16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBursa se sprijină pe SIF-uri şi petrol

Bursa se sprijină pe SIF-uri şi petrol

Tranzacţiile cu acţiuni SIF şi Rompetrol au însumat săptămâna trecută peste 60% din valoarea schimburilor făcute la BVB. Aproape toţi indicii bursieri s-au apreciat.

 

Valoarea tranzacţiilor efectuate săptămâna trecută la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este în creştere cu 34,46% faţă de săptămâna anterioară, fiind de 136,15 milioane de lei. Lichiditatea a fost ajutată de titlurile Rompetrol Rafinare Constanţa şi de cele ale SIF Oltenia, acestea cumulând 19,92%, respectiv 12,46% din valoarea totală tranzacţionată. Cele cinci SIF au însumat 41,21% din totalul schimburilor de la BVB, iar sectorul petrolier a reprezentat 22,65% din valoarea totală a tranzacţiilor. Aproape toţi indicii bursieri s-au apreciat. Creşterea cea mai mare a aparţinut indicelui ROTX (5,50%). Valoarea de închidere a acestuia a fost de 14.169,66 puncte indice. Excepţia a fost făcută de indicele BET-FI, care a scăzut cu 1,15%, valoarea la închidere a acestuia în puncte indice fiind de 34.582. O evoluţie foarte bună au înregistrat acţiunile SNP Petrom (SNP). Acestea au cunoscut o apreciere săptămânală de 8,28%, motivul principal fiind aşteptările bune ale investitorilor cu privire la performanţele financiare ale companiei în semestrul I 2008, ca urmare a creşterii puternice a preţului petrolului în această perioadă. O revenire importantă au avut şi acţiunile Băncii Transilvania (TLV), şi anume de 5,41%. Evoluţia este normală dacă avem în vedere nivelul de preţ la care sunt tranzacţionate în prezent acţiunile BT, mult mai jos faţă de media recomandărilor de preţ făcute de analiştii ce urmăresc piaţa de capital românească.

 

Cum au evoluat principalele societăţi

 

Titlurile Rompetrol Rafinare Constanţa au recunoscut o apreciere puternică pe final de săptămână, când în piaţă au fost transferate peste 467 de milioane de acţiuni (2% din capitalul social al rafinăriei). „Având în vedere că suntem în perioada de raportări financiare şi în condiţiile în care vom asista la stabilizări pe pieţele internaţionale, pe termen scurt ne putem aştepta la reveniri uşoare la bursa de la Bucureşti“, a precizat Nicu Manda, broker la Intercapital Invest Craiova.

Conform buletinului Puls Capital, în săptămâna analizată, 26 de emitenţi au crescut, 12 au stagnat şi 25 au scăzut. Cele mai mari aprecieri au fost înregistrate de titlurile Artrom Slatina (ART), care au urcat cu 15,56%, urmate de cele ale Armătura (ARM), care au câştigat 14,49%, şi de cele ale Agras Vienna Insurance (ASA), cu o apreciere de 14,33%. Cel mai mult au scăzut acţiunile Amonil Slobozia (AMO), care au pierdut 11,30%, urmate de cele ale Mechel Târgovişte (COS), cu o depreciere de 7,08%, şi de cele ale Casa de Bucovina (BCM), care au scăzut cu 5,33%.

În continuare, să vedem cum au evoluat la bursă săptămâna trecută principalele societăţi din Oltenia: SIF Oltenia – 1,92 lei/acţiune (-1,54%), Alro Slatina – 5,7 lei/acţiune (+0,88%), Electroputere Craiova – 0,4250 lei/acţiune (0%), Automobile Craiova – 25,7 lei/acţiune (+11%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS