Dascăl sau şomer cu diplomă

Autori


Salarii mici, navetă, emoţii şi stres la unu, două sau mai multe concursuri şi slabe posibilităţi de avansare, acestea sunt câteva dintre „oportunităţile“ pe care le oferă sistemul de învăţământ autohton. Şi, cu toate acestea, an de an, mii de absolvenţi de facultate sau dascăli cu experienţă se bat pe câteva posturi titularizabile.

 

Un profesor debutant câştigă în România un salariu lunar net de 700 de lei, adică aproape jumătate din venitul mediu pe economie. Dintre profesorii debutanţi, cei mai „bogaţi“ sunt cei care au şi ore de dirigenţie. Ei au în plus aproximativ 100 de lei lunar şi câştigă aproape cât salariul mediu net pe economie. Şi învăţătorii debutanţi sunt plătiţi prost. Salariul lor nu depăşeşte 900 de lei brut. Învăţătorii cu 40 de ani vechime pot ajunge să primească 1.570 de lei brut, iar profesorii au un salariu de 2.000 de lei brut. Cu sporuri, ei pot să primească 2.500 de lei, însă doar pe hârtie. După ce şi-au plătit impozitele la stat, profesorii cu vechime ajung, de fapt, acasă cu 1.800 de lei, adică doar cu 600 de lei mai mult decât salariul mediu net. Nici sporurile salariale nu sunt foarte mari. Doar 15% dintre dascălii cu vechime primesc anual sporuri de merit, care valorează 15 procente din salariul de bază. Mai sunt şi gradaţiile de merit, care se acordă pentru un sfert dintre profesorii cu vechime. Aceştia primesc lunar 25 la sută din salariul de bază pe o perioadă de patru ani. Mai există şi un spor pentru manuale, pe care îl primesc toţi profesorii calificaţi. Acesta se acordă anual şi are o valoare de 100 de euro.

50 pe loc

 

Cu toate acestea, la o catedră în acest sistem de învăţământ aspiră mii de doljeni, care se luptă în fiecare an pentru posturile titularizabile scoase la concurs. Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj a scos la concursul de titularizare din acest an 2.317 posturi complete şi fracţiuni, dar dintre acestea numai 292 sunt titularizabile. Pentru aceste posturi au dat concurs 4.500 de aspiranţi la statutul de dascăl sau profesori cu experienţă, care nu au devenit până acum titulari. „A fost o concurenţă foarte mare, aşa cum este la noi în fiecare an, deoarece cererea de posturi depăşeşte cu mult oferta noastră. Pe o catedră titularizabilă de istorie, de la Şcoala nr. 14 din Craiova, au concurat 50 de candidaţi. Pentru o catedră de biologie, titularizabilă, la Liceul din Poiana Mare au dat examen 15 profesori, iar pentru una din Filiaşi au concurat 33. Cele mai solicitate catedre au fost în acest an cele de educaţie fizică şi sport, dar şi posturile de învăţător şi educator“, a explicat Gianina Chirigiu, inspector şcolar general adjunct al ISJ Dolj.

 


Şi-au încercat norocul la mai multe şcoli

 

Dacă în alte judeţe catedrele libere se ocupă foarte greu şi mulţi dascăli renunţă la învăţământ şi merg să lucreze în mediul privat, în Dolj, acest domeniu pare cel mai ofertant. De aceea, în perioada de titularizare, viitorii dascăli dau examene la mai multe centre. Există însă şi riscul ca, după toate aceste examene, să rămână tot fără catedră. „Craiova este centru universitar şi în fiecare an sunt câteva sute de absolvenţi care vor un loc la catedră. Unii şi-au depus dosarul la mai multe centre. Alţii au dat câte patru-cinci examene în această perioadă. Şi chiar şi aşa puteau să rămână fără post“, a precizat Chirigiu.

 

Catedra, alternativa la şomaj

 

Numărul absolvenţilor de facultate este din ce în ce mai mare în fiecare an, foşti absolvenţi stau pe tuşă, dascălii care până acum au fost suplinitori vor să intre şi ei cu acte în regulă în sistem. Toţi aceştia nu au decât o singură ţintă: un loc la catedră, pentru că pe piaţa muncii din Oltenia nu au putut să intre. Nu mai contează pasiunea, chemarea sau aptitudinile. „Mulţi dintre absolvenţi nici nu vor să facă această meserie. Nu le place să lucreze cu copiii, dar, cum nu au alternativă, fac acest compromis. Dacă atunci când intră la facultate visează să lucreze într-o companie multinaţională sau într-o firmă importantă, să câştige mulţi bani, după trei-patru ani se trezesc la realitate şi îşi dau seama că învăţământul este singura şansă de a se angaja“, a explicat Ana Coman, consultant HR din Craiova. Previziunile sunt optimiste şi în câţiva ani la catedră nu vor ajunge decât cei cu chemare. „Piaţa muncii din Oltenia este în ascensiune, vor fi investiţii majore şi va fi nevoie de forţă de muncă, aşa că, în câţiva ani, învăţământul nu va mai fi singura şansă a miilor de absolvenţi“, a mai spus Ana Coman.Comenteaza acum

15 Comentarii

 1. Ela said:

  Concursul de titularizare, daca-l pot numi asa, este de fapt bazat pe pile, cunostinte si relatii. Nu conteaza cat de bun ai fost in facultate, cat de bine te-ai pregatit, pentru cica, un concurs national, daca nu cunostii pe cine trebuie, tot in strada ajungi. Ca asa e in Romania, lichelele ajung sus, iar cei foarte buni, de scarba, iau majoritatea calea strainatatii. Am avut “sansa” sa traiesc pe pielea mea ceea ce se intampla la titularizare de cateva ori si, fiind convinsa ca o sa iau nota foarte mare, am avut surpriza sa iau nota mult mai mica (?!). Am fost sefa de promotie in facultate insa acest lucru nu m-a ajutat in invatamantul preuniversitar deloc. Au avut altii loc, care au terminat ultimii facultatea, dar care au cunoscut pe cine trebuie. Bine ca am plecat din mizeria asta de nesimtiti si unsi numita cica, educatie preuniversitara! Ca in Romania, la nimeni!

 2. danila said:

  Piata din Oltenia este in ascensiune nu cea din Dolj unde este cea mai mare Mafie. Sunt convins ca autoritatile locale nu au pamant pentru investitori adevarati ci numai pentru vile si blocuri de prost gust.

 3. Dezvatamant said:

  Acesta nu este invatamant, este o tentativa jalnica. Au inchis scoli dupa ce Ceausescu a demolat biserici. Poarta elevii cu microbuzele prin gropi si acum se vaita ca s-au stricat masinile. Titularizarile in invatamant sunt avizate de persoane nepregatite. Concursurile pe posturi sunt concepute exact pe dos fata de lumea civilizata. Participantiui le ele sunt de fapt niste testomani, examenomani disperati ca raman fara paine. Un om serios nu se baga in aceasta mlastina.

 4. lui 3 said:

  ai perfecta dreptate, dar trebuie sa ne dam copiii la scoala, pe mana lor; 12 ani de zile a trebuit sa-mi conving copilul sa mearga la scoala; bine ca a scapat………… dar ceillati?

 5. antifa said:

  pt dezvatamant – hey, it’s a dirty business, but someone’s gotta do it ar zice englezoii; corect atunci dupa rationamentu tau toti cei care vor sa devina profesori sunt neseriosi; mda… stau si ma gandesc ce dreaq o fi fost in mintea mea cand mergeam 5 km dus-intors peste dealuri cu zapada pana la picioare ca sa predau la o mana de copiii…acu chiar ca stau si ma intreb de ce dreaq am mai facut o facultate, sef de promotie etc. etc…k sami zici tu ca un om serios nar face ce am face noi. P.S.: imi amintesc cand sarisera toti parintii de****in sus cand s-a facut greva in 2005 (nemultumirea lor fiind de fapt ca nu aveau cu cine sasi lase copiii acasa)…

 6. alma said:

