13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPreţul grâului - în picaj, producătorii - în alertă

Preţul grâului – în picaj, producătorii – în alertă

Cultivatorii de grâu îşi valorifică producţia de anul trecut la preţuri umile, timp în care procesatorii se bucură că pot cumpăra la preţuri mici. Chiar dacă grâul se cumpără la preţ de nimic, pâinea nu s-a ieftinit.

 

Producătorii agricoli din Dolj stau cu grâul în hambare sau în silozuri, pentru că nu au unde să-l valorifice. Fabricile de panificaţie şi alţi procesatori cumpără cereale, dar preţul de achiziţie este ridicol de scăzut şi nu acoperă costurile producătorilor. Cine are de câştigat din agricultura doljeană? În funcţie de anotimp, ar putea veni răspunsul de la „jucătorii“ din domeniul agricol. Vara care a trecut au câştigat producătorii de cereale, care au putut să valorifice grâul la 0,55 – 0,65 lei (fără TVA). În iarna aceasta, câştigă procesatorii care achiziţionează grâul la preţuri foarte mici, de la 0,35 lei pe kilogram, la 0,46 şi rar la 0,55 lei. „Aceasta este piaţa liberă“, a afirmat unul dintre ei pentru GdS. Situaţia s-a înrăutăţit în urmă cu două săptămâni, când preţurile au început să scadă vertiginos.

 

Producătorii, în impas

 

Chiar dacă anul agricol 2008 a fost bun din punct de vedere al recoltelor, valorificarea produselor este o catastrofă. Preţul grâului a scăzut până la 0,35 sau 0,38 lei, ceea ce înseamnă foarte puţin. Ca şi când nu ar fi fost de ajuns preţul derizoriu, producătorii se plâng şi că procesatorii întârzie cu plata şi le creează lor multe probleme financiare. „În agricultură lucrăm cu producţia pe stoc. Nu mai cumpără nimeni nici grâu, nici porumb, iar cei care cumpără oferă un preţ exagerat de mic. La grâu, în loc de 0,5 lei pe kilogram ne oferă 0,35 sau 0,38 lei. Cu atâta am vândut eu recent. Am avut o suprafaţă mai mică cultivată cu grâu, dar sunt foarte nemulţumită de preţuri“, a spus Doina Duval, care are o microfermă în apropiere de Craiova.

Alt întreprinzător doljean a spus că procesatorii, după ce că oferă „o mizerie de preţ“ pentru grâu, nici nu plătesc la timp, astfel că activitatea agricultorilor depinde în mare parte de banii primiţi pentru cerealele vândute. Mulţi fermieri ţin grâul în magazie sau în silozuri, dar şi depozitarea implică anumite costuri. De exemplu, un producător a recoltat astă-vară 340 de tone de grâu, dar a vândut numai 50 de tone, din cauza preţurilor foarte mici. Restul cantităţii este depozitată în fermă şi într-un siloz. Dar, la ridicarea mărfii din siloz, trebuie să plătească pentru acest serviciu. Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj are cunoştinţă de preţurile mici şi de întârzierile la plată, dar nu poate face nimic. „În Dolj este foarte mult grâu anul acesta. Ştim că preţurile sunt foarte mici, sub 0,5 lei cu tot cu TVA (deci la preţul fără TVA înseamnă foarte puţin), am auzit şi că aceia care achiziţionează nu plătesc la timp, dar noi nu avem nici o pârghie legală să intervenim pe piaţă. Este o situaţie fără ieşire, mai ales că anul acesta avem o suprafaţă şi mai mare cultivată cu grâu“, a precizat directorul adjunct al DADR Dolj, Traian Bulată.

 

Procesatorii se disculpă

 

Unul dintre cei mai mari achizitori de pe piaţa de profil, Pan Group, susţine că plăteşte grâul de la 0,46 lei la 0,55 lei fără TVA, dar diferă în funcţie de mulţi factori. „Preţurile diferă în funcţie de calitatea grâului, de termenele de plată, de livrare. Piaţa face preţurile, nu neapărat noi. Probabil că diverşi intermediari cumpără de la producători la preţuri mici, de 0,35 – 0,38 lei, şi apoi îl vând la noi, dar noi nu am achiziţionat la preţuri aşa de mici, pentru că acela este grâu prost, care necesită alte costuri“, a spus directorul de achiziţii de la Pan Group, Mihai Cârstea. Acesta a mai spus că preţul grâului este scăzut inclusiv pe piaţa europeană.

Alt procesator care achiziţionează cantităţi mari de grâu, Cerealcom Dolj, recunoaşte că oferă pe kilogramul de grâu numai 0,38 lei fără TVA, dar acesta este preţul pieţei. „Cumpărăm grâul la 0,38 lei pe kilogram, fără TVA, dar plătim la timp, în funcţie de termenele negociate cu fermierii“, a spus directorul comercial al Cerealcom, Mircea Presecan.

 

În 2009 ar putea fi mai rău

 

DADR Dolj avertizează că în toamna anului trecut au fost cultivate în judeţ 170.000 de hectare cu grâu, iar în 2008 a fost însămânţată o suprafaţă şi mai mare, de peste 180.000 de hectare. „Dacă va fi un an bun şi se vor face producţii, atunci preţul de vânzare în 2009 ar putea fi sub cel de anul acesta. Aceasta este economia de piaţă. S-ar putea rezolva situaţia într-un fel dacă timp de un an fermierii nu vor mai cultiva grâu“, a precizat Traian Bulată, directorul adjunct al DADR Dolj. Din păcate, producătorii preferă grâul, datorită costurilor mai mici pe care le implică respectiva cultură. Pe de altă parte, fermierii spun că ar putea suporta preţurile mici de pe piaţă dacă statul ar subvenţiona producţia agricolă, dar cu subvenţii comparabile cu ţări europene precum Polonia şi Ungaria. Direcţia Agricolă susţine că, atunci când vin subvenţii, se dublează preţul la îngrăşăminte sau la sămânţă şi câştigă „doar unii“.

Pâinea nu s-a ieftinit

Chiar dacă materia primă pentru producerea pâinii este mult mai ieftină ca în vară, preţul pâinii a rămas acelaşi. Companiile din panificaţie explicau recent că au crescut alte costuri, cum ar fi cele pentru utilităţi, astfel că preţul pâinii nu poate scădea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII