11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProiectele imobiliare aduc satisfacţii

Proiectele imobiliare aduc satisfacţii

În condiţiile economice actuale, dezvoltarea de proiecte imobiliare poate părea o afacere riscantă. Cu toate acestea, cei care şi-au asumat responsabilitatea de a investi nu au fost afectaţi de criză.

 

Un exemplu de strategie sănătoasă în domeniu este Rezidential Construct, unul dintre dezvoltatorii de proiecte imobiliare din Craiova. Afacerea s-a lansat în urma colaborării între trei asociaţi (unul majoritar) care lucrau în domeniul imobiliar. „În perioada în care am lucrat în imobiliare am observat că era mare cererea de case, iar ceea ce se construia nu satisfăcea clienţii. Ne-am gândit să venim cu ceva nou pe piaţă. Ideea ne-a venit acum doi ani, când am şi început achiziţia de terenuri, în vederea construirii de case“, a declarat Cosmin Truică, directorul de vânzări al firmei, care a precizat că înainte a demara investiţia s-a făcut un studiu de piaţă.

 

Investiţie iniţială de două milioane de euro

 

Afacerea a fost gândită în două etape. Prima, începută în 2006, a constat în achiziţionarea de teren într-o zonă bună, în apropierea oraşului. A doua etapă – construirea cartierului rezidenţial „Natura Rezidence“ – a început în 2007. „L-am gândit ca un cartier select, cu case mari, cu arhitectură deosebită. Obiectivul nostru a fost de a asigura servicii de înaltă calitate şi de a respecta reglementările în domeniul construcţiilor“, a explicat Cosmin Truică. Investiţia iniţială, în şapte hectare de teren, s-a ridicat la aproximativ două milioane de euro (resurse proprii). La acestea s-a adăugat suma de 1,5 milioane de euro, bani împrumutaţi din bancă, pentru demararea construcţiei.

 

Greutăţile afacerii

 

De la cei trei asociaţi care au pornit la drum la momentul respectiv, în cei doi ani de activitate, numărul angajaţilor implicaţi în această afacere a ajuns la 70. Totodată, a crescut şi numărul clienţilor – s-au vândut deja aproximativ 30% din cele 50 de case ce urmează să fie date în folosinţă anul viitor.

„Am avut mari aşteptări de la zona respectivă (în apropiere de Selgros, în spate la Vamă) în ceea ce priveşte utilităţile“, a precizat Cosmin Truică. Asta, deoarece, potrivit planului urbanistic zonal (PUZ) la Malu Mare, zona respectivă este rezidenţială. Şi cum utilităţile nu au ajuns încă în zonă, bugetul iniţial a trebuit suplimentat cu cheltuieli care nu fuseseră prevăzute. Lipsa utilităţilor nu a fost însă singura problemă. Dezvoltatorii proiectului
s-au lovit de mentalitatea doljenilor, care sunt destul de reticenţi în a cumpăra locuinţe în stadiul de executare. „Clienţii preferă casele de-a gata“, a adăugat Truică.

 

Reţeta succesului

 

Greutăţile au fost însă depăşite printr-o strategie sănătoasă. „Ne adaptăm în permanenţă cerinţelor clienţilor. În plus, odată cu noile norme bancare şi imposibilitatea achiziţionării de case în rate, le-am oferit clienţilor posibilitatea să cumpere locuinţele în rate de la noi“, a explicat directorul de vânzări al firmei.

Pentru a se asigura că lucrurile vor merge aşa cum îşi doresc şi că se pot implica în derularea proiectului, afacerea are la bază trei firme – una care derulează efectiv proiectul rezidenţial, alta de finisaje şi alta de construcţii. În plus, au alocat un buget de publicitate foarte mare pentru a reuşi să vină în contact cu clienţii.

Cei care doresc să se lanseze într-o afacere asemănătoare ar trebui să fie bine informaţi. „Oamenii nu trebuie să fie euforici, pentru că la momentul acesta piaţa este nesigură. În plus, trebuie să aibă un buget stabilit şi să nu se bazeze pe încasările viitoare“, a spus Cosmin Truică. Asta, deoarece într-o astfel de afacere sunt foarte mulţi bani blocaţi şi e nevoie permanentă de lichidităţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII