15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMicrosoft pregăteşte un program masiv de concedieri

Microsoft pregăteşte un program masiv de concedieri

Potrivit specialiştilor, 10-17% din totalul de 91.000 de angajaţi vor fi vizaţi de acest program. Aproximativ 15.000 de persoane ar putea rămâne fără un loc de muncă.

Microsoft se pregăteşte să anunţe în luna ianuarie primul program masiv de concedieri din istoria de 32 de ani a grupului, putând fi afectaţi până la 15.000 de angajaţi, potrivit portalului IT Fudzilla, citat de cotidianul The Times.

Angajaţii Microsoft au fost anunţaţi că „grupul pregăteşte concedieri masive la diviziile din toată lumea“ pe 15 ianuarie, informează publicaţia britanică, citată de Mediafax. 10-17% din cei 91.000 de angajaţi ai grupului american vor fi vizaţi de măsură, susţin specialiştii. Potrivit speculaţiilor, diviziile MSN şi Microsoft EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) vor fi cele mai afectate. Programul de concedieri urmează să se încheie înainte de anunţarea rezultatelor financiare trimestriale, aşteptate pe 22 ianuarie.

Multe divizii ale Microsoft sunt încă bine, cum ar fi departamentul de acordare a licenţelor şi drepturilor sau divizia producătoare a consolelor Xbox 360, dar altele nu se bucură de aceeaşi situaţie. Deocamdată, nu se ştie în ce departamente se vor face mai multe concedieri.

 

Se estimează vânzări slabe

 

Fudzilla relatează că divizii ale Microsoft şi-au revizuit estimările de creştere a vânzărilor pentru 2009 chiar şi cu până la 90%, fapt ce ar fi generat ideea lansării unui astfel de program masiv de disponibilizări, singura problemă fiind, în prezent, legată de baza de selecţie a angajaţilor care urmează să fie concediaţi. „Cum am mai spus, mai multe divizii ale Microsoft au redus estimările pentru vânzările din 2009 cu aproape 90 de procente, un număr foarte mare. Cererea scăzută la care se aşteaptă a determinat lansarea unui program de disponibilizări, în cadrul unei companii care are un staff extrem de numeros. Apoi, luând în considerare faptul că Microsoft angajează o mulţime de oameni prin intermediul agenţiilor, este posibil ca din numărul total de angajaţi unii să nu fie incluşi în datele oficiale ale Microsoft. Pe de altă parte, se mai pune problema alegerii unui eşantion de salariaţi care ar urma să fie disponibilizaţi şi pe ce bază se va face selecţia. Aceste probleme apar în condiţiile în care contractele de muncă diferă foarte mult, şi nu din punct de vedere al diviziilor în care activează sau al rangului angajatului în divizia respectivă, existând posibilitatea ca un simplu salariat să câştige mai mult decât un contractor“, scrie site-ul Fudzilla. Potrivit sursei citate, este posibil ca Microsoft, care nu a anunţat o cifră exactă, să opereze reduceri de personal mai mari decât cele speculate.

 

Probleme cu player-ul Zune

 

Această veste vine imediat după ce Microsoft a trecut printr-un alt episod neplăcut. Gigantul informaţional american a fost nevoit să îşi ceară scuze pentru problemele cauzate de player-ul său digital Zune. O problemă în versiunea originală a acestuia a cauzat o „îngheţare“ a afişajului, pe 31 decembrie 2008, a mii de utilizatori ai acestui program.

Microsoft a dat asigurări că problema se va rezolva în momentul în care ceasul intern al calculatorului va contabiliza data de 1 ianuarie 2009, determinând o resetare a ceasului intern al programului. Date ulterioare asupra remedierii problemei nu au fost raportate încă.

Cu toate acestea, Steve Ballmer, directorul executiv al companiei, va fi prezent săptămâna viitoare la Salonul Internaţional al Consumatorilor de Electronice din Las Vegas, pentru a vorbi despre noua versiune a sistemului de operare Windows, care va fi lansat tot acolo. Profitul Microsoft a crescut uşor în trimestrul al treilea din 2008, cu aproape 2%, la 4,37 miliarde de dolari, însă compania şi-a redus perspectivele pentru 2009 din cauza condiţiilor economice dificile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU