14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSalariile dascălilor sfidează economia

Salariile dascălilor sfidează economia

Creşterea cu 50% a salariilor profesorilor este considerată absurdă de mediul de afaceri. Patronii nu le pot majora salariile intelectualilor angajaţi în ritmul în care le-au crescut cadrelor didactice în prag electoral. Un inginer munceşte minimum opt ore pe zi, un dascăl – patru ore.

 

Legea adoptată marţi de parlamentari, referitoare la majorarea salariilor profesorilor cu 50%, creează discrepanţe în rândul angajaţilor din mediul privat. La aceeaşi pregătire profesională, ei au salarii mai mici decât unii profesori, deşi muncesc mai mult decât aceştia. Firmele, mai ales cele din categoria IMM-urilor, susţin că nu îşi permit să majoreze peste noapte salariile personalului TESA cu studii superioare, aşa cum a făcut-o statul cu veniturile cadrelor didactice. „Prin această măsură introdusă de parlament, de creştere exorbitantă a salariilor dascălilor, se creează turbulenţe în mediul de afaceri, pentru că toţi angajaţii cu studii superioare se vor gândi că ei lucrează mai mult decât profesorii, dar sunt remuneraţi mai prost, iar mediul privat nu îşi permite să majoreze cu 50% salariile“, a precizat Valentin Cristea, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Acesta a mai spus că, dacă firmele mari îşi permit să le crească salariile lucrătorilor cu studii superioare la limite rezonabile, întreprinzătorii mici şi mijlocii nu au această putere economică. Pur şi simplu, într-o societate privată nu există raţiuni economice pentru o majorare cu 50% a fondului de salarii într-un singur an, decât în cazuri excepţionale. „Patronul nu are alternativă. Ca să-i facă unui inginer – care munceşte din greu şi produce – un salariu de 24 de milioane (lei vechi – n.r.) înseamnă să mai plătească la stat impozite şi contribuţii de încă 16 milioane (lei vechi – n.r.). Deci, pentru un singur om îi trebuie 40 de milioane lunar. De unde? Vânzările firmelor private nu s-au dublat ca să îşi permită aşa ceva. Îmi asigură mie statul român vânzări duble ca să concureze salariile inginerilor cu cele ale profesorilor? Este foarte mult pe spinarea întreprinzătorilor“, a spus vicepreşedintele CNIPMMR.

 

Intelectualii vor sălta grila de salarii

 

Reprezentanţii mediului local de afaceri susţin că majorarea salariilor profesorilor s-a făcut „în batjocură“ faţă de cei care lucrează la firme private. Aceste aspecte vor crea probleme patronilor, care vor fi nevoiţi să ridice salariile personalului cu studii superioare. „Vom avea mari discuţii în firme, pentru că profesorii sunt plătiţi de la stat, dar intelectualii noştri lucrează la privat. Inginerii şi economiştii ne vor zice: şi noi avem şcoală şi muncim minimum opt ore pe zi, iar profesorii patru-cinci ore. De ce ei au salarii mari şi noi nu?“, a precizat un patron din Craiova.

 

Leafă „electorală“ de bugetar

 

În mediul privat, salariile cresc în funcţie de productivitate, de eficienţă, mai ales de performanţele individuale, dacă vorbim de cei cu studii superioare. La bugetari, ele cresc la grămadă, indiferent dacă eşti bun sau nu în muncă. Un profesor, de exemplu, munceşte efectiv patru-cinci ore pe zi. În cazuri rare, şase ore. În mediul privat, de la opt ore în sus. Un cadru didactic are trei luni vacanţă pe an (vacanţa de vară) şi alte câteva iarna şi primăvara şi mai este şi plătit pentru asta. La firme, angajaţii au concedii de 22 de zile lucrătoare pe an, dacă le primesc şi pe acelea. Plătiţi din banul public, mulţi dintre profesorii cu vechime ajung să ia acum, după mărirea „electorală“, în medie, salarii de 2.000 de lei pe lună. Acum, remuneraţiile cadrelor didactice sunt considerate acceptabile în această branşă. „Un profesor cu vechime de până la zece ani, care primea până la 1 octombrie 1.200 de lei în mână, de acum va lua 1.800 de lei, fără sporuri. Norma unui dascăl este de 18-20 de ore pe săptămână, dar este falsă ideea că ei lucrează doar patru ore pe zi. Profesorii trebuie şi să se pregătească pentru a doua zi, mai corectează şi lucrările acasă, cei care au dirigenţie fac şi orele respective. Nu este posibil ca o persoană la 40 de ani, care este cadru didactic, să trăiască din pensia părintelui, pentru că are salariul de 1.100-1.200 de lei. Poate că are şi el un copil sau doi de întreţinut. Cum să-i facă faţă?“, a afirmat prim-vicepreşedintele Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Dolj, Constantin Lungulescu.

Liderul sindical a precizat că multe cadre didactice au şi sporuri, dar „acestea nu sunt foarte mari“: spor de dirigenţie – 10% din salariu, spor de rural, pentru cei care fac naveta şi care este de 5-12% din salariul de încadrare, în funcţie de distanţă. Partea bună a lucrurilor este că, dacă legea va fi promulgată de preşedintele Traian Băsescu şi majorările salariale chiar vor avea loc, atunci tot mai mulţi oameni bine pregătiţi vor fi atraşi către învăţământ şi putem spera că va creşte calitatea educaţiei din România.

 

Universitari cu 3.000 de euro pe lună

 

Pentru cadrele universitare, dacă se aplică majorarea salarială de 52%, cum este adoptată în lege, atunci salariile acestora ar putea atinge sume colosale. Pentru a păstra proporţiile, am luat în calcul salariul actual al unui cadru universitar tot cu zece ani vechime. „Aceştia câştigă, în medie, 3.000 de lei, cu sporuri şi cu doctorat. După majorare ar însemna să câştige 5.500-5.600. Norma unui profesor universitar este de opt ore pe săptămână, dar poate să mai aibă ore de cercetare, de doctorat“, a spus preşedintele Sindicatului Alma Mater din Universitatea din Craiova, Romulus Mocanu.

Dar cei mai mulţi profesori universitari din Bănie au vechimi mai mari de zece ani şi titluri de doctori. Mulţi ajung să încaseze lunar de la Universitate salarii
de-a dreptul uriaşe, care bat de departe renumeraţiile managerilor de unităţi private din Craiova. De multe ori, acestea ajung la 3.000 de euro pe lună, adică peste 10.000 de lei. Liderul sindical Mocanu confirmă că „există asemenea salarii“, dar numai pentru unii: „Pot fi profesori universitari în Craiova care să ia peste 10.000 de lei pe lună, dar au două catedre şi o indemnizaţie de conducere ca şef de catedră. Dacă li se măresc salariile cu 52%, faceţi dumneavoastră calculele! Nu ştim dacă vor exista bani pentru aceste creşteri salariale“.

 

Dascălul câştigă dublu faţă de un inginer

 

GdS a efectuat un calcul comparativ între salariul majorat al unui profesor, raportat la numărul de ore lucrate, şi cel al altui intelectual. Rezultatul arată că dascălul din învăţământul preuniversitar este plătit dublu pe fiecare oră lucrată, faţă de un inginer, de exemplu. La un venit lunar de 1.800 de lei, cu 20 de ore muncite pe săptămână (deci 80 pe lună) înseamnă că un profesor câştigă 22,5 lei pe oră. La acelaşi venit net de 1.800 de lei, un inginer lucrează, în medie, 170 de ore pe lună, deci câştigă 10,58 lei pe oră. Dacă luăm în calcul şi norma unui profesor universitar de opt ore pe săptămână, deci 32 de ore pe lună, să zicem că este plătit tot cu 1.800 de lei net (deşi este o raritate, întâlnită poate doar la lectori), înseamnă că el câştigă pe oră 56,25 lei. Adică de cinci ori mai mult decât un inginer plătit la fel lunar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

84 COMENTARII