18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUnde ne plasăm economiile

Unde ne plasăm economiile

Instrumentele de economisire cu risc scăzut sunt de preferat investirii pe piaţa de capital. Specialiştii recomandă depozitele bancare. În schimb, brokerii susţin că e o perioadă propice să se cumpere acţiuni. De către cunoscători.

Lumea este bulversată de criza financiară. În România, unda de şoc a cuprins mai întâi piaţa valutară, cu galopul euro în faţa leului, apoi a atins piaţa acţiunilor, când Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a prăbuşit pe 8 octombrie. Dacă leul şi-a revenit spectaculos în comparaţie cu moneda europeană, Bursa dă semne clare de gripă. Cei care dispun de lichidităţi se gândesc de două ori înainte să-şi investească economiile. Specialiştii recomandă instrumentele de economisire care prezintă un risc scăzut pentru investitor. Cei mai sceptici îşi ţin economiile acasă, fie în euro, fie în lei, mai ales.

 

Cu ochii pe depozitele bancare

 

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, dădea zilele trecute asigurări că sistemul bancar din România este destul de sigur şi poate face faţă crizei pornite din State şi acutizată în Europa şi Asia. „Lichiditatea, deşi în scădere relativă comparativ cu anii trecuţi, se află la un nivel adecvat pentru buna funcţionare a pieţelor“, preciza Isărescu. Odată cu decizia la nivel înalt de a garanta depozitele bancare în limita a 50.000 de euro, faţă de 20.000 de euro, cât este în prezent, ar trebui să crească încrederea în sistemul bancar. Specialiştii BNR susţin că o formă sigură de investire în perioada aceasta ar fi plasarea economiilor în depozite bancare, unde dobânda este atractivă, iar riscul este mic. „Depozitele bancare aduc un câştig sigur deponenţilor. Acum este şi mai atractiv depozitul ca formă de investire pentru că majoritatea băncilor practică dobânzi la asemenea produse formate din două cifre“, a declarat pentru GdS un bancher din Craiova. „Băncile din România nu au probleme. Nu există riscuri mari pentru cei care constituie depozite bancare, pentru că există un prag de garantare de 20.000 de euro, care va creşte la 50.000 de euro, după ce se adoptă un act normativ în acest sens“, a precizat şi directorul BNR Dolj, Gheorghe Gherghinescu. Plafonul de garantare ar fi suficient pentru aproape toţi deponenţii, atât pentru populaţie, cât şi pentru investitorii cu sume mai mari de 20.000 de euro sau de 50.000 de euro (cât va fi plafonul de garantare în viitorul apropiat).

„Pentru cei cu sume mai mari de 20.000 de euro pe care doresc să-i plaseze în depozite bancare este bine să constituie mai multe depozite la bănci diferite, cum se procedează de obicei. În acest fel, depozitele intră şi sub incidenţa plafonului de garantare, iar investitorul are şi siguranţă mai mare pentru că nu depinde de o singură bancă“, a adăugat Gherghinescu. Dobânzile de 10-11% pe an practicate de majoritatea băncilor la lei nu reprezintă automat un câştig în acelaşi procent. Trebuie ştiut că se plăteşte impozit pe dobândă ca la orice alt venit. Se mai scade şi comisionul băncii (acolo unde există) şi câştigul nu este foarte mare, dar are un risc scăzut, afirmă bancherii. Important este şi faptul că sucursalele din România ale băncilor străine garantează depozitele în suma stabilită în ţările respective. În Europa, există state care garantează depozitele bancare pornind de la 20.000 de euro, la 100.000 de euro şi chiar la 100% din cât s-a depus în cont. Altă alternativă de plasare a economiilor ar fi cumpărarea de obligaţiuni municipale, dar în zona Olteniei primăriile marilor oraşe nu prea emit obligaţiuni.

 

Vreme bună pentru acţiuni

 

Omul de rând s-ar orienta la depozite bancare, dar „specialiştii“ în jocurile pe piaţa de capital au alte posibilităţi.

Deşi tranzacţiile cu acţiuni la BVB sunt considerate investiţii cu risc crescut, brokerii susţin că este o perioadă propice cumpărării.

Piaţa de capital nu este la îndemâna oricui şi temerile că se vor prăbuşi şi mai rău cotaţiile determină investitorii să rămână în stand-by. Numai cei iniţiaţi în tainele mecanismelor Bursei pot să acţioneze în acest domeniu.

„În prezent, cu câteva sute de milioane de lei vechi se pot cumpăra pachete întregi de acţiuni la firme, ceea ce este o investiţie destul de bună pe viitor. Capitalizările sunt foarte mici pe Bursă acum. Cine se gândeşte că pe viitor se va redresa piaţa de capital face acum o investiţie bună dacă pariază pe acţiuni“, a spus un broker din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII