17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriImobilele îşi pierd din puterea de garanţie

Imobilele îşi pierd din puterea de garanţie

Băncile din România au început să-şi securizeze portofoliul de clienţi şi de garanţii reale în faţa unei eventuale crize de lichidităţi. Terenurile şi apartamentele încep să-şi piardă din puterea de garanţie.

Dintotdeauna, garanţiile imobiliare au fost analizate cu grijă de evaluatorii agreaţi de băncile din România. Cum însă „paza bună trece primejdia rea“, în ultima vreme, criza economică internaţională, corelată cu îngheţul de pe piaţa imobiliară, i-a determinat pe experţii autorizaţi să fie mult mai atenţi la stabilirea valorii imobilelor puse garanţie de clienţii băncilor. „Evaluatorii sunt mai atenţi la imobilele ce constituie garanţie pentru un împrumut, mai reticenţi în ceea ce priveşte adevărata valoare a acestora“, a declarat Bogdan Buzatu, directorul agenţiei General Imobiliare.

 

Valoarea evaluată este în scădere

 

O parte din jucătorii din piaţa imobiliară spun că locuinţele sunt evaluate la o valoare mai mică decât înainte. Aceasta depinde însă foarte mult de poziţionarea şi vechimea lor. „Mulţi evaluatori aleg acum preţurile cele mai mici din piaţă când fac estimările. Astfel, la case, evaluările sunt reduse cu 25% faţă de ce e pe piaţă, la apartamente, cu 15-20%, iar la terenuri, cu până la 50% pentru cele extravilane (asta în cazul în care le acceptă ca datorii) şi cu până la 25-30% pentru cele intravilane“, a declarat Nicu Răduţ, directorul agenţiei Unic, care este şi broker de credite. De exemplu, dacă un apartament costă 75.000 de euro, potenţialul client va obţine acum, cel mai probabil, un credit de doar 50.000 de euro, dacă veniturile îi permit.

 

Imobile care nu mai reprezintă o garanţie reală

 

Micşorarea gradului de garanţie al imobilelor este un caz fericit. Conform www.bloombiz.ro, majoritatea băncilor refuză să mai accepte pe post de garanţii, la creditele ipotecare, locuinţele din zona rurală, terenurile poziţionate în extravilan sau apartamentele confort II şi III. Chiar şi apartamentele vechi (de dinainte de 1989) pot fi, în funcţie de bancă, acceptate mai greu, dacă nu chiar refuzate. Potrivit specialiştilor, în ultima lună, limita de vârstă a imobilelor acceptate ca garanţie are tendinţa de a scădea până la 15-20 de ani, faţă de 31 de ani (cele construite înainte de cutremurul din 1977), cât era până acum.

 

„Terenurile şi apartamentele nu mai sunt o garanţie puternică“

 

Acest lucru este cauzat de faptul că, dacă un client intră în imposibilitate de plată, apartamentele şi terenurile cu care a garantat împrumutul nu se mai pot transforma, la fel de rapid ca până acum, în bani lichizi. „Suntem o bancă solidă şi nu avem probleme generate de criză, dar acordăm o mai mare atenţie analizei garanţiilor celor care solicită un credit. Acestea trebuie să fie reale şi să se poată transforma în bani în cazul în care clientul trece prin momente delicate. Terenurile şi apartamentele nu mai sunt o garanţie puternică pentru un credit bancar“, a declarat, potrivit www.freenews.ro, Ilie Carabulea, deţinător a peste o treime din titlurile unei bănci comerciale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII