5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBanii Termoficării, cheltuiţi pe concedii

Banii Termoficării, cheltuiţi pe concedii

Craiovenii preferă să cheltuiască banii în concedii în această vară decât să-şi achite restanţele către Regia de Termoficare. Încasările lunare sunt de 2,5-3 milioane de lei, faţă de şapte milioane – cât se încasau în lunile de iarnă. Regia are de achitat către Temocentrala Craiova aproximativ 30 de milioane de euro.

Apropierea toamnei aduce din nou în actualitate restanţele pe care asociaţiile de proprietari le au de achitat către Regia de Termoficare Craiova.

Unitatea este, la rândul ei, implicată într-un proces de executare silită cu Complexul Energetic (CE) Craiova, care are de recuperat de la regia primăriei aproximativ 70 de milioane de lei. CE Craiova ceruse în instanţă executarea unei restanţe de 76 de milioane de lei, la care se adăugau penalităţi de 29 de milioane de lei. Nivelul penalităţilor cerute era de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere. Următorul termen de judecată între cele două părţi a fost fixat pentru 3 septembrie. Până atunci însă, directorii CE Craiova şi ai Regiei de Termoficare Craiova se vor întâlni pentru deblocarea situaţiei. „Am ajuns în faza de executare, dar au intervenit unele probleme de natură procedurală. Ideea este că noi nici nu prea avem ce executa acolo. Important este să ajungem la o înţelegere“, a declarat, la rândul său, Corneliu Diţescu, directorul CE Craiova.

Termoficarea are în prezent conturile blocate, neputând să facă operaţiuni financiare, ci decât să dea salarii, după cum spune directorul Tatian Tudorache.

„Am conturile regiei blocate încă din luna mai. Norocul meu este că am făcut toate achiziţiile necesare pentru acest an. În conturi îmi intră doar salariile angajaţilor, aproximativ un milion de lei (285.000 de euro)“, a afirmat acesta. Interesant este că în conturile regiei ar trebui să intre în curând aproape zece milioane de lei (2,85 milioane de euro).

Din aceşti bani, unitatea intenţionează să modernizeze 11-12 puncte termice din oraş, după cum a precizat directorul Tudorache, care aşteaptă ca hotărârea de guvern prin care se atribuie banii să fie publicată în Monitorul Oficial. „Teoretic, există noţiunea de terţ poprit, deci aceste sume pot fi executate. Rămâne de văzut dacă aceste sume sunt cu destinaţie specială şi sunt exceptate“, susţin specialiştii în domeniu.

 

Încasări sub aşteptări

 

Deocamdată, Regia de Termoficare trebuie să încaseze restanţele de la populaţie, care nu se grăbeşte să scape de datorii. Paradoxal, în lunile de vară încasările făcute de regie sunt sensibil mai mici faţă de sezonul rece.

„Datoriile au rămas cam la acelaşi nivel, aproximativ 70 de milioane de lei. Încasările merg foarte greu, avem intrări de 2,5-3 milioane de lei pe lună. Spre comparaţie, iarna încasam şi şapte milioane de lei pe lună. Este vară, lumea preferă să folosească banii pentru a merge în concediu decât să achite restanţele“, a mai spus directorul Tatian Tudorache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII