11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Cresc exporturile

În primele patru luni ale acestui an, comerţul de bunuri la nivelul judeţului Dolj a fost de peste 1,4 miliarde de euro, în creştere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „Produsele industriale au reprezentat 96,5% în totalul exporturilor, iar produsele din agricultură şi silvicultură au deţinut o pondere de numai 3,5%“, a declarat Mariana Tănase, directoarea executivă a Direcţiei Regionale de Statistică Dolj. Potrivit acesteia, produsele industriale cele mai exportate de doljeni au fost maşinile, aparatele şi echipamentele electrice, urmate de materiile textile şi articolele produse din acestea şi mijloacele de transport.

 

Importurile s-au diminuat cu 3%

 

Importurile derulate în perioada 1 ianuarie-30 aprilie au fost de 1,6 miliarde de euro, cu 3% mai puţin decât în 2007. „În primele patru luni ale anului 2008, cele mai importante importuri au fost maşinile, aparatele şi echipamentele electrice, reprezentând 32,5%“, a precizat Mariana Tănase. Pe locul doi la importurile doljenilor sunt mijloacele de transport, cu 19,4%, urmate, pe locul trei, de materiile textile şi articole din acestea, cu o pondere de 13,6% din totalul importurilor.

 

Oltul a exportat şi a importat cel mai mult

 

În primele şase luni ale acestui an, la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, exporturile de mărfuri au înregistrat cea mai ridicată valoare în Olt – 4,1 miliarde de lei, adică o pondere de 51,5% din totalul exporturilor, urmat de Vâlcea – 23,7%, Dolj – 17,5%, Mehedinţi – 5,9% şi Gorj – 1,4%. În ceea ce priveşte importurile de mărfuri, Oltul a fost şi aici fruntaş, importând aproape 35% din mărfurile din regiune. Acesta a fost urmat de Dolj (32,9%), Vâlcea (22,7%), Mehedinţi (6,5%) şi Gorj (3%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS