Demisia, momentul schimbării

Autori


Indiferent că demisionaţi pentru că vă doriţi o schimbare sau pentru că v-aţi găsit ceva mai bun, trebuie să plecaţi cu toate actele în regulă de la vechiul loc de muncă. Atunci când hotărâţi să vă daţi demisia, trebuie însă să aveţi în vedere anumite aspecte.

Potrivit Codului Muncii, prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.

Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile. Cei care deţin funcţii de execuţie nu pot avea un termen de preaviz mai mare de 15 zile calendaristice, iar cei care ocupă funcţii de conducere, nu mai mare de 30 de zile. „Aflaţi care este perioada de preaviz cerută pentru nivelul dumneavoastră de responsabilitate în cadrul firmei“, vă atenţionează specialiştii de la www.myjob, care amintesc că, în unele cazuri, vi se va cere să găsiţi un înlocuitor sau să îl pregătiţi pe cel care va fi angajat în locul dumneavoastră.

Foarte important este faptul că, în perioada preavizului, contractul individual de muncă va continua să îşi producă toate efectele. Este indicat ca demisionarul să nu lipsească fără o motivaţie credibilă de la serviciu, deoarece angajatorul poate lua măsura desfacerii disciplinare a contractului individual de muncă. „Puteţi aranja, de asemenea, ca sfârşitul perioadei de preaviz să coincidă cu câteva zile de concediu, pentru a începe cu forţe proaspete noul job“, notează myjob.ro. Acest lucru se poate însă realiza doar dacă sunteţi într-o relaţie foarte bună cu foştii şefi.

 

Demisia fără preaviz este posibilă

 

Există şi cazuri în care un angajat poate pleca dintr-o organizaţie fără preaviz, „cu acordul părţilor“, caz în care trebuie să fie în relaţii foarte bune cu viitorii foşti şefi. Acesta nu este însă singurul caz în care salariatul poate pleca fără preaviz. „Demisia fără preaviz se aplică în momentul în care angajatorul nu îşi îndeplineşte toate obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă“, precizează specialiştii în resurse umane de la avocatnet.ro.

 

Preavizul şi ultima zi de lucru


 

Totuşi, perioada preavizului vă permite să vă puneţi în ordine proiectele, să vă luaţi rămas-bun de la colegi şi să lăsaţi o impresie bună celor cu care aţi lucrat. „Lăsând o impresie bună la plecare, vă veţi păstra mereu o portiţă pentru a vă întoarce cu mai multă experienţă pe un post mai bun sau pentru a mai colabora cu foştii colegi“, vă sfătuiesc specialiştii www.121.ro.

În ultima zi de lucru asiguraţi-vă că aţi predat toate bunurile companiei şi că au fost luate în primire în stare bună de persoana avizată.

În plus, interesaţi-vă la departamentul resurse umane când trebuie să reveniţi pentru a vă primi cartea de muncă. De asemenea, specialiştii vă sfătuiesc să vă anunţaţi colaboratorii că nu veţi mai putea fi găsit în cadrul companiei respective.

 

Nu este necesar să specificaţi motivul pentru care demisionaţi

 

Înainte de a vă da demisia trebuie să fiţi sigur că asta vă doriţi cu adevărat şi că este cea mai bună soluţie pentru dumneavoastră. Potrivit specialiştilor, nu este neapărat necesar să specificaţi motivul pentru care demisionaţi. Manifestarea de voinţă trebuie să fie însă cât mai clară, specificându-se expres dorinţa de încetare a relaţiilor de muncă şi data de la care se doreşte acest lucru, ţinându-se cont şi de termenul de preaviz.

În cazul în care nu precizaţi motivul care v-a determinat să luaţi o astfel de decizie, vă puteţi aştepta să fiţi chemat la un „exit-interviu“, în care reprezentanţii companiei vor dori să afle nemulţumirile care au cauzat plecarea dumneavoastră, pentru a îmbunătăţi politica internă a companiei.Comenteaza acum

2 Comentarii

  1. un amic said:

    l-a luat de pe net, prietene lingau 🙂 cele mai bune articole din presa sunt luate de pe net :))

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 5 ianuarie 2009

Actualitate

» Fiul jurnalistului Sorin Rosca Stanescu s-a sinucis
» Tarifele RCA au crescut cu 10-30%
» Autorităţile de sănătate publică vor fi reorganizate ca direcţii de sănătate
» Angajaţii de la stat care cumulează pensia cu salariul trebuie să decidă în 15 zile la care renunţă
» Românii pot obţine paşapoarte electronice
» Craiova explozivă
» A început „măcelul“ la Alro
» Războiul gazelor
» La Mulţi Ani de negură!

Local

» Scurte ştiri
» Tineri răniţi într-un grav accident
» Cal salvat de pompieri
» Poleiul face victime
» Scurte stiri
» Noi restricţii pentru fumători
» Româncă rănită în Fâşia Gaza
» Sistemul local de burse de merit, modificat
» Acciza a mărit preţul carburanţilor
» Omorâţi în taxi
» Revelion cu peripeţii la Salvare
» Sârbă guvernamentală pe muzica lui Băsescu
» Ordonanţa pentru sancţionarea discriminării este neconstituţională
» Datoriile către magistraţi, amânate după 31 martie

Dolj

» Un nou dosar pentru doljeanul Cioroianu

Sport

» Memorialul „Florin Berceanu“, la primele confruntări
» Pandurii, între ştiinţa jocului şi tehnologie
» Ion Crăciunescu: Sunt lucruri grave în fotbalul românesc
» Scurte ştiri
» Adriano a fost amendat cu 150.000 de euro
» Zenga are încredere în potenţialul Cataniei
» Mutu, printre protagonişti
» Chelsea s-a făcut de râs în Cupa Angliei
» Atlete bulgare, suspendate
» Pau Gasol, cel mai bun baschetbalist european
» Kawasaki se retrage din Moto GP
» Murray s-a impus la Abu Dhabi
» Handbalistele de la SCM, din nou la lucru
» România, codaşă
» Moses i-a luat centura lui Kobori
» Niculescu, învinsă de Pironkova
» Raluca Dumitraşcu, în Top 10
» Kovacs şi-a început mandatul
» Raliul Dakar a debutat în forţă

Bani & Afaceri

» Demisia, momentul schimbării
» Început de an cu concedieri
» Maximum 4.000 de lei pentru creşterea copilului
» Scad contribuţiile angajaţilor
» Doljchim, prima victimă în cazul gazului rusesc?

Opinii

» Ce nu va fi în 2009
» Din dorinţele unui 2009 european

Top