17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTânăr vreau mereu să fiu...

Tânăr vreau mereu să fiu…

Sunt la începutul unui drum, dar entuziasmul pare să le lipsească. Plictisiţi, lipsiţi de motivaţie, au în permanenţă nevoie de bani şi ştiu că pentru un job bun este nevoie de pile şi relaţii. Acesta este portretul studentului boboc autohton, care trece la 1 octombrie pragul facultăţilor craiovene.

Sociologii îi numesc Generaţia 26, pentru politicieni sunt votanţii proaspeţi, pentru părinţi sunt cei care le mănâncă banii lună de lună, iar pentru cadrele didactice universitare sunt principala sursă de venit. Ei sunt noua generaţie, turmentată de tranziţie şi ameţită de kitsch-ul şi nonvalorile care îi înconjoară. Pornesc la drum dezamăgiţi şi fără prea mari perspective, într-o Românie care nu le oferă nimic. De aceea, singurul lor ţel după terminarea facultăţii, care reprezintă numai o dorinţă a părinţilor, este să plece în străinătate.

 

Plictisiţi de facultate

 

Pentru un sfert dintre studenţi cursurile înseamnă multă plictiseală, în timp ce unul din trei sunt de părere că materia care li se predă nu le foloseşte la nimic în viaţă. Mai mult de jumătate dintre studenţi cred că degeaba termini o facultate, dacă nu ai relaţii. De aceea nici nu se prea omoară cu învăţatul, o treime având în fiecare an două-trei restanţe.

„Faptul că studenţii nu beneficiază în facultate de practică, nu iau contact cu angajatorii decât foarte rar, la târguri de joburi, le taie mult din elanul pe care ar trebui să îl aibă la început de carieră. Nici pregătirea din facultate nu le dă prea mult curaj, pentru că programa nu coincide cu cerinţele pieţei muncii. După trei-patru ani de facultate, ei descoperă că nu ştiu să facă nimic din minimul pe care angajatorul îl cere, şi vor să plece în străinătate, la munca de jos, pentru că acolo nu ştie nimeni că ei au diplomă în buzunar“, a explicat Ana Coman, consultant HR din Craiova.

Banii, o problemă

 

Majoritatea studenţilor provin de mediul urban şi numai 3% din ei sunt crescuţi la sat. Părinţii sunt principalul sprijin pe parcursul studenţiei, peste 70% din studenţi fiind în mare şi foarte mare măsură susţinuţi financiar de familie, suma lunară primită reprezentând, în medie, 460 de lei. Aproape jumătate spun că banii aceştia le ajung doar pentru strictul necesar. Pentru a-şi spori banii de buzunar, unul din trei studenţi îşi găseşte un job, care îi ocupă, în medie, şase ore zilnic, exact timpul pe care trebuie să-l petreacă la facultate. De învăţat se ocupă numai în sesiune, restul timpului împărţindu-l între joburi part-time, internet, întâlniri cu prietenii şi privitul la televizor. Un sfert dintre tineri nu merg niciodată la cinematograf, teatru sau operă.

 

Visând la emigrare

 

Conform unui studiu realizat recent de guvern, 23% din studenţi, intenţionează să emigreze din ţară în următorii ani, iar unul din patru consideră că în România ar trebui să existe un regim politic autoritar. Deşi 90% îşi declară credinţa în Dumnezeu şi jumătate ţin post, o treime dintre studenţi merg la biserică doar de câteva ori pe an, la sărbătorile importante. Engleza, franceza, spaniola şi italiana sunt limbile străine cel mai des pomenite atunci când vine vorba de competenţele lingvistice ale tinerilor, mai puţin de 5% cunoscând limbile rusă sau romani. Când vine vorba de ocupaţiile cele mai apreciate, studenţii indică medicii, inginerii şi oamenii de afaceri, la polul opus situându-se funcţionarii publici.

 

Generaţia 26, fără modele

 

Generaţia 26 este familistă, credincioasă, ţine la sănătate, prieteni şi carieră. Principala problemă o reprezintă banii, aşa cum susţin 20% din reprezentanţii ei. Alţii adaugă pe listă şi şcoala, examenele, sănătatea, dragostea sau locuinţa. Aproape jumătate din tineri nu stimează nici o persoană publică, potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Euro26 România, pe un eşantion de 2.500 de tineri, cu vârste peste 18 ani. Cealaltă jumătate şi-a dat votul pentru Mihaela Rădulescu – peste 7%, Mircea Badea – 6,5%, Traian Băsescu – 4%, părinţii şi Gigi Becali, cu câte 3,5%. La sfârşitul listei se află Bill Gates, Octavian Paler şi profesorii (0,3%), care au fost aşezaţi pe acelaşi podium cu Elena Udrea şi Corneliu Vadim Tudor. La capitolul modele, 70% nu au ales pe nimeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU