21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri30.000 de şomeri - perspectivă optimistă

30.000 de şomeri – perspectivă optimistă

O majorare a numărului şomerilor cu 30.000, ce înseamnă 0,5% din forţa de muncă, nu ar reprezenta o problemă pentru şomaj la nivel naţional, dar acesta ar putea creşte peste estimările actuale, a spus joi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

„La nivel individual, această cifră reprezintă, într-adevăr, o problemă pentru fiecare persoană care rămâne fără slujbă. Cu toate acestea, o creştere cu 30.000 de şomeri reprezintă maximum 0,5% din forţa de muncă. Această majorare, coroborată cu 3-4%, nivelul actual al şomajului, arată că, deocamdată, cu greu se poate vorbi de o problemă“, a spus Isărescu, referindu-se la unele relatări din presă din ultima perioadă.

Cu toate acestea, guvernatorul BNR a atenţionat că numărul şomerilor ar putea creşte cu mai mult de 30.000 de persoane. „Exemplul pe care l-am dat nu diminuează pericolul ratei şomajului. S-ar putea însă ca această cifră să fie mai mare“, a adăugat guvernatorul băncii centrale.

Referitor la nivelul produsului intern brut (PIB), Isărescu a precizat că nivelul estimat pentru anul acesta, de 140 de miliarde de euro, reprezintă un PIB pe locuitor de 6.500 de euro, mult mai mare decât cel de acum nouă ani, când România era să intre în incapacitate de plată, astfel că n-ar fi o problemă din acest punct de vedere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII