Acasă Bani & Afaceri Agenţia aduce alocaţia mai repede

Agenţia aduce alocaţia mai repede

Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială (DMPS) Dolj se reorganizează. Ieri s-au înfiinţat două instituţii distincte: Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Dolj şi Direcţia de Muncă şi Incluziune Socială. „Agenţia va avea drept scop gestionarea sistemului prestaţiilor sociale la nivel teritorial, de la aplicarea legislaţiei privind acordarea şi plata prestaţiilor sociale până la evidenţa tuturor beneficiarilor din acest sistem. Conform legii, prestaţiile sociale cuprind: alocaţii familiale, ajutoare sociale, indemnizaţii şi facilităţi“, a declarat Marius Simcelescu, director adjunct al agenţiei. Asta înseamnă că toate cererile şi dosarele celor care solicită şi beneficiază de alocaţie de stat pentru copii, indemnizaţie pentru creşterea copilului, trusoul pentru nou-născuţi, sprijin financiar la constituirea familiei vor fi înaintate după această dată agenţiei nou-înfiinţate. Tot agenţiei se vor adresa şi cei care au nevoie de ajutor social, ajutor în caz de deces şi pentru încălzirea locuinţei, dar şi de indemnizaţii destinate celor cu handicap sau alocaţii pentru cei infectaţi cu HIV sau bolnavi de SIDA.

Avantajele şi noutăţile sistemului constau în faptul că se simplifică procedura de stabilire a dreptului la prestaţii sociale, dar şi modalitatea de plată. Se face un dosar unic pentru o familie sau gospodărie, acolo unde sunt mai mulţi beneficiari, iar plata se va efectua o singură dată pe lună. De exemplu, dacă într-o familie, tatăl beneficiază de ajutor social, iar mama – de indemnizaţie pentru creşterea copilului, banii vor ajunge la această familie la o singură dată, şi nu în zile diferite, cum se întâmpla până acum. În acest fel se reduce timpul de aşteptare până la intrarea în posesia drepturilor băneşti.

Ambele instituţii, Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Dolj şi Direcţia de Muncă şi Incluziune Socială, au conduceri interimare până la numirea unor directori noi. Ele funcţionează în sediul fostei DMPS Dolj.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version