12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPiaţa imobiliară este în continuare blocată

Piaţa imobiliară este în continuare blocată

Până la aplicarea noilor norme de creditare, piaţa imobiliară înregistrează în continuare un număr mic de tranzacţii. Cei care fac totuşi investiţii imobiliare în această perioadă cheltuiesc, în general, sume sub 10.000 de euro.

 

Până acum, 2008 s-a dovedit un an atipic pentru piaţa imobiliară din Craiova. Pe lângă o stagnare şi, după caz, o micşorare de până la 15% a preţurilor imobilelor, numărul tranzacţiilor din piaţă a fost în scădere, cumpărătorii şi vânzătorii fiind în aşteptare de câteva luni. „Piaţa imobiliară se confruntă cu un blocaj extrem, fără precedent“, a declarat Nicu Răduţ, directorul agenţiei imobiliare Unic. Acesta a explicat că blocajul s-a produs atât pe fondul apariţiei zvonului că s-ar ieftini locuinţele, cât şi al creşterii dobânzilor la credite. Alt element ce susţine această situaţie este şi aşteptarea schimbării condiţiilor de creditare impuse de Banca Naţională a României (BNR). „Deocamdată, cei mai mulţi craioveni tatonează piaţa. Aşteaptă să vadă ce se întâmplă cu preţurile şi cu creditele, deoarece se confruntă cu o incertitudine în piaţă“, a precizat Bogdan Buzatu, managerul agenţiei General Imobiliare. Potrivit acestuia, singurele imobile care se tranzacţionează sunt loturile mici de teren şi suprafeţele cu valori de până-n 10.000 de euro.

 

„Oamenii nu vând dacă nu-şi pot recupera măcar banii împrumutaţi“

 

Chiar dacă au existat zvonuri potrivit cărora doar o scădere spectaculoasă – de 20-30% – ar putea duce la deblocare, jucătorii din piaţa imobiliară spun că aceasta este practic imposibilă. „În prezent, nu se vor înregistra scăderi aşa de mari. Dacă nu obţin preţurile pe care le doresc, mai bine nu vând. Avem apartamente la vânzare de şase luni şi, dacă nu primesc suma pe care o doresc, nu vând“, a spus Teodor Popescu, managerul agenţiei Dorcas Imobiliare. Afirmaţia este susţinută şi de alţi specialişti. „Vânzătorii nu vor accepta scăderi aşa de mari. Oamenii nu vând dacă nu-şi pot recupera măcar banii împrumutaţi“, a afirmat Nicu Răduţ.

Deblocarea pieţei, la mâna băncilor

 

Deblocarea pieţei imobiliare nu este însă o cauză pierdută, reprezentanţii agenţiilor imobiliare fiind destul de optimişti. „Toată lumea are nevoie de o locuinţă sau de un teren. Piaţa îşi va reveni până la începutul anului viitor“, a precizat Bogdan Buzatu.

Cel mai probabil, cheia stă în produsele bancare, mai ales că majoritatea persoanelor cumpără locuinţe cu bani împrumutaţi. „Blocajul există. O mare parte din responsabilitate o au băncile. Depinde de ele dacă o să împovăreze creditarea sau nu“, a spus Nicu Răduţ, care a explicat că băncile se vor gândi cu siguranţă la soluţii de creditare. Una dintre ele, sugerată de el, este un produs de creditare deja practicat în străinătate – creditul plătit de mai multe generaţii la rând. „Soluţii de creditare vor fi, dar nu vor mai putea fi aplicate la fel de multe artificii ca până acum“, a adăugat Răduţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII