10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriŞi-au retras banii din bănci

Şi-au retras banii din bănci

Firmele au renunţat cel mai repede la depozitele bancare în luna octombrie, dar şi populaţia şi-a retras din bani. Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor spune că nu este vorba despre panică, ci oamenii cheltuiesc mai mult toamna.

 

În timp ce băncile îşi fac reclame în mod agresiv privind produsele de economisire cu dobânzi fantastic de mari, românii şi-au diminuat depozitele bancare. Statistica publicată recent de Banca Naţională a României (BNR) arată că în luna octombrie depozitele bancare ale populaţiei şi ale agenţilor economici s-au diminuat considerabil faţă de luna septembrie a acestui an. Acest lucru înseamnă că firmele şi persoanele juridice şi-au retras banii din depozitele bancare. Potrivit BNR, pe toată ţara „depozitele totale la 31 octombrie 2008 erau de 70.437,5 milioane de lei, în scădere cu 4,1% faţă de luna septembrie 2008“. În cifre, înseamnă că deponenţii şi-au retras din conturile bancare 2.887 de milioane de lei numai în luna octombrie. În plus, „depozitele overnight (conturi curente şi depozite la vedere) au scăzut cu 2,5% faţă de septembrie, la 67.252,8 milioane de lei“, se arată în statistica BNR. Firmele s-au panicat cel mai repede în octombrie, luna în care s-a vorbit intens despre criza economică şi financiară care ar ajunge şi în România. În plus, zvonurile privind eventuala cădere a unor bănci a condus tot la panică şi la retragerea banilor din depozite. BNR susţine că numai depozitele în lei ale firmelor au scăzut cu 8% faţă de luna precedentă, iar cele ale populaţiei (tot în lei) au scăzut cu 0,7%.

Bancherii doljeni spun că depozitele cresc

 

Mai multe bănci contactate de GdS au lăsat să se înţeleagă că nu există probleme cu retragerile de numerar, că piaţa s-a liniştit, iar oamenii agreează economisirea în depozite. Unii bancheri susţin că, dimpotrivă, au un sold în creştere al depozitelor, iar alţii recunosc că firmele şi-au retras depozitele pentru a-şi plasa banii în alte bănci, cu dobânzi mai mari.

„Nu au scăzut depozitele, ci dimpotrivă. Să ştiţi că în ultima perioadă oamenii s-au orientat către depozite“, a spus directorul de retail al unei bănci craiovene. Alt bancher susţine că au plecat capitaluri din banca pe care o conduce către alte bănci, atraşi de dobânzile negociate „la sânge“ cu managerii acestora: „Au fost retrageri din partea firmelor, dar nu pentru a-şi acoperi nevoile curente, ci pentru a-i plasa în alte bănci, cu care şi-au negociat la sânge dobânzi mai mari în această perioadă dificilă. În primele două săptămâni din octombrie şi populaţia a retras banii, dar pentru a-i diviza în două-trei conturi, pentru a prinde pragul de garantare a depozitelor de 50.000 de euro“. Pentru firme, garantarea depozitelor se face în limita a 20.000 de euro şi numai depozitele populaţiei sunt garantate în cuantum de 50.000 de euro.

 

„Toamna, populaţia cheltuieşte mai mult“

 

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, a declarat pentru GdS iniţial că situaţia scăderii depozitelor bancare este cauzată de faptul că în anotimpul rece oamenii fac mai multe cheltuieli:

„În general, în această perioadă de toamnă mai mult se consumă decât se economiseşte. Oamenii cheltuiesc pe haine mai groase, pe căldură şi poate de aceea şi-au retras depozitele“. Gheţea a adăugat că „anul acesta este posibil ca scăderile depozitelor să fi fost provocate de retrageri ale populaţiei, dar îi aşteptăm să le aducă înapoi“.

 

„Firmele şi-au redus activitatea“

 

În legătură cu scăderea semnificativă a depozitelor pe care persoanele juridice le-au avut în bănci, preşedintele ARB a menţionat că acest aspect arată că firmele au avut nevoie de capitaluri pentru a-şi finanţa afacerile, pentru a-şi acoperi nevoia de capital. „Reducerea depozitelor firmelor din luna octombrie reflectă o reducere a activităţii societăţilor. Este ştiut de toată lumea că, dacă îţi diminuezi activitatea şi nu mai ai aceleaşi contracte pe piaţa externă, atunci, pentru a-ţi menţine numărul de salariaţi, trebuie să iei din profitul pe care l-ai pus în depozit bancar şi să-ţi finanţezi activitatea“, a adăugat Radu Graţian Gheţea.

Depozitul devine avantajos

Bancherii consideră că, în prezent, cea mai importantă formă de economisire rămâne depozitul bancar. Dobânzile s-au dublat faţă de anul trecut, se garantează depozitele de până la 50.000 de euro (pentru populaţie), iar BNR dă asigurări că băncile româneşti nu sunt falimentare. Doar că la dobânda pe care banca o plăteşte deponentului se percepe impozit pe venit, în cotă de 16%. De la 1 ianuarie 2009, guvernanţii vor să renunţe la impozitul pe dobândă, iar abia atunci ar fi mai avantajos depozitul ca formă de investire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII