11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriReţeaua acceleratorului de particule LHC, atacată de hackeri

Reţeaua acceleratorului de particule LHC, atacată de hackeri

Hackerii au reuşit să pătrundă într-una dintre reţelele informatice care permit accesul la cel mai mare accelerator de particule din lume, LHC, aflat în Elveţia, la Centrul European de Cercetare Nucleară (CERN), şi care a fost pus miercuri în funcţiune pentru un controversat experiment, informează NewsIn. Hackerii au reuşit să introducă o pagină internet pe site-ul CERN, pe care au semnat-o „The Greek Security Team“ (echipa greacă de securitate), luând în derâdere securitatea informatică a site-ului şi afirmând că aceia care l-au conceput sunt nişte „şcolari“, au relatat sâmbătă cotidienele britanice The Times şi The Daily Telegraph, care nu citează sursa articolelor lor, precizează AFP. CERN nu a putut fi contactat pentru comentarii. James Gillies, un purtător de cuvânt de la CERN, a declarat celor două ziare britanice că nu ştie cine sunt piraţii informatici. „Dar se pare că ei nu au provocat nici o stricăciune. Probabil că este vorba despre persoane care voiau să demonstreze că CERN poate fi piratat“, a adăugat purtătorul de cuvânt. LHC trebuie să ciocnească protoni care circulă în sensuri inverse, eliberând particule elementare, care până în prezent nu au mai fost observate. Sistemul va recrea, pentru o fracţiune de microsecundă, condiţiile care prevalau în Univers imediat după Big-Bang, înainte ca particulele elementare să se asocieze pentru a forma nuclee de atomi. Două prime fascicule de particule au efectuat miercuri un tur complet în inelul de 27 de kilometri aflat la 100 de metri sub pământ, de o parte şi de alta a graniţei franco-elveţiene.

 

2,48 milioane de euro, investite în ECRIS

 

Ministerul Justiţiei va organiza, pe 27 octombrie, o licitaţie în valoare de 2,48 milioane de euro pentru achiziţionarea de aplicaţii software personalizate, în vederea dezvoltării sistemului naţional de gestiune informatică a dosarelor legate de cazuri în Parchete şi instanţele judecătoreşti (ECRIS). Faza-pilot a ECRIS (Electronic Court Register Informational Systems) a fost lansată în septembrie 2002, acoperind nouă instituţii ale Ministerului Justiţiei, sistemul devenind funcţional la nivel naţional în toate instanţele de judecată în februarie 2006. „Contractul are drept scop continuarea dezvoltării sistemului ECRIS prin creşterea gradului de interconectivitate dintre modulele acestuia, pe de o parte, precum şi dintre acesta şi alte sisteme informatice similare, pe de altă parte.

De asemenea, prin acest contract se va asigura dezvoltarea şi implementarea unei proceduri judiciare electronice, a infrastructurii de chei publice (semnătura electronică), precum şi a unor programe software de securitate şi a unei proceduri de monitorizare“, se arată în anunţul privind licitaţia. Durata contractului se va întinde pe o perioadă de 12 luni. Organizatorul licitaţiei solicită ofertanţilor depunerea unei garanţii de participare de 40.000 de euro, la care se adaugă o garanţie de bună execuţie reprezentând 10% din valoarea contractului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII