Acasă Bani & Afaceri Cumpărarea casei pe cont propriu necesită multă atenţie

Cumpărarea casei pe cont propriu necesită multă atenţie

Chiar dacă se economisesc bani, cumpărarea unei locuinţe pe cont propriu poate genera o serie de probleme. Înainte de a face o astfel de investiţie, asiguraţi-vă că aţi fost atenţi la toate detaliile.

 

La cumpărarea unei locuinţe pe cont propriu, chiar dacă necesită mai mult timp decât dacă se apelează la o agenţie imobiliară, primii paşi sunt destul de simpli. Aceştia constau în stabilirea bugetului, selectarea ofertelor care să corespundă banilor pe care-i aveţi la dispoziţie şi vizionarea locuinţelor. Ulterior însă, lucrurile se mai complică deoarece alegerea celor mai bune oferte trebuie făcută după o analiză riguroasă a lor, în funcţie de costul locuinţei, preţul zonei, arhitectura imobilului (şi posibilităţile ulterioare de amenajare), poziţionarea acestuia (în funcţie de zona în sine şi de distanţa faţă de serviciu, şcoală, magazine) şi implicit costurile ulterioare de transport. În plus, trebuie să aveţi în vedere potenţialul de dezvoltare a zonei şi stilul dumneavoastră de viaţă.

 

Inspectaţi în detaliu imobilul

 

Odată ce aţi ales locuinţa care se pliază cel mai bine pe bugetul şi dorinţele dumneavoastră, trebuie să inspectaţi în detaliu starea imobilului. Ca şi atunci când vă mutaţi cu chirie, verificaţi instalaţiile de apă şi de gaze (să fie într-o stare cât mai bună, iar robinetele să nu picure), instalaţiile electrice (întrerupătoarele şi prizele să funcţioneze), sistemul de încălzire-răcire şi căutaţi eventuale pete de igrasie în colţurile superioare şi inferioare ale camerelor. Mai mult decât atât, analizaţi tavanele şi peretele din jurul ferestrelor din fiecare cameră, pentru a vă asigura că nu există crăpături. În acest mod veţi putea evita cheltuieli suplimentare cu eventuale reparaţii pe care nu le luaţi în calcul în momentul vânzării. În plus, aţi putea obţine nişte reduceri semnificative.

 

Casele necesită mai multă atenţie

 

Dacă optaţi pentru o casă, mai trebuie să aveţi în vedere şi alte elemente, care ar fi bine să fie inspectate de un profesionist. Trebuie verificate cu grijă fundaţia (să nu existe spărturi evidente sau fisuri), canalizarea (să nu funcţioneze defectuos sau să fie prea departe de casă), acoperişul (să nu aibă fisuri; aflaţi când a fost înlocuit ultima dată), exteriorul (să aibă rigole şi ţevi de scurgere, să nu atârne fire electrice) şi subsolul/pivniţa (să nu fie umezeală). Mai mult decât atât, pentru a nu avea suprize neplăcute ulterior, verificaţi, pe cât posibil, reputaţia constructorului, mai ales în cazul unei locuinţe noi.

Totuşi, potrivit www.magazinuldecase.ro, nu decideţi să amânaţi procesul de cumpărare prea mult. În caz contrar, este foarte posibil să pierdeţi atât casa visurilor dumneavoastră, cât şi tot timpul şi banii investiţi în procesul de căutare până în momentul respectiv.

 

„Trebuie verificate foarte bine actele de proprietate“

 

Şi înainte de a scoate banii din buzunar trebuie să aveţi grijă. Astfel, controlaţi dacă cheltuielile sunt achitate la zi, şi nu numai. „Trebuie verificate foarte bine actele de proprietate (atenţie la sucesiuni, moşteniri etc!). La nivel naţional au existat cazuri când chiriaşii au încercat să vândă locuinţa“, a declarat Cosmin Truică, directorul CDC Imobiliare.

Actele de vânzare-cumpărare trebuie întocmite cu grijă. Specialiştii din domeniul imobiliar spun că prevederile acestora trebuie să fie clare pentru ambele părţi şi să nu lase loc de interpretări. În plus, înainte de a semna, verificaţi să nu existe erori în documente (scrierea greşită a unui nume, un număr transpus eronat într-o adresă, valoarea greşită a tranzacţiei, pagini lipsă).

Exit mobile version