  Sef de promotie???!!Cu sa-mi impreunat,n-ar la fel,sa-si asemenea etc etc ??!Pai cum …dreak sa nu sara de c– in sus parintii daca odraslele au asemenea profesori?!Chiar nu pot pricepe ce cautati in sistem si cum iesiti “sefi de promotie”??!Dezastr u asta sunteti,dezastru in urma voastra!!!Aseara doar,cineva pentru o greseala de tastatura m-a catalogat drept agramata iar tu sef de promotie cum te lauzi,profesorule?!! De ce nu intra pe forum Doriana Popescu profa romanca sa te corecteze dar sa-ti ia si apararea si sa spuna iarasi cat de “pregatiti”sunteti voi “dascalii”romani ai generatiei actuale??!!!!Incredi bil,faliment total in invatamantul romanesc,evident nu mai ajung si nu raman decat ultimii…!!!Si atunci poti da vina si pe proasta recompensa a muncii lor si pe sistemul mafiot dar sa mai iesiti si cu tupeu si pretentii in loc sa zburati urgent ,asta este neam prostie izvorata dintr-o grosolana ignoranta!!!Iarasi va ia apararea tanti Crina dar incep sa cred ca tot ce scrie ii se dicteaza,i se sugereaza,i se ordona!!Si ma intreb cui ii mai pasa daca si mass media vine in mod paradoxal sa ia apararea acestor deseuri umane ratacite in sistemul ce este menit sa creeze valoare umana,performanta?!! !

 7. carmen said:

  pentru alma
  Un asemenea “deseu” te-a invatat pe tine gramatica, matematica si toate celelalte materii in clasele primare.
  Sunt invatatoare si ma mandresc cu meseria mea, nu as da-o pe nimic altceva.
  Nu ai avut ocazia sa iti simti ochii plini de lacrimi atunci cand, la sfarsit de an scolar iti chemi copiii pe scena si le oferi premiile, distinctiile ,de fapt rodul muncii lor si al muncii tale pe parcursul unui intreg an scolar.
  Ai copii? Asteapta si vei vedea ce inseamna sa mearga la scoala si sa ai norocul de a intalni un “deseu” cu suflet si cu dar si cu har.

 8. taz said:

  nu prea ma pasioneaza “caftelile” intre dame, dar de data asta trebuie sa zic si eu ceva acilea… ca ia fenomenul amploare, nu de alta… trebuie sa-i dau oarece dreptate “almei”. eee, nu te bucura asa tare: am zis “oarece” dreptate. e adevarat ca sunt destui profesori slab pregatiti. dar asta nu e totul. daca situatia arata asa, ar trebui sa inchidem scolile ? nu se gasesc si profesori buni si bine pregatiti, care-si fac datoria ? eu spun ca da. iar la capitolul asta pot veni si cu cateva exemple, desi nu stiu cu ce v-ar incalzi… tot nu-i cunoasteti. oricum, daca e adevarat ce spuneti (mai ales faptul ca aveti o varsta !!), atunci nu pot sa inteleg frustrarea de care dati dovada si din cauza careia bagati toate cadrele didactice intr-o oala sub presiune… cu toate ca, nu prea imi vine a crede ce sustineti pe forum… de ce ? pentru ca ati gogonat-o pe aia cu franta… n-aveti nici o treaba cu dijon-ul, cel putin la momentul actual… asa ca imi permit sa ma indoiesc si de varsta pe care v-ati afisat-o… ma gandeam ca cineva la 60 de ani ar trebui sa fie ceva mai rabdator si cu mai putin spirit de cearta… si pentru chestiile pe care le declamati pe forum, fara sa va ganditi ca exista oameni intre oameni, va spun ca puteti sa fiti si ruda cu matusalem si sa aveti 200 de ani, din partea mea. ar trebui totusi sa fiti mai rezervata in aprecieri, cand vorbiti de o categorie de oameni… e o chestiune de bun-simt, nu numai de educatie… s-auzim de bine !

 9. doriana popescu said:

  Taz…ce bine ca exista si oameni ca tine pe acest forum unde ar trebui sa ne bucuram de discutii constructive si sa cream adevarate punti intre tari.Am apreciat azi bancurile tale, foarte dragute.Numai bine!Vacanta placuta tuturor profesorilor si elevilor!

