11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe afaceri merg în recesiune

Ce afaceri merg în recesiune

În timp ce mai multe sectoare ale economiei dau semne că suferă în perioada crizei, există domenii de activitate care vor prospera la anul. Indiferent cât de mult s-ar adânci criza la noi, românul nu renunţă la mâncare, la medicamente şi la diverse servicii.

 

Analiştii estimează că România se va afla în plină criză economică abia în 2009. În timp ce domenii de activitate din zona industriei ar putea resimţi efectele crizei, există sectoare care vor funcţiona bine indiferent de ceea ce se întâmplă în industrie. Acestea ar putea să se menţină cel puţin la nivelul din 2008, dacă nu cumva se vor dezvolta mai mult decât în acest an.

După o analiză în mediul de afaceri doljean şi după ce specialiştii au făcut previziuni pe temele abordate de GdS, a rezultat că piaţa serviciilor va cunoaşte cea mai bună dezvoltare la anul. În special afacerile cu restaurante, livrarea la domiciliu, dar şi comerţul cu produse alimentare. La fel şi piaţa medicamentelor. Românul, oricât ar fi de îndatorat, nu renunţă la mâncare şi la medicamente. Vor fi profitabile şi construcţiile, dar sectorul strâns legat de infrastructură. Un capitol aparte este agricultura, care s-ar dezvolta în 2009, dar depinde de doi factori esenţiali: condiţiile climatice şi subvenţiile acordate de stat.

 

Piaţa serviciilor prinde elan

 

„În România, piaţa serviciilor va creşte cu certitudine la anul. Mă refer la servicii de coafură-frizerie, catering, restaurante. Indiferent de criză, românul se respectă“, a spus Constantin Mândruleanu, preşedintele filialei doljene a Patronatului Naţional Român (PNR). El mai spune că se va dezvolta şi sectorul construcţiilor, mai ales acolo unde ar putea fi infuzie de fonduri europene (deci, pe partea de infrastructură), precum şi de la stat.

Alt reprezentant al mediului de afaceri este şi el de părere că serviciile vor fi profitabile în 2009. „Se vor dezvolta foarte bine serviciile de tot felul. De la catering şi restaurante, până la servicii de consultanţă fiscală şi de altă natură. Piaţa internă va funcţiona bine la anul. În domeniul serviciilor legate de alimentaţie sigur nu vor fi scăderi, pentru că omul trebuie să mănânce“, a precizat Valentin Cristea, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Acesta este de părere că mediul de afaceri va încerca să se menţină în echilibru economic pe ansamblu şi că mulţi afacerişti vor avea anumite reţineri în a investi faţă de anii anteriori normali din punct de vedere economic. Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie „Oltenia“, Constantin Răducănoiu (director al unei firme în domeniul pe care îl laudă), întăreşte ideea că serviciile se vor dezvolta, mai ales la nivel local: „Serviciile sunt în creştere. Piaţa restaurantelor şi cea hotelieră vor merge bine, mai ales că în Craiova se intensifică turismul de afaceri cunoscut şi ca turism de tranzit. Aşa se explică de ce în Craiova apar noi hoteluri cu săli de conferinţe şi noi restaurante“.

 

Piaţa farmaceutică, pe val

 

Alt şef de patronat, Virgil Boboc, preşedintele filialei doljene a UGIR 1903 (Uniunea Generală a Industriaşilor din România), anticipează că serviciile se pot menţine la nivelul de anul acesta şi că ar putea să se restrângă sectorul alimentar. „O eventuală dezvoltare a serviciilor este condiţionată de consum şi mă refer la restaurante şi hoteluri. Eu cred că piaţa alimentară va avea de suferit de pe urma crizei. În schimb, cea farmaceutică ar putea să-şi menţină stabilitatea, pentru că oamenii vor cumpăra medicamente în continuare“, a spus Boboc.

Preşedinta Colegiului Farmaciştilor Dolj, Elena Călin, a precizat că este greu de estimat evoluţia pieţei farmaceutice din 2009, dar că, până acum, domeniul în cauză a cunoscut o dezvoltare an de an. „Până în prezent, piaţa farmaceutică a avut un trend ascendent, dar în 2008 a cunoscut un regres din cauza preţului în euro, care se stabilea la medicamentele de import. Recent s-a revenit la normal. Să vedem ce va fi în 2009“, a spus Călin.

 

Agricultura, domeniu separat

 

Reprezentanţii mediului de afaceri local susţin că la anul ar trebui să punem un mare accent pe agricultură. „Dacă agricultura se va dezvolta, va fi bine şi în sectorul prelucrării din industria alimentară“, a susţinut directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, Mihai Antonescu.

Şeful Fiscului doljean anticipează că agricultura „ar fi salvarea noastră în 2009“, fiind sectorul care a redresat PIB-ul pe anul în curs şi care a creat dificultăţi economiei în ansamblu în anul de secetă excesivă 2007. Sectorul agricol trebuie tratat separat în anul care vine, consideră şi preşedintele PNR Dolj, Constantin Mândruleanu, pentru că este o componentă importantă în economie. Agricultura nu se va bloca în perioadă de criză, poate chiar este un sector ce are posibilitatea să se dezvolte independent de restul economiei, dar totul depinde de subvenţii, a spus directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Dolj, Cornel Popa.

În ultimii ani, agricultorii s-au dezvoltat ca logistică (utilaje şi spaţii de depozitare), dar şi ca producţii obţinute. Acestea sunt strâns legate de subvenţii, a precizat şeful Direcţiei Agricole: „În anii în care s-a oferit sprijin financiar agricultorilor sub formă de subvenţii de la stat, au existat şi rezultate mai bune în agricultură. Părerea mea este că se va dezvolta bine agricultura la anul, în condiţiile în care subvenţiile de la UE vor creşte cu 25% pe an până în 2012, iar plăţile complementare de la buget trebuie să apară“.

 

Speranţe pentru industria auto

 

Directorul Fiscului anticipează că, dacă fabrica de autoturisme de la Craiova începe să producă în 2009, atunci se va dezvolta şi industria pe orizontală. De aceeaşi părere este şi şeful CCIO, care spune că prin fabricile care se vor deschide pe orizontală, strâns legat de producţia de la Ford, vor apărea locuri de muncă în zonă, se vor plăti impozite etc.

Unde ar putea fi pierderi

Cunoscătorii mediului de afaceri citaţi anterior susţin că în 2009 ar putea simţi efectele crizei (dacă aceasta se va propaga şi la noi) cei care au afaceri în zona industriei şi mai ales exportatorii. Cei care au investiţii pe piaţa financiară, în special la Bursa de Valori Bucureşti, ar putea să piardă, precum şi cei care au investit anii anteriori în imobiliare. De exemplu, aceia care au cumpărat anul trecut un teren sau un apartament doar cu titlu speculativ, în sensul că se aşteaptă să-i crească preţul şi să-l vândă, s-ar putea înşela amarnic. Preţurile la imobiliare au început să scadă. Ar putea să mai piardă şi importatorii de electronice şi electrocasnice, chiar şi cei de alimente care nu sunt strict necesare populaţiei, angrosiştii şi cei din sfera comerţului de bunuri nealimentare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII