Acasă Bani & Afaceri Şase lucruri de negociat cu angajatorul

Şase lucruri de negociat cu angajatorul

Când vă angajaţi, pe lângă salariu, e bine să negociaţi o serie de elemente care vă pot face viaţa mai bună la serviciu. Printre acestea se numără pachetul salarial, zilele libere şi codul vestimentar.

 

Când vine vorba de negociere cu viitorul angajator, cei mai mulţi candidaţi se gândesc la salariu. În afară de acesta, există o serie de elemente care vă pot suplimenta venitul lunar. Pachetul salarial poate include, pe lângă salariul de bază, bonuri de masă (este o facilitate destul de populară printre firmele din România, întrucât sunt deductibile fiscal), parte plătită din concediu (compania poate oferi un procent din valoarea vacanţei sau bonuri de vacanţă), telefon şi maşină de serviciu. La acestea se pot adăuga comisioanele, diverse asigurări (de sănătate, de viaţă sau „exit package“ – un tip de asigurare care vă garantează că, dacă firma se desfiinţează sau vă schimbaţi locul de muncă, primiţi o sumă de bani proporţională cu perioada petrecută în companie), pensie facultativă sau traininguri (avantajul este de ambele părţi – dumneavoastră nu veţi da bani din salariu pentru cursuri, iar firma va avea un angajat mai bine pregătit).

Din pachetul salarial mai pot face parte pachetul de relocare (un bonus financiar care este oferit dacă acceptaţi transferul într-o filială a companiei din alt oraş sau din altă ţară), „share options“ (posibilitatea ca angajaţii fideli să cumpere, la un preţ preferenţial, acţiuni ale companiei) sau pachet de relocare (un bonus financiar care este oferit dacă acceptaţi transferul într-o filială a companiei din alt oraş sau din altă ţară).

 

„Zilele libere pot fi la fel de importante ca şi compensaţiile băneşti“

 

Cu toate că sunt cele mai negociate, acestea nu sunt şi singurele elemente pe care vă puteţi concentra atunci când aveţi discuţia finală cu angajatorul. Printre acestea, se numără un element foarte important: timpul liber.

„Zilele libere pot fi adesea la fel de importante ca şi compensaţiile băneşti“, precizează specialiştii în resurse umane de la www.myjob.ro, care vă sfătuiesc să negociaţi nişte zile libere diferite de cele din concediul de odihnă.

Aveţi în vedere libere pentru zilele importante pentru dumneavoastră (cum ar fi aniversările sau alte date speciale) sau zile fără plată (în diverse perioade ale anului, pentru cursuri sau dacă vreţi să staţi mai mult cu familia). Nu uitaţi nici de posibilitatea obţinerii unor zile libere în cazul unor rezultate spectaculoase.

„Zile plătite pentru extravacanţă – pot fi negociate ca bonus la oferta de job pentru atingerea unui anumit target într-o perioadă definită. În plus, puteţi renegocia un număr mai mare de zile, în funcţie de performanţele de la job“, precizează myjob.ro.

Puteţi negocia şi programul

De asemenea, vă puteţi negocia programul. Opţiunile cele mai uzuale sunt programul redus (puteţi face ore suplimentare în anumite zile pentru a sta mai puţin în altele), ore flexibile (puteţi veni mai târziu sau mai devreme la job, respectând însă ziua normală de opt ore) şi, în funcţie de specificul serviciului, chiar munca la domiciliu.

Şi codul vestimentar îl puteţi negocia, atâta timp cât postul dumneavoastră nu presupune contactul direct cu clienţii. Alt element asupra căruia puteţi discuta cu angajatorul pentru a ajunge la un compromis este reprezentat de termenele proiectelor.

„În funcţie de cultura de organizaţie şi de tipul jobului, negociaţi cu şeful termenul de realizare a sarcinilor. Puteţi fie să ierarhizaţi altfel sarcinile de serviciu, fie să le terminaţi mai repede şi să solicitaţi ore libere pentru restul termenului“, spun specialiştii în resurse umane, care amintesc faptul că şi mediul de lucru (un birou nou, un monitor nou) poate fi negociat.

Exit mobile version