 10. taz said:

  doamna draga, daca tot mergem inainte, macar sa mergem zambind… doream sa va recomand – ca fapt divers – mai multa retinere pe forum, ca altfel degenereaza (e probata chestia !)… ar trebui intr-adevar sa fie ceva constructiv… atata timp cat romanii se vor certa unii cu altii, nu vom da inainte… avem si naravuri de care ar trebui sa scapam cat mai repede… cat despre invatamantul din romania, stim cam cum arata… am fost, insa, dintotdeauna impotriva “oalei comune”. pentru ca suntem totusi atat de diferiti. si am cunoscut si atatia profesori minunati… si nu erau toti in prag de pensie… in rest, vacanta placuta si mataluta ! si sa faceti poze unde sunteti… a bien tot !

 11. doriana popescu said:

  Multumesc pentru sfat, il voi lua in considerare.Iubesc profesorii, nu pentru ca eu insami sunt profesoara, ci pentru ca am avut profesori minunati care mi-au inspirat dragoste pentru aceasta profesie nobila.Cand eram in primul an de facultate l-am intalnit pe IPS Teofan la o conferinta.A spus atunci un lucru extraordinar: profesorul, ca si preotul, poate invia oameni.Acesta este crezul meu profesional.Cand cunosti lumina, intunericul nu te mai terifiaza, nici macar nu-i acorzi atentie.Stiu ca sunt multe probleme in sistemul educational.Cineva zicea ca nu rezolvi nimic daca tot vorbesti despre criza.Sa vorbim despre exemplele pozitive, sa-i vedem si pe profesorii adevarati.Ganduri bune!

 12. sudistu' said:

  Se vorbeste prea mult despre “Salarii mici, navetă…”, etc, etc…Cu tot respectul ptr. dascali, exista o varianta (extrema, sa zicem) de rezolvare a problemei: plecarea din invatamant…Cine nu e multumit, in general, cu soarta lui, poate schimba ceva prin plecare si gasirea unui loc mai bun…Asa au procedat in ultimii 15 ani multi ingineri, economisti, cercetatori, etc…S-ar putea, dupa cautari, multi dascali sa descopere ca invatamantul e un loc destul de caldutz in comparatie cu alte locuri…Craiova este locul unde absolventi cu studii superioare, in general oameni cu pregatire, greu isi gasesc un job cu salariu de 7 mil.lunar…De retinut!…

 13. neamtzu said:

  “Un profesor debutant câştigă în România un salariu lunar net de 700 de lei”
  “Şi învăţătorii debutanţi sunt plătiţi prost. Salariul lor nu depăşeşte 900 de lei brut”
  Adica au celasi salariu?Nu e nicio dif. intre un profesor si un invatator nici macar o diploma ceva?

 14. alma said:

  Tu si “punti intre tari”??!Ti-am zis ca esti doar o profa adica un nimeni o femeie romanca ce s-a exilat pentru bani!!!Sa nu-mi spui ca au “murit”aia de dincolo sa te ia,ca erau pierduti in ale scrisului corect in…. l. romana??!!Esti ridicola de dai in gropi!!!Iar d-rei cu Dijonul ii spun ca ma aflu aici mai bine de 5 luni pe an datorita odraslei mele ce nu s-a limitat la a-si perde vremea pe forum “corectand”scrisul in l. romana din tastatura,al unuia sau altuia,ci chiar este atat de motivata incat oferta este departe de a o fi pus in situatia sa cerseasca un post in occident ca o simpla si limitata profa!!Si ma repet profoo,statul a cheltuit bani de la buget ca sa-i “corectezi “pe cei ce realmente au nevoie si nu pe mine!!Discutia de pe forum ca si titlul articolului nu avea legatura cu limba romana ,scriere corecta……dar doar asta stii nu te poti detasa de ideea ta fixa singura ce te satisface si la care poate te “pricepi”!!Am fost medic si la cat de ciufuta si limitata te afisezi cred ca si la urgente daca te iau tu n-o sa scapi ocazia sa-i corectezi pe aia dupa ce evident le vei citi cu mare atentie inscrisurile de obicei repezite,in fisa de internare la …boli nervoase!!!De ce ??Fiindca ai o idee fixa in mentalul limitat de care dai dovada de cateva zile aici pe forum esti obsedata doar de rahaturi,maruntisuri ce tin de profesia cea mai compromisa actualmente! in Romania,chiar de catre voi profesorii!! In rest ma scuz fata de exceptii !!Sunt exceptii ce confirma de fapt regula si exista profesori de mare prestigiu,de mare caracter dar care isi desfasoara aici activitatea!!Doriana in cercul stramt al mintii limitate pe care o are nu poate sa-si desfasoare profesia de care atat de mandra este decat pe forum!!!Ma intreb cate punti a intins si cate a distrus la ce ingust orizont al gandirii dovedeste ca are??!!Salut oamenii inteligenti nu si limitatii infatuatii si mai ales ciufutii…!!!

