17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCehii aterizează în octombrie la Craiova

Cehii aterizează în octombrie la Craiova

Negocierile între Aero Vodochody Cehia şi AVAS pentru preluarea Avioane Craiova s-au prelungit până la sfârşitul lunii. Între timp, muncitori din fabrica de avioane din Bănie vor merge în Cehia la specializare.

Deşi anunţaţi în luna iulie drept câştigători ai pachetului majoritar de acţiuni de la Avioane Craiova, cehii de la Aero Vodochody nu au devenit nici până acum proprietarii companiei craiovene. Contractul de vânzare-cumpărare se mai negociază la Bucureşti, la sediul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Discuţiile ar fi trebuit să se încheie la jumătatea acestei luni, dar cele două părţi încă nu au ajuns la un consens. Ele „s-au împotmolit“ la discutarea clauzelor pe care le-a impus AVAS investitorului ceh. „Se negociază intens. Discuţiile se vor finaliza la sfârşitul lunii septembrie, cel mai probabil la începutul lui octombrie. Acum se negociază clauzele contractuale stabilite de AVAS“, a precizat un reprezentant al Direcţiei Comunicare din cadrul Autorităţii.

Între timp, cehii de la Aero Vodochody au acces în fabrica de avioane din Bănie, unde au întâlniri cu conducerea, dar mai ales cu sindicatul. Chiar după ce AVAS a anunţat firma cehă drept câştigătoarea procesului de privatizare a Avioane Craiova, şefii de la Aero au cerut sindicatului să renunţe la o clauză din Contractul colectiv de muncă prin care se prevede acordarea de plăţi compensatorii personalului disponibilizat. Numai că sindicatul de la Avioane refuză acest lucru.

Cehii au cumpărat pachetul majoritar de acţiuni de la Avioane cu 16,3 milioane de euro, din care investiţii pentru dezvoltare, 8,8 milioane de euro.

 

16 muncitori craioveni, în Cehia

 

Conducerea fabricii din Craiova susţine că o parte dintre muncitorii care activează acum în societate vor pleca la muncă în Cehia, în fabrica de tehnică militară a celor de la Aero Vodochody. Numărul celor care vor lucra în Cehia este încă în dezbatere. „Sperăm să trimitem 16 oameni în Cehia, toţi din rândul muncitorilor. Negociem să putem trimite cât mai mulţi acolo, la specializare“, a spus directorul Avioane Craiova, Anatolie Boldişor.

 

Cine este Aero Vodochody

 

Cehii care au câştigat procesul de privatizare a Avioane Craiova sunt renumiţi pe plan mondial atât pentru producţia de aparate de zbor, cât şi pentru tehnica militară. Potrivit Financial Times, Aero este cel mai mare producător de avioane militare cu reacţie de antrenament din lume.

Au fabricat peste 200 de elicoptere Sikorsky, folosite şi în Statele Unite de poliţia newyorkeză. La Craiova, cehii intenţionează să producă mai multe componente de aeronautică şi chiar să ansambleze elicoptere Sikorsky.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU