11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIndustria susţine exporturile doljenilor

Industria susţine exporturile doljenilor

Valoarea exporturilor doljenilor a crescut anul acesta cu peste şapte milioane de euro. Pe fondul deprecierii leului în raport cu celelalte monede, importurile au cunoscut o scădere considerabilă.

În primele cinci luni ale acestui an, valoarea exporturilor de bunuri la nivelul Doljului a depăşit 173 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 1,3% din valoarea exporturilor României din perioada respectivă. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se observă o creştere cu aproximativ 7,58 milioane de euro. Procentual, exporturile au înregistrat o majorare de 4,6%. „Produsele industriale au reprezentat 96,3% din exporturi, iar produsele din agricultură şi silvicultură, numai 3,7%“, a declarat Mariana Tănase, directoarea executivă a Direcţiei Regionale de Statistică (DRS) Dolj.

Oltul, campion la exporturi

Conform informaţiilor de la DRS, în cadrul judeţelor din Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, în ceea ce priveşte exportul de mărfuri, Doljul este pe locul trei, după Olt şi Vâlcea.
„La nivelul regiunii, exporturile de mărfuri au înregistrat cea mai ridicată valoare (de aproximativ 540 de milioane de euro), în judeţul Olt“, se arată într-un comunicat emis de DRS Dolj, potrivit căruia cea mai scăzută valoare a exporturilor din regiune s-a înregistrat în Gorj (14 milioane de euro).
În total, exporturile de mărfuri realizate la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia în primele cinci luni ale anului au fost de peste un miliard de euro.
Grupa metalelor comune şi a articolelor din acestea a reprezentat 32,5%; cea a materialelor plastice, cauciucului şi articolelor din acestea, 18,8%; iar mijloacele de transport, 16,3%. În ceea ce priveşte maşinile, aparatele şi echipamentele electrice, aparatele de înregistrat sau reprodus sunetul şi imaginile acestea au reprezentat 12,5%, fiind urmate de materiile textile şi articolele din acestea cu 7,4% din totalul exporturilor din regiune.
   
Doljenii au importat mai puţin decât anul trecut

Deprecierea monedei naţionale a condus în Dolj la o scădere a importurilor, mai ales că importatorii sunt nevoiţi să scoată mai mulţi lei din buzunar pe produse ale căror preţuri în euro au rămas neschimbate.
„Importurile de bunuri (CIF) derulate în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2008 au fost de peste 212 milioane de euro, cu 1,8% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut“, a precizat Mariana Tănase, care a explicat că ponderea importurilor de bunuri din judeţul Dolj în cadrul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia a fost de 33,3%. Cele mai importante importuri ale doljenilor au fost de maşini, aparate şi echipamente electrice. Comparativ cu primele cinci luni ale anului trecut, nivelul acestora a scăzut însă cu 0,6% (aproximativ 426.000 de euro).

Primii şi la importuri

La nivel regional, importurile de mărfuri au înregistrat cea mai ridicată valoare, tot în judeţul cu cele mai multe exporturi, adică în Olt, iar cea mai scăzută valoare în Gorj. Potrivit celui mai recent buletin al Direcţiei de Statistică Dolj, importurile derulate în primele cinci luni ale anului, la nivelul regiunii, au fost de 637 de milioane de euro. „Acestea au fost realizate cu preponderenţă în judeţele Olt (34,9%), Dolj (33,3%) şi Vâlcea (22,0%)“, a explicat Mariana Tănase. În perioada analizată, judeţul Mehedinţi a derulat importuri în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro (6,5%), iar judeţul Gorj, în valoare de doar 20 de milioane de euro (3,3%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS