Doljchim, prima victimă în cazul gazului rusesc?

Autori


Combinatul Doljchim închide cea mai importantă activitate – fabrica de amoniac – pentru a economisi 1,2 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi. Decizia a fost luată după ce Ministerul Economiei a hotărât că trebuie să se asi-gure gazele necesare consumului populaţiei. Surse din fabrică spun că vor pleca acasă 500-600 de oameni.

Cu toate că ministrul economiei, Adriean Videanu, anunţase public sâmbătă că se opreşte activitatea la Combinatul Chimic Doljchim din Craiova, conducerea companiei a declarat pentru GdS că se închide doar fabrica de amoniac, de altfel cea mai importantă activitate a combinatului. Fabrica de amoniac de la Doljchim este mare consumatoare de gaze naturale, în jur de 1,2 milioane de metri cubi pe zi. „Dacă un ministru decide că trebuie să se facă economie la gazele naturale consumate din industrie pentru a nu afecta consumul de gaze al populaţiei, atunci trebuie să închidem fabrica de amoniac – singura consumatoare de gaz din Doljchim. Decizia a fost a acţionarului Petrom, dar noi aici suntem doar partea executivă. A fost o decizie ca urmare a disputelor între Rusia şi Ucraina pe furnizarea gazelor naturale şi care ne-ar putea afecta şi pe noi. Să vedem de mâine (azi – n.r.) ce va fi“, a spus directorul general al Doljchim, Dumitru Ungureanu. El a mai precizat că sâmbătă s-a simţit o scădere importantă a presiunii gazului introdus în procesul de fabricaţie a amoniacului, dar nu a fost atât de scăzută încât să pună în pericol instalaţiile. Ieri presiunea gazului furnizat către Doljchim a revenit la normal. Zilele trecute, la nivel central, forurile de decizie au adus în discuţie faptul că din cauză că ruşii de la Gazprom au oprit furnizarea gazului către Ucraina, ar putea avea de suferit şi România. Prima măsură a guvernului a fost să reducă activitatea marilor consumatori industriali de gaze. Primul a fost Doljchim.

 

600 de persoane în şomaj tehnic?

 

La Doljchim mai activează 1.110 persoane. Directorul Ungureanu susţine că nu se cunoaşte încă numărul salariaţilor Doljchim care vor pleca acasă şi pentru ce perioadă se sistează activitatea la fabrica de amoniac. Cert este că că rămân în funcţiune celelalte fabrici: „Se asigură securitatea instalaţiilor în continuare. Va funcţiona fabrica de azotat de amoniu, unitatea de ambalare a îngrăşămintelor, fabrica de prelucrare a materiei prime. Abia zilele viitoare vom vedea care este numărul angajaţilor care vor fi disponibilizaţi“.

În acelaşi timp, surse din cadrul combinatului susţin că urmează să fie trimise acasă „500-600 de persoane, începând de luni şi până pe 15 februarie, cu posibilitate de prelungire“. Aceleaşi surse susţin că în lunile septembrie, octombrie şi noiembrie au fost disponibilizate voluntar circa 300 de persoane. Petrom nu a putut nici să confirme, nici să infirme numărul de persoane care vor fi trimise în şomaj tehnic.

 

Producţia de îngrăşăminte continuă


 

Combinatul Doljchim este singurul din ţară care mai produce îngrăşăminte chimice, după ce restul combinatelor s-au închis în urmă cu două luni. Amoniacul reprezintă materia primă necesară producerii de îngrăşăminte chimice. Conducerea Doljchim dă asigurări că pentru campania agricolă care se apropie se vor produce îngrăşăminte. „Avem stocuri suficiente de amoniac pentru a produce în continuare îngrăşăminte pentru agricultură. Desigur, nu ne vor ajunge la nesfârşit, dar o perioadă bună vom putea produce îngrăşăminte folosind materia primă din stoc, adică amoniacul“, a menţionat Dumitru Ungureanu.

Consumatorii din România folosesc gaze care provin şi din producţia internă, şi din import. Măsura de închidere a activităţii principale la Doljchim vine mai mult ca protecţie socială. „Ministrul economiei, Adriean Videanu, a spus că există posibilitatea unor probleme de aprovizionare cu gaze, aşa că închiderea fabricii de amoniac înseamnă o economie de 1,2 milioane de metri cubi de gaz pe zi, ceea ce este o componentă socială, pentru că astfel mulţi oameni vor avea presiune bună la gaze, mai ales cei din vestul ţării, Arad, Timişoara, unde gazele nu au aşa mare presiune“, a completat Ungureanu.

 

Nu sunt probleme cu gazul

 

Surse din conducerea furnizorului de gaze din regiunea Oltenia, Distrigaz Sud, susţin că presiunea gazului nu a avut de suferit, pentru că a fost extrem de redus consumul industrial în perioada Sărbătorilor de iarnă, dar de astăzi lucrurile se pot schimba: „Luni (astăzi – n.r.) ar putea să apară modificări de presiune la gaze, pentru că încep activitatea unităţile mari din industrie“. Referitor la cantitatea de gaze naturale, reprezentanţii guvernului dau asigurări că populaţia nu va avea de suferit.Comenteaza acum

9 Comentarii

 1. Dan Do-ru-let Ro-tariu said:

  Sa se nationalizeze! Sau sa ma puna pe mine director! Am 3 diplome!

 2. Dan Rota-riu said:

  Noi victime ale capitalismului. Se impune nationalizarea acestei fabrici ridicate de popor din banii poporului si care a fost scoasa din proprietatea poporului fara drept, pentru ca proprietarul Combinatului Chimic Craiova de drept a fost si trebuie sa fie poporul. Din pacate mai exista dezaxati care scriu sub numele meu ca cel de la comentariul nr. 1.

 3. iooo said:

  decizia de oprire era luata dinainte nu mai pacaliti lumea cu sperietoarea Rusia ,oamenii stia ca au somaj tehnic din decembrie .

 4. .. said:

  nu ziceau ca-l inchid de tot?parca trebuia modernizat ca sa nu mai polueze sau inchis definitiv,iar cei de la petrom ziceau ca e prea scump asta si mai bine il vand ca fier vechi,ceva de genul..de ce nu il inchid odata?

 5. ghitza chimistu said:

  trebuia sa taie gazu la locatarii Craiovei si sa lase combinatu sa mearga asa cum facea tovarashul Ceausescu. domne ce inconstienti! domnu de la 2 are dreptate.

 6. madalin said:

  pt nr. 4…auzi prietene,ce-ar fi ca tie sa-ti taie de tot cnv suflu`?cap sec

 7. .. said:

  madalin esti prost.vede-te-as cu cancer din cauza poluarii sa vad atunci cum mai comentezi.oricum deja nu mai esti sanatos..

 8. pt ddr said:

  te pun eu director la wc-ul meu. ai grija sa-l conduci cu grija. cat despre doljchim, va fi o alta gafa a politicii dezastruoase a guvernului rrom…

 9. Dan Rota-riu said:

  Cel de la 10 ar trebui sa citeasca ce am scris la nr. 2, iar daca nu a inteles ce am scris eu sa o puna directoare, ca sa promovoveze femeia, pe mama sa exact la WC-ul in care l-a nascut / a nascut-o.

Alte stiri

14 februarie 2019

Gorj: Incendiu la o fabrică de mobilă din Târgu Jiu

Un incendiu a izbucnit în această dimineață la o fabrică de mobilă din Târgu Jiu. Focul se manifestă la un coș de evacuare a fumului. Fabrica se află pe strada Macului. Intervin autospeciale de pompieri din Târgu Jiu.

Sumarul ediției de luni, 5 ianuarie 2009

Actualitate

» Fiul jurnalistului Sorin Rosca Stanescu s-a sinucis
» Tarifele RCA au crescut cu 10-30%
» Autorităţile de sănătate publică vor fi reorganizate ca direcţii de sănătate
» Angajaţii de la stat care cumulează pensia cu salariul trebuie să decidă în 15 zile la care renunţă
» Românii pot obţine paşapoarte electronice
» Craiova explozivă
» A început „măcelul“ la Alro
» Războiul gazelor
» La Mulţi Ani de negură!

Local

» Scurte ştiri
» Tineri răniţi într-un grav accident
» Cal salvat de pompieri
» Poleiul face victime
» Scurte stiri
» Noi restricţii pentru fumători
» Româncă rănită în Fâşia Gaza
» Sistemul local de burse de merit, modificat
» Acciza a mărit preţul carburanţilor
» Omorâţi în taxi
» Revelion cu peripeţii la Salvare
» Sârbă guvernamentală pe muzica lui Băsescu
» Ordonanţa pentru sancţionarea discriminării este neconstituţională
» Datoriile către magistraţi, amânate după 31 martie

Dolj

» Un nou dosar pentru doljeanul Cioroianu

Sport

» Memorialul „Florin Berceanu“, la primele confruntări
» Pandurii, între ştiinţa jocului şi tehnologie
» Ion Crăciunescu: Sunt lucruri grave în fotbalul românesc
» Scurte ştiri
» Adriano a fost amendat cu 150.000 de euro
» Zenga are încredere în potenţialul Cataniei
» Mutu, printre protagonişti
» Chelsea s-a făcut de râs în Cupa Angliei
» Atlete bulgare, suspendate
» Pau Gasol, cel mai bun baschetbalist european
» Kawasaki se retrage din Moto GP
» Murray s-a impus la Abu Dhabi
» Handbalistele de la SCM, din nou la lucru
» România, codaşă
» Moses i-a luat centura lui Kobori
» Niculescu, învinsă de Pironkova
» Raluca Dumitraşcu, în Top 10
» Kovacs şi-a început mandatul
» Raliul Dakar a debutat în forţă

Bani & Afaceri

» Demisia, momentul schimbării
» Început de an cu concedieri
» Maximum 4.000 de lei pentru creşterea copilului
» Scad contribuţiile angajaţilor
» Doljchim, prima victimă în cazul gazului rusesc?

Opinii

» Ce nu va fi în 2009
» Din dorinţele unui 2009 european

Top