15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDe la probă, la preaviz

De la probă, la preaviz

Perioadă de probă sau de preaviz sunt cuvinte folosite foarte des de angajator, dar care nu sunt întotdeauna înţelese de viitorii angajaţi. Dacă în perioada de probă candidatul la un job poate spera la perspective frumoase, atunci când şeful pronunţă „preaviz“, angajatul trebuie să înghită în sec şi să-şi facă bagajele.

La încheierea contractului individual de muncă, se poate stabili o perioadă de probă pentru verificarea aptitudinilor angajatului.

Aceasta nu este obligatorie, dar la semnarea contractului este specificată o asemenea perioadă, numită „de probă“, de cel mult 30 de zile calendaristice, pentru funcţiile de execuţie, şi de cel mult 90 de zile, pentru cele de conducere.

Pentru muncitorii necalificaţi şi absolvenţii de învăţământ superior, perioada de probă are un caracter excepţional şi nu poate depăşi cinci zile lucrătoare, pentru prima categorie, şi cel mult şase luni, pentru absolvenţi.

 

Despărţire în perioada de probă

 

În timpul perioadei de probă, atât angajatorul, cât şi angajatul pot înceta colaborarea fără preaviz sau justificare, însă, această ruptură trebuie să se producă exact în perioada de probă, şi nu la o zi după ce s-a terminat.

Pe parcursul acestei perioade, noul salariat este evaluat de angajator în ceea ce priveşte aptitudinea pentru postul respectiv, comunicarea cu colegii şi comportamentul general.

Ajungând într-o companie, primul lucru care trebuie făcut este familiarizarea cu mediul profesional, organizarea şi cultura companiei, colegii, clienţii.

 

Învăţaţi, observaţi, ascultaţi

 

Site-ul www.ejobs.ro recomandă ca o persoană aflată în perioada de probă să asculte, să observe şi să înveţe. Trebuie să puneţi întrebări angajatorului şi colegilor, pentru că e necesar să acumulaţi cât mai multe informaţii, să îndepliniţi misiunile primite şi să abordaţi metodele de lucru propuse. Capacitatea de integrare şi munca în echipă sunt esenţiale. Proaspătul angajat trebuie să aibă grijă să comunice, să se împrietenească mergând la prânz cu colegii. Nu trebuie să vă expuneţi viaţa personală şi nu fiţi foarte familiar.

 

Perioada de probă, vechime în muncă

 

La un anumit interval, de exemplu la o lună, ar trebui să aveţi o întâlnire cu superiorul sau cu directorul de resurse umane. Nu este necesar să aşteptaţi data-limită a perioadei de probă. Trebuie să rectificaţi obiectivele profesionale, relaţiile cu colegii sau atitudinea generală.

Perioada de probă are anumite avantaje. Se consideră ca şi vechime în muncă şi beneficiaţi de toate drepturile prevăzute în legislatia muncii, vă puteţi acomoda cu noul job, dar aveţi şi posibilitatea să renunţaţi la post dacă nu sunteţi mulţumit.

 

Preavizul

 

Preavizul anunţă încetarea contractului de muncă. Deşi salariatul demisionează, contractul de muncă este în vigoare şi în perioada preavizului.

Durata acesteia, în cazul demisiei, nu poate fi mai mare de 15 zile, pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv 30 de zile calendaristice, pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.

Durata perioadei de preaviz în cazul concedierii nu poate fi mai mică de 20 de zile lucrătoare.

Perioada preavizului are un termen stabilit, nu poate fi întreruptă sau suspendată. Perioadele de preaviz diferă de la un stat la altul şi este recomandat ca firmele multinaţionale să-şi alinieze politicile la legile din România.

Perioada de probă şi preavizul trebuie să protejeze atât angajatorul, cât şi salariatul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS