10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSe scumpeşte poliţa RCA

Se scumpeşte poliţa RCA

Majoritatea asigurătorilor stabilesc RCA individual, pentru fiecare conducător auto. Cei fără accidente primesc reduceri, iar tinerii fără experienţă plătesc mai mult. Majorările de tarife la RCA vor fi de 10-40%, pentru că vor fi acordate daune mai mari.

 

Cele mai multe firme de asigurări dintre cele 16 autorizate vor majora tarifele la plata asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) pentru anul 2009. Aproape toţi asigurătorii au majorat tarifele, unii chiar cu 40%, dar cei mai mulţi, între 10-20%. Astfel, pentru autoturismele cele mai frecvent întâlnite – cu o capacitate între 1.200 şi 1.400 de centimetri cubi – proprietarii de autoturisme (persoane fizice) vor avea de plată între 200 şi 580 de lei pe an. La aceleaşi tipuri de autoturisme, societăţile vor plăti între 400 şi 660 de lei pentru fiecare maşină. Cele mai multe firme au preţuri în jurul a 360-380 de lei, în timp ce la una singură RCA-ul este maxim: 580 de lei, potrivit informaţiilor publicate pe adresele de web ale asigurătorilor. „Oamenii vin şi se interesează de preţurile pentru 2009. Deocamdată, nu ne-au venit, dar ni
s-a spus că după 15 decembrie vor fi afişate“, a spus un intermediar de RCA din cartierul craiovean Valea Roşie.

 

Daune mai mari, poliţe mai mari

 

Asigurătorii motivează că scumpirea RCA intervine şi pentru că au crescut limitele minime de despăgubire aprobate pentru anii 2009 şi 2010. „Pentru pagubele materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabileşte pentru anul 2009 la un nivel de cel puţin 300.000 de euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României“, se arată în Ordinul nr. 20/2008 al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Pentru anul 2010, limita de despăgubire pentru aceste riscuri se stabileşte la un nivel de cel puţin 500.000 euro. De altfel, practicarea tarifelor RCA diferă de la caz la caz. Unii deţinători de autoturisme ar putea plăti la fel ca anul acesta, iar alţii, preţul mărit. Tinerii care au permis de conducere de puţin timp nu vor beneficia de reduceri la plata RCA, iar cei cu accidente la activ vor avea de plată mai mult decât alţii. În schimb, deţinătorii de maşini trecuţi de prima tinereţe, care nu au avut accidente şi nici amenzi de circulaţie vor primi reduceri consistente.

 

Tarife individuale pentru persoanele fizice

 

Asigurătorii ţin cont de bonitatea clientului. „S-au majorat tarifele pentru că a crescut suma asigurată. Aproape că s-a dublat limita minimă de despăgubire aprobată de CSA. Pentru persoanele fizice, tariful este individual. La tinerii care nu au experienţă este un tarif mai mare. Pentru o persoană mai în vârstă, RCA-ul este foarte ieftin dacă, după ce o verificăm în sistem, vedem că nu are nici măcar o amendă de circulaţie într-un interval de câţiva ani“, a precizat directorul Alliantz-Ţiriac Craiova, Cornel Udrea. „Ţinem cont şi de numărul de accidente, de frecvenţa daunelor, dar şi de rata acestora. Creşterea de tarife la RCA a apărut şi pentru că a crescut suma despăgubită, conform normelor stabilite de Comisia de Supraveghere. Suma despăgubită este mult mai mare în 2009 decât anul acesta“, a spus şi Marius Flori, director Asirom Craiova. „Poliţa RCA se calculează în funcţie de mai multe criterii: de vârstă, de comportamentul lor în trafic. La noi nu se poate spune că au crescut tarifele pe 2009, dar, dacă o persoană a avut accidente, atunci nu va mai primi nici un fel de reduceri“, a spus directorul Generali Asigurări Craiova, Cristian Paşol.

S-ar putea scumpi şi Casco

Unele firme de asigurări nu exclud varianta ca de la anul să se scumpească şi asigurările de tip Casco. Şi la acest tip de asigurări auto frecvenţa accidentelor şi daunele din ce în ce mai mari îi determină pe asigurători să perceapă tarife în funcţie de riscurile pe care le prezintă şoferul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII