10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTrenuri modernizate pe rutele interregionale

Trenuri modernizate pe rutele interregionale

CFR Călători intenţionează să modernizeze, în următorii patru ani, 46 de trenuri etajate, valoarea estimativă a contractului fiind de 509,24 milioane de lei (aproximativ 144 milioane de euro), sumă care va fi asigurată de la bugetul de stat. În acest sens, CFR Călători va organiza o licitaţie în octombrie pentru a încheia un acord-cadru, care vizează modernizarea trenurilor. Acordul include contracte subsecvente cu o frecvenţă de şase luni.

„Avem 46 de trenuri etajate care vor intra într-un program de modernizare pe o perioadă de patru ani. Atribuirea licitaţiei se va face printr-un acord-cadru. Fiecare tren este compus din patru vagoane etajate, astfel că în total vor fi 184 de vagoane“, a declarat ieri pentru Mediafax şeful Direcţiei Achiziţii din cadrul CFR Călători, Leon Bărbulescu.

Potrivit acestuia, trenurile vor fi folosite pentru rutele interregionale şi cele turistice sezoniere, acordul-cadru urmând să se deruleze în intervalul 20 octombrie 2008 – 19 octombrie 2012.

Garanţia de participare la licitaţie este de 4,2 milioane de lei, iar oferte pot fi depuse până la 9 octombrie.

Parcul CFR Călători numără 3.500 de vagoane, în cea mai mare parte cu o vechime de 20 ani.

La începutul acestui an, Ministerul Transporturilor anunţa că CFR Călători intenţionează să cumpere 34 de vagoane noi, echipate modern, cu funcţii TGV, în valoare de aproximativ 120 de milioane de lei (33 de milioane de euro). Primele vagoane, anexate la 21 ianuarie trenurilor IC 595 şi 596 Bucureşti – Timişoara şi retur, au fost integrate la firma Astra Arad. Noile vagoane pot atinge viteze de 160-200 km/h şi dispun de o serie de dotări speciale, în funcţie de clasa de confort. Vagonul de clasa 1 (seria 1091) are în dotare patru monitoare TFT -19'', pentru prezentare programe video şi promo, montate câte două în fiecare zonă destinată călătorilor, iar vagonul de clasa a 2-a (seria 8789) are două monitoare TFT – 21''. Vagoanele au climatizare şi echipamente care vor permite, în viitor, punerea în funcţiune a unui sistem automatizat de informare a pasagerilor, conform standardelor europene în domeniul transportului. Vagoanele sunt dotate, de asemenea, cu un minibar, central sau la unul dintre capetele salonului, frigider, cuptor cu microunde, cafetieră sau computer tip consolă cu monitor de 15'' (pentru transmitere şi vizualizare programe în vagon).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU