14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriÎntreprinzătorii vor sprijin de 1,5 milioane de lei

Întreprinzătorii vor sprijin de 1,5 milioane de lei

În două săptămâni, de când s-a dat startul finanţărilor din fonduri naţionale, întreprinzătorii olteni au solicitat, prin proiecte sprijin financiar în valoare de peste 1,5 milioane de lei.

 

În afara fondurilor europene nerambursabile pentru Programul Operaţional Sectorial 2007-2013, întreprinzătorii primesc sprijin financiar şi din fonduri publice, prin cinci programe. Pentru accesarea acestora din urmă s-a dat startul în penultima săptămână din luna iunie. Până în prezent, întreprinzătorii din Oltenia s-au arătat interesaţi pentru „Programul de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă“, acesta fiind şi singurul pentru care a expirat termenul-limită de depunere a solicitărilor.

Cu o alocare naţională de 14,7 milioane de lei, programul facilitează accesul la achiziţionarea de maşini, utilaje, instalaţii de lucru, mijloace moderne de evidenţă a gestiunii şi promovarea activităţii. Beneficiarii eligibili primesc maximum 60% (în limita a 50.000 de lei) din valoarea cheltuielilor eligibile efectuate, pentru fiecare achiziţie (exclusiv TVA), al cărei cuantum nu trebuie însă să depăşească valoarea specificată în procedura programului pentru fiecare activitate. „Până la încheierea perioadei de depunere pentru «Programul de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă»
s-au înregistrat 25 de solicitări“, a declarat Radu Mirea, directorul executiv al Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC) Craiova. Acesta a precizat că valoarea solicitărilor se ridică la aproximativ 1,103 milioane de lei (7,5% din alocarea naţională).

13 solicitări de sprijin pentru achiziţionarea de active

 

Alt proiect de care doljenii
s-au arătat interesaţi a fost „Programul pentru sprijinirea dezvoltării IMM prin fonduri în limita sumelor plătite pentru profitul brut reinvestit“. „Până pe 7 iulie au fost depuse 13 dosare, prin care se solicită sprijin financiar în valoare de aproximativ 470.000 de lei“, a afirmat Radu Mirea. Acesta a explicat că prin intermediul programului se alocă 16% din sumele cheltuite în anul 2007, din profit, dar nu mai mult de 100.000 de lei, pentru achiziţionarea de active corporale şi necorporale, facturate, achitate integral şi puse în funcţiune în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2007. Cei interesaţi de acest program pot depune solicitările în continuare, până la epuizarea fondurilor disponibile (alocare naţională de peste 7,87 milioane de lei).

 

Trei programe fără solicitări

 

Din fonduri publice mai sunt finanţate: „Programul pentru organizarea Târgului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii – TIMM 2008“ (alocare naţională de 150.000 de lei), „Programul pentru organizarea Târgului Naţional Cooperatist – TINCOOP 2008“ (alocare naţională de 150.000 de lei) şi „Programul pentru sprijinirea transferului afacerilor“ (alocare naţională de 200.000 de lei). Prin intermediul primelor două, întreprinzătorii sunt susţinuţi financiar în cheltuielile cu standurile şi participarea la seminariile organizate în cadrul târgurilor TIMM 2008 şi TINCOOP 2008. Cel de-al treilea program susţine integral cheltuielile pentru plata taxelor şi tarifelor necesare realizării transferului afacerilor. „Şi pentru aceste programe se aşteaptă în continuare solicitări. Ele sunt active, dar încă nu s-au depus cereri“, a spus Radu Mirea.

 

Fonduri de 23 de milioane de lei

Bugetul total alocat acestor programe se ridică la peste 23 de milioane de lei. După ce se înscriu on line, întreprinzătorii interesaţi de aceste programe trebuie să depună dosarele direct la OTIMMC Craiova (pentru cele 38 de dosare depuse s-au trimis deja înştiinţări în acest sens). Beneficiarii sprijinului sunt desemnaţi în urma unui scoring, iar banii sunt primiţi în sistem decont.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII