Acasă Bani & Afaceri Talentul învinge experienţa

Talentul învinge experienţa

Aţi mai lucrat undeva? Aceasta este întrebarea care vă poate închide sau deschide uşa angajatorului. Ce trebuie să spuneţi atunci când răspunsul este nu? Lăudaţi-vă, prezentaţi-vă abilităţile, potenţialul şi, chiar dacă nu veţi puncta la capitolul experienţă, veţi face, cu siguranţă, o impresie bună.

 

Când li se adresează întrebarea „unde aţi mai lucrat?“, majoritatea absolvenţilor sau studenţilor se intimidează şi mărturisesc că nu au experienţă, dar că ar fi dispuşi „să facă orice la început“. Un astfel de răspuns nu convinge angajatorul că sunteţi angajatul potrivit pentru firma sa. Site-ul www.ejobs.ro vă oferă câteva sfaturi, care vă vor ajuta să vă evidenţiaţi calităţile şi abilităţile, să dovediţi că aveţi calităţile necesare postului pe care îl doriţi şi că puteţi face faţă cerinţelor angajatorului.

 

Cum aţi făcut bani de buzunar?

 

În primul rând, trebuie să alegeţi un domeniu despre care aveţi anumite cunoştinţe. Este greu să dovediţi că aveţi abilităţi în multe domenii când nu aveţi experienţă profesională. Trebuie să vă concentraţi pe o activitate care vă pasionează şi pe care aţi dori să o practicaţi permanent. Următorul pas este să identificaţi abilităţile-cheie căutate în domeniul pe care l-aţi ales. De exemplu, pentru a lucra în vânzări trebuie să aveţi încredere în dumneavoastră, să vă placă să comunicaţi cu oameni diferiţi, să fiţi convingător pentru a-i determina să vă accepte oferta, să fiţi perseverent. Pasul doi este să încercaţi să identificaţi, în experienţa dumneavoastră personală, situaţii în care aţi dat dovadă de aceste calităţi. Alt indiciu care vă poate spune dacă aveţi înclinaţie spre vânzări este cazul în care aţi reuşit să faceţi bani de buzunar vânzând CD-uri, telefoane mobile, cosmetice şi haine pe durata facultăţii.

 

Vă place fotografia? Angajaţi-vă în grafică şi design

 

Pentru grafică şi design trebuie să aveţi creativitate, cunoştinţe tehnice de utilizare a programelor specifice şi abilitatea de a respecta deadline-ul pentru finalizarea unei lucrări. Aveţi abilităţile necesare dacă aţi realizat un album de fotografii al familiei şi o serie de poze de la o petrecere. Le-aţi transferat, în format electronic, pe un web-site de profil, unde pot fi uşor vizualizate de rudele şi prietenii din străinătate, aţi prelucrat grafic fotografii care sunt incluse în dosarul de prezentare al unei prietene care este fotomodel, aţi creat designul pentru copertele unor albume muzicale sau un website pentru o firmă.

 

Voluntar la început, profesionist mai târziu

 

Dacă nu vă puteţi da seama ce ştiţi exact să faceţi, contactaţi persoane care lucrează deja în domeniul respectiv şi oferiţi-vă să lucraţi pentru o perioadă ca voluntar. În momentul în care aţi descoperit ce vă pasionează, vă veţi convinge cât de valoroasă e munca de voluntariat. Experienţa de voluntar vă poate ajuta să vă evidenţiaţi abilităţile. Următoarele întrebări vă vor ajuta să identificaţi situaţiile în care să puteţi scoate în evidenţă abilităţile potrivite jobului pe care vi-l doriţi.

Ce v-a pasionat cel mai mult până acum? Ce rezultate, de care sunteţi mulţumit, aţi obţinut ? Ce iniţiative aţi avut în trecut? Ce rol vă place să jucaţi cel mai mult când sunteţi într-o echipă sau într-un grup? În ce situaţii aţi fost surprins chiar şi dumneavoastră de modul eficient în care aţi comunicat cu ceilalţi? Cum vă place să vă petreceţi timpul liber? Răspunsurile la aceste întrebări pot fi folosite ca argumente pentru abilităţile care sunt cerute în joburile de început. Nu trebuie să căutaţi scuze de genul că nu vă dă nimeni o şansă. Trebuie să depuneţi efortul de a descoperi ce vă pasionează şi să fiţi convins că aveţi toate atuurile necesare să deveniţi în scurt timp un profesionist.

Exit mobile version