21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPATROMIN este împotriva înfiinţării CNE

PATROMIN este împotriva înfiinţării CNE

Patronatele din minerit, PATROMIN, nu sunt de acord cu înfiinţarea Companiei Naţionale Energetice şi declară că hotărârea de guvern de constituire a colosului energetic va fi atacată în instanţă.

 

Patronatele din minerit, PATROMIN, nu doresc ca guvernul să înfiinţeze Compania Naţională Energetică (CNE), întrucât acest lucru ar însemna privatizarea rapidă a Hidroelectrica. Unitatea amintită ar urma să facă parte, alături de complexurile energetice de la Rovinari şi Turceni, din viitoarea entitate energetică. După cum a declarat Toni Mihail Greblă, directorul PATROMIN şi fost prefect de Gorj, adevărata miză a înfiinţării Companiei Energetice este accesul unor grupuri de interese la acţiunile Hidroelectrica. Prin achiziţionarea pachetelor de acţiuni ce vor fi listate la bursă, anumiţi oameni de afaceri s-ar putea transforma în proprietarii producătorului de energie electrică în sistem hidro. Toni Mihail Greblă a avansat şi un nume al unui potenţial cumpărător. Este vorba de omul de afaceri Dinu Patriciu.

 

Viitorul mineritului

 

Reprezentantul PATROMIN a mai declarat că formula de constituire a noii entităţi economice din domeniul energetic nu precizează clar ce se va întâmpla cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia sau cu CE Craiova. „Vor să înfiinţeze un colos energetic, să unească Electrica cu Hidroelectrica şi cu cele două complexuri energetice de la Turceni şi Rovinari. Dar ce se va întâmpla cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi cu Complexul Energetic Craiova? Guvernanţii nu doresc entităţi energetice puternice şi viabile, ci vor neapărat să privatizeze, pe căi ocolite, Hidroelectrica“, a spus Toni Mihail Greblă, directorul PATROMIN. Fostul prefect de Gorj a precizat că i-a transmis o adresă cu nemulţumirile PATROMIN şefului Autorităţii Naţionale pentru Valorificarea Activelor Statului, Teodor Athanasiu. Un punct de vedere similar a fost exprimat şi de Marin Condescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine-Energie. „Hidroelectrica este cel mai profitabil producător de energie din România, de aceea Patriciu vrea să pună mâna pe ea. Ce se va întâmpla în continuare cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia? Se gândesc guvernanţii şi la viitorul industriei miniere din Oltenia?“, a spus liderul de sindicat. Nu demult, acesta susţinea înfiinţarea unei companii energetice puternice în România, după modelul CEZ din Cehia, însă recent a anunţat că mai multe firme private vor investi în construirea a două termocentrale din Gorj. Printre numele vehiculate se află Energy Holding şi RIVIERA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS