21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIndemnizaţie de maternitate de 1.844 de euro

Indemnizaţie de maternitate de 1.844 de euro

Româncele care lucrează în Italia pot primi o indemnizaţie de maternitate pentru perioada de absenţă obligatorie, de cinci luni, egală cu 80% din salariu, doar dacă aveau înainte de naştere un raport de muncă în derulare pe baza căruia erau retribuite, potrivit datelor publicate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Pentru a primi acest drept, lucrătoarele care acordă asistenţă familială (menajere, îngrijitoare) trebuie să fi contribuit la sistemul de protecţie socială cel puţin un an în ultimii doi ani înainte de perioada de absenţă obligatorie sau cel puţin şase luni în anul precedent, în timp ce angajatele din sectorul agricol trebuie să fi lucrat cel puţin 51 de zile în anul precedent perioadei de absenţă obligatorie, informează ANOFM, preluând date de la Ambasada României în Italia.

Lucrătoarele liber profesioniste trebuie să fie înscrise pe listele artizanilor, comercianţilor sau cultivatorilor direcţi înainte de perioada de acordare a indemnizaţiei de maternitate şi să fi plătit contribuţiile corespunzătoare.

 

Banii trebuie ceruţi în cel mult şase luni
de la naştere

 

Indemnizaţia de maternitate pentru absenţă obligatorie se acordă salariatelor care trebuie să stea acasă obligatoriu două luni înainte de data presupusă a naşterii şi trei luni după data efectivă a naşterii, dar şi celor care desfăşoară activităţi lucrative obositoare sau periculoase (şi nu li se pot încredinţa alte sarcini de seviciu). Viitoarele mame care suferă de unele boli primesc indemnizaţie, chiar dacă rămân la domiciliu mai mult de două luni înainte de data presupusă a naşterii şi până la a şaptea lună după naştere, în baza autorizării Inspecţiei Muncii. Pot primi indemnizaţie de maternitate salariatele în cazul în care copilul s-a născut mort sau a decedat după naştere ori dacă a avut loc o întrerupere a sarcinii în primele 180 de zile de sarcină.

Pentru absenţă facultativă (concediu parental), indemnizaţia de maternitate se acordă ambilor părinţi pentru maximum 11 luni, ce pot fi repartizate în primii opt ani ai copilului. Aceleaşi drepturi le au şi părinţii adoptivi. Indemnizaţia de maternitate în perioada de absenţă facultativă este egală cu 30% din salariu. Indemnizaţia de maternitate este plătită în general de angajator, care apoi primeşte respectivele sume de la stat.

Mamele rezidente, inclusiv şomere, cetăţeni italieni, comunitari sau extracomunitari care au carte de şedere, primesc indemnizaţia direct de la stat pentru fiecare copil biologic sau adoptat. În 2008, indemnizaţia este de 1.844 de euro. Suma este acordată în cuantum întreg celor care nu au dreptul la nici o prestaţie sau în cuantum fracţionar celor care primesc deja o indemnizaţie mai mică decât această sumă. Pentru a o obţine trebuie prezentată o cerere către instituţia de protecţie socială în termen de şase luni de la naşterea copilului sau de la adopţie, altfel dreptul se pierde.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS