Acasă Bani & Afaceri Casă vândută în rate

Casă vândută în rate

Cu toate că pare incredibil, românii nu numai că-şi pot cumpăra locuinţe în rate, dar le şi pot vinde în rate. Ideea nu pare însă să le surâdă prea multor craioveni.

O companie americană, recent intrată pe piaţa din România, oferă persoanelor de peste 65 de ani posibilitatea de a-şi vinde locuinţa în urma unui contract de rentă viageră. Potrivit acestuia, bătrânii primesc la „încheierea“ tranzacţiei o parte (în general, aproximativ 25%) din valoarea evaluată a locuinţei, urmând ca ulterior să primească în completare o rentă viageră de până la 350 de euro pe lună. Practic, „rentierul“ va continua să locuiască în casă (fără să plătească nimic companiei) până la deces, moment în care firma respectivă ar urma să intre în posesia imobilului. „Renovările majore ale casei, precum repararea acoperişului sau a ţevilor sparte intră în sarcina companiei, ca şi plata impozitului proprietăţii şi asigurarea“, precizează www.amenajarii.com.

Perioada contractului este stabilită pe baza speranţei medii de viaţă

Potrivit www.tmctv.ro, compania nu stabileşte actul pe baza unui examen medical, ci pe baza speranţei medii de viaţă din România (pentru o persoană care a ajuns la 65 de ani, speranţa medie de viaţă este de 17 ani pentru femei şi de 14 ani pentru bărbaţi). În cazul în care clientul depăşeşte speranţa de viaţă din România, compania continuă să-i plătească renta lunară până la finalul vieţii. „În cazul în care compania dă faliment sau nu rezistă pe piaţă, fostul proprietar îşi va primi locuinţa înapoi“, notează www.infonews.ro, citând unul dintre consultanţii companiei în România. De altfel, reprezentanţii companiei spun că este vorba despre instituţionalizarea unui concept mai vechi în România, potrivit căruia pensionarii cedau casa unei rude sau unui străin pentru a fi ajutaţi până când îşi dădeau sfârşitul.

„Dacă mor după un an e ca şi cum aş da casa sub valoare“

Chiar dacă oferta pare tentantă la prima vedere, craiovenii care se încadrează în categoria potenţialilor beneficiari spun că nu îi încântă ideea unei astfel de vânzări. „De unde am certitudinea că voi primi banii în continuare? În plus, dacă mor după un an de la momentul în care semnez actele, e ca şi cum aş da casa la mai puţin de jumătate din valoare. Şi-i mai las şi pe nepoţi fără casă“, a spus Margareta Niţoi, de 70 de ani, din Craiova. Grija pentru viitorul nepoţilor pare să fie preocuparea principală a persoanelor de peste 65 de ani. „Locuinţa o las nepoţilor. Dacă aş fi nevoită s-o vând, aş vinde apartamentul cu trei camere, mi-aş lua o garsonieră, iar de restul banilor aş lua un apartament cu două camere“, a explicat Marioara Florea, de 68 de ani. „Dacă aş rămâne în pană, aş vinde apartamentul şi aş lua unul mai mic, iar cu banii rămaşi m-aş descurca eu cumva până la moarte“, a precizat Roza Popescu, de 72 de ani. „Nu ştii niciodată ce se poate întâmpla. Nu prea am încredere. Dacă nu aş avea copii, poate m-aş gândi la această variantă. Poate, nu ştiu dacă e cea mai bună soluţie“, a afirmat Nicolae Ion, de 70 de ani.
Există însă şi craioveni care sunt tentaţi de idee. „De ce nu? Dacă nu ai nici un sprijin, trebuie să faci ceva să trăieşti. La bătrâneţe nu te ajută nimeni dacă nu îi dai ceva, iar pensiile sunt destul de mici“, a spus Gheorghe Diaconu, de 65 de ani.

Exit mobile version