 15. trotineta Fraud said:

  oi avea si tu mai alma dreptate (chiar ai), da´ parca esti prea acida! in tara am incercat si eu sa inteleg de la un jurist ce nu intelegeam in engleza…. nu ca nu as fi inteles destul de bine engleza dar juristica e alta limba……. NU A STIUT SA-MI POVESTEASCA DESPRE HABEAS CORPUS!!! Jurist, nu avocat la Cuca Macaii…. De fapt, auzea pentru prima oara! In liceu, aveam o profa de fizica nitel radicala….. pina la urma ne-am plins oficial si ne-au schimbat-o! A VENIT PLINGIND SA NE CEARA SCUZE, nu vroia decit sa ne INVETE ce nu vroiam sa bagam in cap!!! Asta in Epoca De Aur! Ani multi am regretat copilaria de a ne lamenta ca ne suprasolicita! 🙂

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 17 iulie 2008

Actualitate

» Termoficarea, pericol de debranşare
» Emil a fost ucis de o singură persoană
» Cinci înmormântări şi multă jale la Budieni
» Scurte ştiri

Local

» Exerciţii pentru prevenirea infracţiunilor
» Motorină mai ieftină
» Complexul energetic, amendat pentru cenuşă
» Apă pentru toţi!
» Precizare
» Centru de terapie ocupaţională pentru persoanele cu handicap
» A crescut salariul minim
» Încă un loc de tratat tumorile
» Revendicările muşcă din terenurile de joacă
» Noi standarde europene pentru fructele româneşti
» A murit în bar
» Aurelia Cotoşman, destituită de la şefia Colegiului

Dolj

» Doljul, curăţat cu bani europeni
» S-au trasat colegiile uninominale

Gorj

» Scurte ştiri
» Consumatori de droguri, prinşi de poliţişti
» Spital de urgenţă în Târgu Jiu
» Lucrări de modernizare, finalizate înainte de termen

Sport

» Scurte ştiri
» CET Govora a sunat adunarea
» Pugilistă craioveană, campioană în Bulgaria
» Tănasie va boxa cu rusul Andrey Kostin
» Popa se plânge de apărare
» Nicola Ilievski se lasă aşteptat
» Ilie Iordache, dorit la Târgu Jiu
» Angelo Niculescu crede că în Craiova nu există colaborare
» Scolari îl păstrează pe Şevcenko
» Federaţia Sârbă de Fotbal are un nou preşedinte
» Del Bosque, numit selecţioner al Spaniei
» Marica, la primul hat-trick la Stuttgart
» Barcelona l-a luat pe Hleb
» Bridge, încă patru ani la Chelsea
» Debuturi în Liga Campionilor
» Şahtior a câştigat Supercupa Ucrainei
» Chivu, prezent la reunirea lui Inter
» Ronaldinho a semnat cu Milan

Bani & Afaceri

» Craiova a ratat Mercedes
» Furnizori Ford, la coadă pentru Parcul Industrial
» Experţi contabili cu acte în regulă
» Imobiliarele rămân investiţii profitabile
» Cehi pentru Avioane
» Raiffeisen a preluat HVB Banca pentru Locuinţe
» Admiterea la facultate, pas cu pas
» Dascăl sau şomer cu diplomă

Opinii

» Despre „caractere“
» Traian sau Decebal? Tu cu cine ţii?

Top