13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSecretele primilor paşi în carieră

Secretele primilor paşi în carieră

„Puţine locuri de muncă pentru tineri“, „salarii mici“, „aveţi de aşteptat până să vă găsiţi un loc de muncă“. Toate acestea sunt lucruri pe care tinerii le află încă din primul an de facultate. Dezamăgiţi, mulţi pornesc la drum fără prea mari speranţe. O carieră se construieşte încă din şcoală şi totul depinde de domeniul ales.

Orice început e greu, iar găsirea jobului potrivit poate fi un proces de durată. Dar, dacă aveţi o pregătire temeinică şi nu vă încăpăţânaţi să căutaţi locuri de muncă în domenii cu surplus de personal, pe poziţii care depăşesc nivelul de cunoştinţe, atunci un job entry-level este foarte uşor de găsit. Este normal să începeţi de jos. În timp ce unii sunt în această situaţie, există profesionişti care primesc oferte grozave de muncă fără ca măcar să caute. Nu atât pentru că sunt pregătite, ci pentru că domeniul lor duce lipsă de personal. Dacă lucraţi într-un astfel de domeniu, vă permiteţi chiar luxul de a-i cere şefului o mărire de salariu pentru că altfel veţi pleca la una dintre cele trei companii concurente care aleargă după dumneavoastră. Site-ul www.careerexperts.ro vă ajută să descoperiţi câteva dintre secretele pieţei muncii.

 

Gândiţi în perspectivă!

 

Alegeţi-vă cariera ţinând cont de piaţa muncii şi de evoluţia ei în următorii ani. Ţintiţi să ajungeţi un profesionist în domeniul ales. Asta nu înseamnă să ignoraţi abilităţile dumneavoastră sau pasiunile în alegerea carierei. Ţineţi cont de toate aceste aspecte importante pentru a face o alegere bună. Dacă alegeţi un domeniu de carieră pentru care piaţa nu e favorabilă, este important să fiţi conştient despre eforturile necesare ca să vă angajaţi şi să promovaţi. Spre exemplu, piaţa de muncă în HR este mult mai bună decât cea în PR. Într-o companie, la patru-cinci specialişti în HR există unu-doi specialişti în PR. Asta nu înseamnă să nu vă orientaţi spre PR, ci să fiţi pregătit pentru ce vă aşteaptă odată ce aţi făcut această alegere.

 

Se caută profesioniştii

 

În multe domenii, cererea de produse şi servicii scade şi, drept urmare, sunt puţine joburi. În alte domenii, în schimb, companii noi intră pe piaţă, firme mai vechi se dezvoltă şi toate angajează. Din cauza unei rupturi între cerere şi ofertă pe piaţa de capital uman, există o criză majoră de profesionişti în numeroase domenii, cum ar fi resurse umane, hotelier, construcţii, bancar. Multe companii aleg să angajeze tineri cu potenţial şi să-i formeze ca viitori profesionişti. Întrucât marile aglomerări urbane se dezvoltă, iar posibilităţile de muncă în străinătate cresc şi ele, angajatorii sunt nevoiţi să crească salariile pentru a atrage şi reţine oameni de valoare.

 

Strategii de început de carieră

 

Pentru a lua pulsul pieţei muncii, trebuie să învăţaţi câteva strategii eficiente. Citiţi presa de afaceri. Obişnuiţi-vă ca, în loc să vă uitaţi la ştiri de senzaţional la TV, să citiţi ziare şi reviste de afaceri, financiare sau de resurse umane. Nu uitaţi nici de suplimentele de joburi, carieră sau educaţie ale unor ziare.

Discutaţi cu profesionişti. Faceţi cunoştinţă cu profesionişti în domenii care credeţi că vă pot interesa şi cereţi-le un pic din timpul lor pentru a vă vorbi despre domeniul lor, ce oportunităţi prezintă piaţa şi cum se face carieră.

Mergeţi la conferinţe şi seminarii. Aveţi ocazia să întâlniţi profesionişti care vorbesc despre carieră, să aflaţi despre mediul de afaceri românesc. Există destule asociaţii studenţeşti care organizează periodic astfel de evenimente.

Intraţi într-o companie reală. Cautaţi un internship, un job part-time sau full-time. Ideea este să trăiţi experienţa unei organizaţii mari şi profesioniste. În acest fel, vă este mult mai uşor să cunoaşteţi organizaţia, evoluţia şi dinamica profesiilor. Folosind aceste strategii, nu numai că veţi înţelege mai bine ce se caută în materie de resurse umane, ci veţi afla şi întreaga dinamică a unei cariere de succes.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS