8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljchim, prima victimă în cazul gazului rusesc?

Doljchim, prima victimă în cazul gazului rusesc?

Combinatul Doljchim închide cea mai importantă activitate – fabrica de amoniac – pentru a economisi 1,2 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi. Decizia a fost luată după ce Ministerul Economiei a hotărât că trebuie să se asi-gure gazele necesare consumului populaţiei. Surse din fabrică spun că vor pleca acasă 500-600 de oameni.

Cu toate că ministrul economiei, Adriean Videanu, anunţase public sâmbătă că se opreşte activitatea la Combinatul Chimic Doljchim din Craiova, conducerea companiei a declarat pentru GdS că se închide doar fabrica de amoniac, de altfel cea mai importantă activitate a combinatului. Fabrica de amoniac de la Doljchim este mare consumatoare de gaze naturale, în jur de 1,2 milioane de metri cubi pe zi. „Dacă un ministru decide că trebuie să se facă economie la gazele naturale consumate din industrie pentru a nu afecta consumul de gaze al populaţiei, atunci trebuie să închidem fabrica de amoniac – singura consumatoare de gaz din Doljchim. Decizia a fost a acţionarului Petrom, dar noi aici suntem doar partea executivă. A fost o decizie ca urmare a disputelor între Rusia şi Ucraina pe furnizarea gazelor naturale şi care ne-ar putea afecta şi pe noi. Să vedem de mâine (azi – n.r.) ce va fi“, a spus directorul general al Doljchim, Dumitru Ungureanu. El a mai precizat că sâmbătă s-a simţit o scădere importantă a presiunii gazului introdus în procesul de fabricaţie a amoniacului, dar nu a fost atât de scăzută încât să pună în pericol instalaţiile. Ieri presiunea gazului furnizat către Doljchim a revenit la normal. Zilele trecute, la nivel central, forurile de decizie au adus în discuţie faptul că din cauză că ruşii de la Gazprom au oprit furnizarea gazului către Ucraina, ar putea avea de suferit şi România. Prima măsură a guvernului a fost să reducă activitatea marilor consumatori industriali de gaze. Primul a fost Doljchim.

 

600 de persoane în şomaj tehnic?

 

La Doljchim mai activează 1.110 persoane. Directorul Ungureanu susţine că nu se cunoaşte încă numărul salariaţilor Doljchim care vor pleca acasă şi pentru ce perioadă se sistează activitatea la fabrica de amoniac. Cert este că că rămân în funcţiune celelalte fabrici: „Se asigură securitatea instalaţiilor în continuare. Va funcţiona fabrica de azotat de amoniu, unitatea de ambalare a îngrăşămintelor, fabrica de prelucrare a materiei prime. Abia zilele viitoare vom vedea care este numărul angajaţilor care vor fi disponibilizaţi“.

În acelaşi timp, surse din cadrul combinatului susţin că urmează să fie trimise acasă „500-600 de persoane, începând de luni şi până pe 15 februarie, cu posibilitate de prelungire“. Aceleaşi surse susţin că în lunile septembrie, octombrie şi noiembrie au fost disponibilizate voluntar circa 300 de persoane. Petrom nu a putut nici să confirme, nici să infirme numărul de persoane care vor fi trimise în şomaj tehnic.

 

Producţia de îngrăşăminte continuă

 

Combinatul Doljchim este singurul din ţară care mai produce îngrăşăminte chimice, după ce restul combinatelor s-au închis în urmă cu două luni. Amoniacul reprezintă materia primă necesară producerii de îngrăşăminte chimice. Conducerea Doljchim dă asigurări că pentru campania agricolă care se apropie se vor produce îngrăşăminte. „Avem stocuri suficiente de amoniac pentru a produce în continuare îngrăşăminte pentru agricultură. Desigur, nu ne vor ajunge la nesfârşit, dar o perioadă bună vom putea produce îngrăşăminte folosind materia primă din stoc, adică amoniacul“, a menţionat Dumitru Ungureanu.

Consumatorii din România folosesc gaze care provin şi din producţia internă, şi din import. Măsura de închidere a activităţii principale la Doljchim vine mai mult ca protecţie socială. „Ministrul economiei, Adriean Videanu, a spus că există posibilitatea unor probleme de aprovizionare cu gaze, aşa că închiderea fabricii de amoniac înseamnă o economie de 1,2 milioane de metri cubi de gaz pe zi, ceea ce este o componentă socială, pentru că astfel mulţi oameni vor avea presiune bună la gaze, mai ales cei din vestul ţării, Arad, Timişoara, unde gazele nu au aşa mare presiune“, a completat Ungureanu.

 

Nu sunt probleme cu gazul

 

Surse din conducerea furnizorului de gaze din regiunea Oltenia, Distrigaz Sud, susţin că presiunea gazului nu a avut de suferit, pentru că a fost extrem de redus consumul industrial în perioada Sărbătorilor de iarnă, dar de astăzi lucrurile se pot schimba: „Luni (astăzi – n.r.) ar putea să apară modificări de presiune la gaze, pentru că încep activitatea unităţile mari din industrie“. Referitor la cantitatea de gaze naturale, reprezentanţii guvernului dau asigurări că populaţia nu va avea de suferit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII