentantul unei bănci comerciale spune că „Banca Naţională nu are acum interesul să intervină pe piaţă pentru a stabiliza cursul leu-euro, pentru că aşa cum este acum sunt stimulate exporturile şi defavorizate importurile, exact ce se vrea, pentru a se atenua dezechilibrul balanţei de plăţi. BNR ar putea interveni abia după ce euro ar depăşi 4,2 lei şi s-ar putea să ajungă acolo“. Brokerii craioveni fac şi ei previziuni valutare, direct interesaţi de contractele la termen pe valută pe care le intermediază pe Bursa monetar-financiară. „Euro va sări de 4,2 lei anul acesta, dar părerea mea este că, totuşi, se va situa între anumite marje pe care nu le va depăşi, de la 3,8 lei pe euro la 4,235 lei pentru un euro, pentru că pe palierele de politică monetară cam acestea sunt marjele minime şi maxime. Există contracte futures (la termen – n.r.) cu scadenţă la final de an şi încheiate la 4,48 lei şi 4,58 lei pentru un euro, deci unii investitori au anticipat că acolo va ajunge cotaţia în 2009. Piaţa se poate regla pe parcursul anului, dar euro nu va scădea mai jos de 3,8 lei“, a precizat George Ciobanu, directorul Societăţii de Servicii de Investiţii Financiare Invest Trust Craiova.

Previziuni sumbre

Cursul de schimb mediu stabilit de Comisia Naţională de Prognoză (CNP) pentru anul 2009 este de 3,6 lei pentru un euro. Nu la fel de optimişti sunt investitorii care fac tranzacţii cu valută pe Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri de la Sibiu (SIBEX). Cotaţia leu-euro pe tot anul 2009 este la SIBEX de 4,266 lei pentru o monedă europeană. De asemenea, contractele futures încheiate de diverşi investitori arată că aceştia au anticipat un curs în creştere pe tot parcursul anului de până la 4,56 lei pentru un euro. Aşadar, contractele cu scadenţă în iunie au fost încheiate la Bursa de la Sibiu la 4,38 de lei pentru un euro, cele din septembrie – la 4,48 lei pe euro, iar în decembrie – 4,58 lei pe un euro. „Acest lucru înseamnă că unii investitori au anticipat către final de an că euro va avea cotaţii apropiate de 4,58 de lei. Eu nu cred că euro va depăşi 4,235 lei din raţiuni de politică monetară ale BNR. Dacă avem intenţia să trecem la moneda euro în viitorul apropiat, atunci euro pe anul 2009 nu trebuie să sară cu mai mult de 15% faţă de cursul mediu de anul trecut“, a precizat brokerul de la Invest Trust. Cei care au estimat corect cursul vor câştiga din asemenea contracte, ceilalţi vor pierde. Oamenii de afaceri locali se pregătesc pentru o depreciere şi mai mare a leului.
„Acum, cererea de valută este foarte mare. Probabil că va ajunge la 4,5 lei pe un euro sau chiar la 4,7 lei către sfârşitul anului. Depinde şi de politica guvernului. Dacă va fi coercitivă, strict economică, atunci cursul leu-euro se va mai stabiliza. Dacă va fi o politică socială, atunci cursul ar putea creşte“, a spus Valentin Cristea, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România.

Estimări ale cursului euro în 2009

– CNP – 3,6 lei;
– Comisia Europeană – 3,79 lei;
– Brokeri craioveni – 4,23 lei;
– Analişti din Bucureşti – 3,6-4,5 lei;
– Bursa Monetară de la Sibiu – până la 4,58 lei;
– Oameni de afaceri – 4,5, chiar 4,7 lei. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII