Acasă Bani & Afaceri S-au schimbat biletele la ordin şi cecurile

S-au schimbat biletele la ordin şi cecurile

Instrumentele de plată din modelele vechi care funcţionau înainte de 8 decembrie nu mai sunt acceptate de bănci decât dacă beneficiarii fac dovada că au contracte anterioare datei respective. Dacă mai există bilete vechi „pe drum“ emise înainte de această dată, se pot deconta până la sfârşitul anului.

Banca Naţională a României (BNR) a introdus în circulaţie, începând cu 8 decembrie, modele noi de instrumente de plată utilizate de agenţii economici în relaţiile contractuale cu furnizorii şi clienţii. Este vorba despre biletele la ordin, cecurile şi cambiile, instrumente care acum se decontează electronic. Cel mai des întâlnite sunt, potrivit băncilor, biletele la ordin şi filele cec. BNR a decis să înlocuiască aceste instrumente de plată, pentru o siguranţă mai mare şi pentru ca tranzacţiile între firme să se desfăşoare mai rapid. Adică decontarea să se facă mai repede. Prin Circulara nr. 39 din 28.11.2008, BNR a stabilit că noile bilete la ordin, cecuri şi alte asemenea documente să fie mai sigure şi mai rapide: nu mai este nevoie de ştampila societăţii comerciale, ci doar de semnătură, documentele nu se mai trimit prin poştă, ci se scanează la ghişeul băncii, iar decontarea se face în două-trei zile. Au fost introduse elemente de siguranţă noi, cum ar fi că instrumentele de plată sunt personalizate pe fiecare bancă în parte sau instituţie de credit. De asemenea, cecurile sunt înseriate şi numerotate. Practic, beneficiarul merge la banca unde are conturile cu biletul sau fila cec doar semnate şi neştampilate, funcţionarul bancar scanează documentul şi îl introduce în baza de date în format electronic. Banii vor intra în contul beneficiarului mai devreme. În practică au apărut ceva probleme din lipsa de informare a firmelor sau din alte motive.

Nu se mai emit bilete şi cecuri vechi

Sunt multe asemenea documente în circuit, fie care sunt pe drum şi nu au ajuns la data scadenţei de decontare, fie au fost emise în alb, iar beneficiarul trece data pe ele după 8 decembrie. Aici au apărut încurcăturile. Băncile şi alte instituţii de credit susţin că nu se mai acceptă spre decontare acele instrumente de plată (bilet la ordin, cec sau cambie) emise în format vechi înainte de 8 decembrie decât dacă beneficiarul poate face dovada că aceste instrumente sunt rezultatul unor tranzacţii încheiate înainte de data amintită. Firma beneficiară poate face dovada cu facturi sau contracte încheiate înainte de 8 decembrie. „Societăţile încă emit cecuri şi bilete la ordin în formatul vechi, dar acestea sunt nule. Dacă mai există bilete sau cecuri pe drum emise înainte de 8 decembrie şi cu o scadentă la 30-60 de zile sau mai mult, atunci se acceptă la decontare, dar beneficiarul trebuie să vină cu factură sau contract încheiat cu partenerul de afaceri înainte de data amintită. Această situaţie se menţine până la sfârşitul anului. Să vedem cum se va proceda în 2009“, a precizat un specialist din cadrul Raiffeisen Bank. Unele unităţi bancare şi-au informat din timp clienţii despre modificările aduse. Băncile susţin că firmele trebuie să meargă la ghişeele lor pentru a-şi schimba carnetele de cecuri şi biletele la ordin.

Sporeşte rapiditatea decontării

Schimbarea instrumentelor de plată s-a făcut pentru a urgenta tranzacţiile, pentru ca banii să intre mai repede în conturile firmelor şi pentru a se evita blocajele legate de plăţi între societăţi, spun bancherii craioveni. Până acum, banii erau încasaţi de firma beneficiară după o săptămână sau chiar mai mult de la data introducerii instrumentului de plată. Acum se decontează în două-trei zile, chiar dacă biletul s-a depus la o sucursală sau agenţie bancară din altă localitate. Ele nu mai trec pe la centrala băncii, ci se decontează automat.

Elemente noi la bilete şi cecuri

– scrie numele băncii emitente;
– fiecare filă cec are serie şi număr;
– nu mai e obligatoriu să fie ştampilat documentul de plată, ci doar semnat.

Lucrează din 2001 în mass-media şi consideră că cel mai important lucru în această meserie este corectitudinea. Jurnalist specializat pe domeniul economico-financiar, își călăuzește pașii după motto-ul „În afaceri, ca și în viață, trebuie să fii fair-play. Doar în acest fel câștigi cu adevărat!”
Exit mobile version