13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStudenţii, din nou la treabă

Studenţii, din nou la treabă

„Gaudeamus igitur“ a răsunat în facultăţile craiovene şi, cu mic cu mare, studenţi şi profesori s-au întors la şcoală. Universitatea din Craiova şi-a deschis porţile pentru miile de tineri aflaţi în căutarea unui drum în viaţă.

Studenţii s-au întors în Craiova. Dacă pentru unii urmează o perioadă de chefuri şi distracţie la maximum, cei peste 6.000 de boboci trebuie să se acomodeze cu viaţa de student. Încă din prima zi a trebuit să facă o alegere dificilă, să meargă la deschiderea anului universitar sau la bar, cu colegii lor cu state vechi în facultate. Cei care au optat pentru prima variantă a trebuit să se îmbrace elegant şi să vină în Aula Buia a Facultăţii de Agronomie, acolo unde conducerea Universităţii din Craiova şi autorităţile judeţene au deschis oficial noul an universitar. După intonarea imnului „Gaudeamus igitur“, primit cu aplauze de cadrele didactice şi studenţii prezenţi, momentul solemn a continuat cu o slujbă religioasă oficiată de ÎPS Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, acompaniat de corul Facultăţii de Teologie.

 

Bun venit bobocilor

 

De la tribună, bobocilor le-au urat bun venit la facultate şi în Cetatea Băniei prefectul de Dolj, Silviu Dumitru, şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, care au încercat să le prezinte tinerilor şi oportunităţile pe care acest judeţ le oferă. Şi rectorul Universităţii din Craiova, Ion Vladimirescu, le-a prezentat tinerilor în cuvinte frumoase anii studenţiei şi a enumerat câteva dintre obiectivele de investiţii din noul an universitar.

„Aceste zile readuc pe holurile facultăţilor exuberanţa, aerul proaspăt al tinereţii, pentru că studenţii s-au întors din vacanţă. Celor 6.000 de boboci ai Universităţii din Craiova le urez un sincer şi călduros «Bun venit» în această instituţie care schimbă tinerilor sensul vieţii şi rolul lor social“, a spus Ion Vladimirescu.

 

Investiţii, investiţii

 

Rectorul a enumerat şi câteva dintre obiectivele de investiţii din acest an universitar. Cămine renovate, reabilitarea Grădinii Botanice, un sediu nou şi european pentru Facultatea de Drept şi finalizarea lucrărilor în clădirea centrală a Universităţii şi la căminul nr. 3 Complex Agronomie şi nr. 12 Complex Sport şi la S 200. „Ritmul de predare a lucrărilor este lent şi firmele de construcţii se confruntă cu lipsa muncitorilor. Este o realitate faptul că nu mai sunt oameni calificaţi. Cu toate acestea, lucrările de investiţii vor continua. Am început extensia serelor de la Grădina Botanică şi am încheiat studiul de fezabilitate pentru reabilitarea acestei locaţii. Din lipsă de bani şi de timp, aleile sunt degradate. Vom decolmata şi lacurile, vom reface iluminatul, iar specialiştii de la Facultatea de Horticultură vor da o faţă nouă acestei grădini. Avem în plan şi un sediu nou pentru Facultatea de Drept, realizat cu fonduri europene, un cămin nou în Complexul Mecanică şi reabilitarea căminului nr. 9“, a explicat Vladimirescu. Universitatea craioveană va intra în procesul de evaluarea ARACIS, pentru un loc în clasamentul unităţilor autohtone de învăţământ superior.

 

Profi mai indulgenţi şi burse mai mari

 

Cât despre studenţii care au ales a doua variantă, aceea de a deschide anul universitar cu prietenii la o ţigară şi o cafea la bar, aceştia vor ca noul an universitar să le aducă distracţie la maximum şi profesori mai indulgenţi. „Chefuri şi distracţie cât cuprinde şi profi cu suflet mare, care să nu ne pună absenţe şi să nu ne pice în masă la examene“, a spus Iulian, student în anul II la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor. Cei conştiincioşi mai au o dorinţă, burse mai mari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII