Acasă Bani & Afaceri Început de an cu concedieri

Început de an cu concedieri

Managerii firmelor româneşti estimează reducerea producţiei şi a numărului de angajaţi în industrie şi construcţii în perioada decembrie 2008 – febru-arie 2009, precum şi stagnarea activităţii în comerţ şi servicii, deşi preţurile ar urma să crească, arată ancheta de conjunctură a INS, dată publicităţii marţi.

Mai mult de un sfert (29%) dintre managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural – 15%), coroborată cu o creştere a stocurilor de produse finite, pe fondul celei mai semnificative scăderi a contractelor şi comenzilor din ultimele trei luni, atât pentru piaţa internă, cât şi pentru cea externă, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Managerii mai susţin că se aşteaptă la o tendinţă de diminuare a numărului de salariaţi.

Preţurile produselor industriale vor creşte în următoarele trei luni (sold conjunctural +16%), conform anchetei efectuate de INS.

 

Scădere a producţiei şi a stocului de comenzi în construcţii

 

Managerii firmelor din construcţii se aşteaptă ca în următoarele trei luni acest sector să fie afectat de scăderi în ceea ce priveşte volumul producţiei (sold conjunctural – 35%), stocul de contracte şi comenzi (sold conjunctural – 39%), precum şi personalul angajat atât pe total (sold conjunctural – 34%), cât şi pe grupe de mărime a companiilor.

Potrivit INS, managerii din domeniu estimau şi în decembrie 2007 aceeaşi tendinţă, de restrângere a activităţii la intrarea în sezonul rece, pentru întregul sector de construcţii. Reprezentanţii firmelor estimează însă o creştere a preţurilor lucrărilor de construcţii (sold conjunctural +22%), dar la o intensitate mai mică faţă de estimarea din luna decembrie a anului trecut (sold conjunctural +31%).

 

Stabilitate în comerţul cu amănuntul

 

Pentru perioada decembrie 2008 – februarie 2009, managerii din comerţul cu amănuntul au estimat că nu vor avea loc modificări semnificative, comparativ cu perioada anterioară, situaţia economică, pe totalul activităţii, urmând să se menţină la aceeaşi valoare din luna noiembrie 2008 (sold conjunctural +5%). Aceştia au apreciat şi că volumul total al comenzilor de mărfuri îşi va menţine trendul semnalat în luna anterioară (sold conjunctural -6%).

Deşi cumpărătorii au fost mai rezervaţi şi mai prudenţi faţă de aprovizionarea cu produse în perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă, ei au avut un comportament normal în ultima lună a acestui an, astfel că volumul vânzărilor de mărfuri prin comerţul cu amănuntul şi-a urmat tendinţa pozitivă, însă şi-a încetinit creşterea. Dacă în decembrie 2007 soldul conjunctural înregistrat a fost de +31%, în decembrie 2008, acesta a fost de +26%.

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o stabilitate a numărului de salariaţi din acest sector, potrivit unui număr de 85% din opinii, dar şi o majorare a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +16%).

 

Mai puţini angajaţi şi în servicii

 

Situaţia economică din sectorul de servicii, în ultimele trei luni, a fost apreciată ca fiind bună, la un sold conjunctural de +13%, deşi comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut creşterea a fost mai temperată (în decembrie 2007, soldul conjunctural fiind de +24%). Mai mult de jumătate (56%) dintre managerii din servicii consideră că, în următoarele trei luni, cererea de servicii (cifra de afaceri) va avea o tendinţă de stabilitate pe ansamblu, însă ar putea avea loc o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -10%). Acest trend descendent este dat în special de întreprinderile foarte mari (cu cel puţin 500 de salariaţi), care înregistrează un sold conjunctural de -29%, şi de cele mijlocii (50-249 de salariaţi), cu un sold conjunctural de -5%.

Managerii din domeniul serviciilor estimează că preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor înregistra o uşoară creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%). „Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.236 de agenţi economici), al construcţiilor (1.394), comerţului cu amănuntul (2.157) şi serviciilor (2.056). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector“, se mai arată în comunicatul Statisticii, citat de NewsIn.

Exit mobile version