Tinerii fug de muncă

Autori


Designer vestimentar, coafeză, tehnician de animale de companie, sudor, frezor, lăcătuş mecanic, constructor sunt meserii la mare căutare pe piaţa muncii din Oltenia. Cu toate acestea, tinerii doljeni fug de ele şi preferă să se orienteze spre domenii care nu le aduc după terminarea liceului decât un ajutor de şomaj de la stat.

 

În timp ce angajatorii bat la uşile şcolilor de arte şi meserii sau la cele ale şcolilor postliceale şi solicită înfiinţarea de clase în domenii unde nu există specialişti, şcolile trebuie să convingă elevii să se înscrie la aceste specializări. De cele mai multe ori însă, clasele de constructori, sudori, lăcătuşi, designeri vestimentari sau coafeze rămân necompletate, tinerii alegând alte meserii, cum ar fi cele din domeniul economic, prestări servicii sau auto. Foarte rar, aceste specializări le aduc un loc de muncă după terminarea liceului pentru că piaţa autohtonă abundă de „specialişti“ în domeniile respective. „Sunt căutate calificările din domeniul economic, comerţ, turism, servicii, administraţie de la Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii «Constantin Brâncuşi», Grupul Şcolar «Matei Basarab» sau Colegiul Naţional Economic «Gheorghe Chiţu», cele pe profil auto, mecanici, tinichigii, vopsitori, şoferi. Clasele de construcţii nu se ocupă, deşi toate firmele de construcţii caută specialişti şi le oferă salarii foarte bune. Nici specializări cum ar fi frezori, lăcătuşi mecanici sau sudori nu sunt preferate de tineri, cu toate că şcolile de arte şi meserii care au astfel de clase au contracte cu agenţi comerciali şi îşi pot găsi imediat de lucru. De exemplu, Popeci le oferă şi burse, şi salarii pe perioada practicii, dar toate aceste lucruri nu îi conving“, a explicat Mariana Niculescu, inspector de specialitate din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

 

Şoferi, ghizi şi agenţi de turism

 

Chiar dacă aceste clase nu se desfiinţează, ele au foarte puţini elevi, mulţi dintre ei plecând în străinătate după absolvire. Tinerii se visează şoferi, agenţi comerciali sau ghizi şi de cele mai multe ori nici ei şi nici părinţii lor nu înţeleg cât de utile şi căutate sunt alte specializări. „Toţi vor să fie şoferi. Li se pare că în acest fel câştigă un ban uşor, că este o meserie căutată. Cei care aleg turismul se visează imediat ghizi sau în faţa unui calculator la o agenţie de turism. Nu înţeleg că în aceste domenii concurenţa este foarte mare şi numai cei foarte pregătiţi reuşesc“, a spus Mariana Niculescu.

Tehnician de animale de companie, o profesie evitată

 


Altă meserie ignorată de absolvenţii de gimnaziu este şi cea de tehnician de animale de companie, care este la Grupul Şcolar „Malu Mare“, cu toate că în cabinetele veterinare din Craiova şi din alte oraşe este nevoie de aceşti specialişti. „Majoritatea acestor elevi vin din mediul rural. Ei au copilărit printre raţe, gâşte şi vaci şi nu li se pare nimic interesant în această meserie, care este la modă. Nu înţeleg că pot profesa la oraş, că pot fi bine plătiţi şi nu trebuie să stea la ţară şi să facă injecţii la porci şi vaci“, a menţionat Mariana Niculescu. Tinerele nu vor să fie nici coafeze sau designeri vestimentari, clasele respective completându-se foarte greu, deşi aceste meserii sunt foarte căutate. Unul din motive este şi munca, şi talentul de care trebuie să dea dovadă.

 

Noi specializări în şcolile doljene

 

Reprezentanţii SAM-urilor din judeţ, agenţii comerciali sau inspectorii şcolari de specialitate duc în fiecare an muncă de lămurire cu tinerii şi cu părinţii acestora. „Prima condiţie este să convingem părinţii şi după aceea elevii. Încercăm să le explicăm, le arătăm statistici, evoluţia pieţei muncii, meseriile care se caută, dar este foarte greu. Ar trebui să investim mai mult în consilierea şi orientarea profesională pentru că elevii din mediul rural au nevoie“, a spus Mariana Niculescu. Începând din acest an, tinerii care nu au fost repartizaţi încă la un liceu sau SAM au la dispoziţie noi specializări, tehnician aparate electromecanice, tehnician echipamente medicale, tehnician controlul produselor agroalimentare la GS „Constantin Brâncuşi“ sau electrician în construcţii şi maistru mecanic maşini şi utilaje la CT „Ion Mincu“. Pentru învăţământul postliceal la Centrul Şcolar „Beethoven“ se vor putea pregăti cei care doresc să fie pedagogi recuperatori, la GS „Charles Laugier“ s-a înfiinţat specializarea de asistent medical radiologie, iar la GS Electroputere cea de administrator reţele locale şi de comunicare.

 

Asistent manager, un job legiferat

 

În şcolile doljene vor apărea în curând şi specializări, cum ar fi asistent manager, tehnician iluminare filmare, asistent producător film – tv, operator sunet, asistent regizor artistic şi agent expediţie şi logistică, calificări care au fost legiferate de guvern în urmă cu o săptămână. Vor fi desfiinţate din SAM-uri şi eliminate din nomenclator o serie de calificări profesionale, care nu se mai justifică din punct de vedere al tehnologiei actuale, cum ar fi tehnician centrale nuclearo-electrice, topograf de mină, tehnician lucrări geologice şi geofizice, maistru la fabricarea şi prelucrarea fibrelor, firelor chimice şi artificiale, maistru electromecanic automatizări, măsurări electrice şi control termotehnic, maistru mecanic întreţinere centrale nuclearo-electrice, maistru construcţii hidroenergetice.Comenteaza acum

21 Comentarii

 1. yo said:

  ce plm sa faca in tara ?sa munceasa sa traiasca?sclavie aici…mai bn plecat si sclav pe bani mai multi decat sclav la tine in tara sa te mai futa si un sef cu 10 clase pe nimic…tara de ****…

 2. talabache said:

  miroase a kaka. ergo, rotariu a trecut la tastatura! hai cu parerea la minut!

 3. de meserias said:

  dulgher fierar cu experienta in italia 6 ani vin sa lucrez in craiova pe 1500 euro serios si muncitor 26 de ani cunoasterea planurilor in dulgherie si fierarie etc si lucrari la standarde si materiale made in italia.daca ar fi seriosi si ar aprecia meseriasii stati linistiti ca ar gasii .astept sa fiu contactat 00393470514431

 4. man said:

  soferii nu gasesc de lucru? pe tir se castiga lejer 1000 eur

 5. zaharia said:

  Nimeni nu fuge de muncă dar nu trebuie să fie nimeni tratat ca animal de nişte analfabeţi ai prostiei.Fiecare om are demnitatea sa şi de aceia trebuie respectat spre a fi arătat că poţi fi un patron decent în tot ce ai, pt a fi succese pe măsura pretenţiilor.Respec tăţi cuvîntul,fi serios şi puţină psihologie nu poate face pagubă.Orce om prost dacă ar fi seriozitate şi angajat ,tot există un avantaj că numai dai nişte sume fabuloase la trîntori sub diverse aspecte.A fi patron nu înseamnă că vei conduce omul,ci activitatea din care obţii un profit pt bugetul tău,adică,şti să organizezi munca pt realizări mari si nu ca la nebuni unde,unul încarcă şi doi descarcă în acelaşi loc.E grea economia generală în orce activitate.Nu toate muştele fac miera că…….

 6. cojo said:

  unde se castiga 1000 e pe tir ca vin soferi cu baani de la ei dupa ce li se baga o imputatie de 5000 e acum visul angajatului este programul de 8 ore dupa ce toti retardati te tin pe 500 de ron 12ore

 7. eto said:

  NU DE MUNCA FUG TINERII CI DE BANI PUTINI SI MUNCA DIN ZORI SI PANA IN NOAPTE. BELIVE ME MY FRIEND

 8. liviuta said:

  Nimeni nu fuge de munca, problema sunt angajatorii care platesc prost si ii exploateaza pe angajati pana la epuizare. Muncesti si la final de luna itidai seama ca salariul abia iti ajunge pentru o existenta mizera. Grav este ca institutiile abilitate nu functioneaza cei de la Directia muncii, Inspectoratul de munca si Agentia de munca. Angajarile in aceste institutii se fac pe pile si nimeni nu are nici un interes sa-si faca treaba asa cum trebuie, dimpotriva acestia ii invata pe angajatori cum sa “fenteze” normele legale. Cei de la ITm cate verificari fac la firme sa vada cum se munceste la negru si alte neregul… prefera sa stea in birouri si sa primeasca atentii . Dac mergi sa te interesezi de un carnet de munca astepti o ora daca scoti un pachet de cafea sau macar o ciocolata mai prind vitez doamnele alea cu 10 clase…….

 9. Congo said:

  Aveti mare grija la contracte cand munciti afara, mai ales la firmele de recrutare cu adrese de e-mail de genul [email protected]. Pe aici, pe plaiurile africane joburi la greu in sectorul petrolier, in constructii, hoteluri, cazinouri. Asta daca va “incearca” aventura….

 10. iulica said:

  de acord locurii de munca sunt, dar si patroni seriosi sunt precum ,capra neagra,.Te ademenesc la inceput cu promisiuni si salarizari frumoase si mai tarziu clacheaza.Trebuie schimbata mentalitatea ,cat si-a patronilor,ce ocolesc de multe ori legea muncii,si muncitorii ce de multe ori,lasa treaca ziua ca banii merg nu mai tine.

 11. Manipulare said:

  Nu cred ca ar mai fugi de munca, daca salariile ar fi bune. Dovada este la cei plecati in Occident, unde nu s-au dus sa fie agenti de turism, ghizi sau mai stiu eu ce oficianti la vreun birou. Am un vecin care lucreaza intr-o cariera de oiatra in Grecia si aici nu-si gasea de lucru. Era somer. Cei mai multi sunt plecati in Occident la munca in constructii. Inca o dovada ca totusi cineva parca incearca sa manipuleze subconstientul colectiv prin prezentarea scoasa din contextul social a unor informatii reale, ne neaparat denaturate.

 12. gogu said:

  Subscriu,la ideile comentatorilor anteriori,in sensul ca patronii nu asigura conditii de munca si salarizare decenta muncitorilor,angajat i fie la negru sau cu carte,numai de taci din gura si accepti umilinta de salariu de cersetor .Ori institutii abilitate chair de sint pe hartie,de nu asi fac atributiile,asa-zisi i patroni inchipuiti,fac figuratie si mai mult acopera traficul de carne vie-gen prostitutie mascata sub masca de unitati de prestari de servicii frizerie-coafura,cos metica etc.Si astfel atrag prin implicarea salariatului in afara legii cu sprijinul larg al tuturor autoritatiilor abilitate sa faca ordine!

 13. zgarmici said:

  Cu certitudine ,tinerii nu fug de munca…fug de munca prost platita si de patroni incompetenti si cu idei comuniste:munca multa,bani putini.Bravo lor ca isi cunosc valoarea si au personalitate si mandrie,nu ca noi parintii lor care ne multumim pe ce-o da DOMNU! Macar ei sa realizeze ce noi nu am putut face:alegerea unui loc de munca pe masura.

 14. increzutul said:

  Acei angajatori care bat la portile SAM-urilor de ce nu vin cu oferte plauzibile si cu contracte ferme din care sa reise clar obligatiile si drepturile atit ale angajatilor cit si ale angajatorilor?

 15. neamtzu said:

  Pt “Meserias”
  Si asa , vrei numai 1500 euro ca fierar cu “experienta” de 6 ani in Italia.Tu acolo in Italia atat luai ? sau fiind asa bun meserias luai 3000 euro? sau poate scoteai banii astia la cersit cumva?
  Eu sant de ceva ani prin niste tari pe aci prin EU si am cunoscut si niste romani ca tine care nu prea luai 1500 euro pe ce stii tu sa faci.
  Si la urma urmei daca tu la Craiova ca fierar vrei 1500 euro ,cam cat ar trebui sa primeasca, un medic, un specialist IT, un profesor universitar?
  Eu nu vreau sa supar pe nimeni pe forum dar in general la angaiare romanii nu se gandesc decat cati bani sa primeasca ,despre cunostiinte si calificare mai la vale ca nu e important

 16. Craiovean get-buget said:

  pt.neamtzu-Meserias nu e realist,dar are o calitate mare-isi cunoaste interesul!bravo lui!

 17. pt neamtu said:

  da ce ti se pare ca fierar e munca usoara prietene la ce munca fac unii doctori si specialisti in romania nu ar merita nici 100 euro de aia avem strazi bune lucrari bune etc .,si la cersit stai linistit ca nu merg pt nimic in lume daca ti se pare mult 1500 euro si sa stii si tu dulgheria e meserya frumoasa si foarte interesanta asta doar pt cine o cunoaste pe linga faptul ca este apreciata mai ales prin tarile vecine romaniei in E U

 18. reprezentantul tinerilor said:

  In Craiova este hotzie pe fata,angajatori cu ditmai imperiul iti spune la angajare ca el nu poate sa scrie pe cartea de munca salriul derizoriu de 8 milioane care ti-l ofera ca da faliment,te munceste pana la epuizare ca de orele suplimentare sun ceva de vis,smbetele deja sunt la moda sa le lucrezi ,timpu trece paotronu isi face vile si isi schimba masinile ca pe ciorapi,prostii pentru traiul de pe o luna pe alta stau si cate 12-14 ore….. LIPSA CRASA DE RESPECT,SUNT FOARTE PUTINE FIRME CARE ISI RESPECTA ANGAJATII SI LE OFERA UN SALRIU DECENT SI UN PROGRAM LA FEL,in curand or sa plece toti si or sa va lase cu fundu`n balta sa va vedem atunci ce o sa faceti cand nu o sa mai vina nimeni sa accepte conditile de 2 lei care le oferiti……. RUSINE CRAIOVA!!!! ORASUL SPAGILOR !!!

 19. neamtzu said:

  Meseriasule, am vazut ca ai 26 de ani si 6 ani de “experientza” in Italia ca fierar specialist.Trebuie sa recunosc ca traind in DE unde munca nu e o rusine ca in RO eu am invatzat sa apreciez orice fel de munca daca e facut cu seriozitate si profesionalism.Calif icarea ta nu are nimic rusinos in ea .Ce remarc eu insa este mentalitatea (desi esti tanar) tipic comunista adica vezi Doamne meseria (neaparat munca fizica) este bratara de aur si intelectualii,doctor i ,profesori ce or fi ei sant niste paraziti si niste prosti care sant tolerati de oamenii care stiu “meserie”.Asta nu o puteai invata in Italia unde un fierar pe santier nu va castiga niciodata cat un doctor, avocat sau profesor.Iti spune asta unul care are 26 de ani de EXPERIENTZA ca inginer cercetator in tehnologie de varf si care a lucrat la multinationale pe 3 continente.Or fi si doctori si profesori prosti si fierari geniali dar tinand cont de rolul fiecaruia in societate, chiar daca ai fi cel mai bun fierar din lume sau chiar singurul, nu ti-as da mai mult de jumatate decat celui mai prost doctor

 20. pt neamtu said:

  ai dreptate dar numai daca persoanele enumerate sunt foarte serioase si profesionisti ok mia facut placere dialogare cu tine te salut ciao multa bafta

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 21 august 2008

Actualitate

» SUA consideră regretabilă suspendarea cooperării Rusiei cu NATO
» Plăţile pentru proiectele SAPARD, sistate
» Rusia a anunţat NATO că îşi opreşte cooperarea militară cu Alianţa
» Fratele lui Bercea Mondial, judecat pentru fals şi înşelăciune
» Morţii au dividende de 13 milioane de euro la SIF Oltenia
» Lucică, scăpaşi de DNA!
» Profesorii care nu sunt titulari susţin vineri examenul pentru posturile de suplinitori

Local

» Bărbat ars în incendiu
» Ţigări de contrabandă confiscate
» Traficanţi de persoane, anihilaţi de poliţişti
» Tragedie aviatică în Spania
» Sancţiuni de 146.000 de lei de la Garda Financiară
» GarGară pe bani publici
» Guvernul reduce bugetul Conversmin
» Compania energetică atrage moţiunea
» Băsescu, în turneu diplomatic
» Încurcături cu locuinţele modulare ale sinistraţilor
» Handicapaţii închipuiţi, greu de dovedit
» Restanţieri la limbi străine
» Copiii „căpşunarilor“, material didactic pentru psihologii din şcoli
» Roşii gigant în Mehedinţi

Dolj

» Sancţiuni pentru salariaţii chiulangii din prefectură

Gorj

» Ploaie de amenzi în târgurile din Gorj

Sport

» Vâlcenii, fără amendă
» Neagoe nu va fi demis dacă pierde cu FC Argeş
» Ştiinţa mizează pe sprijinul suporterilor
» Oţelul vrea să-şi păstreze invincibilitatea în Bănie
» Oltchim, două victorii la Cluj-Napoca
» S-au cernut valorile la atletism
» Hănescu l-a învins pe Gremelmayr
» Blonska s-a dopat
» Ştefan a ratat bronzul
» Jucătorii cariocas, puşi la zid de preşedintele ţării
» Mironcic, în finală
» Crişan şi-a confirmat valoarea
» Campioane fără copilărie

Bani & Afaceri

» Scade preţul terenurilor
» Trenuri modernizate pe rutele interregionale
» Cresc exporturile
» Gazul din Oltenia arde la buzunar
» Românii nu cer salarii foarte mari
» Piloţii şi economiştii, cel mai bine plătiţi
» Angajatorul potrivit – o carieră de succes
» Tinerii fug de muncă

Magazin

» HOROSCOP
» Scurte stiri
» Răsfăţ pentru picioare perfecte
» Cum îngrijim părul permanent

Opinii

» Săptămâna mare!
» Se mai întorc românii acasă?

Top