14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRate mai mari la creditul în euro

Rate mai mari la creditul în euro

Cine s-a ars cu dobânda bancară suflă şi în creşterea valutei. Toţi cei care au rate în euro trebuie să scoată câţiva bănuţi în plus din buzunar.

Valuta europeană se apreciază constant în raport cu leul pe piaţa autohtonă. Dacă vineri cotaţia oficială a atins 3,95 lei pentru un euro, cursul Băncii Naţionale a României (BNR) valabil pentru ziua de luni a înregistrat o uşoară scădere, la 3,94 lei. Creşterea euro îi afectează, în primul rând, pe aceia care au credite în valuta europeană. Persoanele care au rate scadente în aceste zile şi nu şi-au cumpărat euro când era mai ieftin sunt nevoite acum să scoată mai mulţi bani din buzunar. În vara aceasta, mai exact, în urmă cu cinci luni, cursul euro era de 3,54 lei. O persoană care avea rata de 100 de euro plătea astă-vară 354 de lei către bancă. În prezent, pentru aceeaşi rată de 100 de euro se plătesc 395 de lei, cu 40 de lei în plus, dintr-un foc. Dacă debitorul are o rată de 500 de euro pe lună în iulie, achita 1.770 de lei, iar acum trebuie să meargă la bancă având pregătiţi 1.975 de lei. Cu 205 lei în plus în cinci luni. Dacă debitorul a avut ghinionul să-i crească şi dobânda la credit, atunci simte şi mai mult efectul creşterii euro în raport cu leul.

 

Importatorii – afectaţi

 

Creşterea ratei este semnificativă pentru companiile care au linii de credite sau credite în valută, precum şi pentru importatori. Firmele care importă vând marfa pe piaţa românească în lei, dar trebuie să achite în valută către furnizorii externi. Astfel, pierd din diferenţa de curs valutar. Conform Comisiei Naţionale de Prognoză, cursul de schimb va fi de 3,65 lei pentru un euro, dar după aprecierile analiştilor din Capitală, euro va sări de 4 lei în anul care vine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII