11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrieteni versus colegi la serviciu

Prieteni versus colegi la serviciu

Atmosfera la locul de muncă poate fi mai plăcută dacă vă transformaţi colegii de serviciu în prieteni, deoarece petreceţi alături de ei mai mult de opt ore pe zi.

 

Pentru a reuşi să transformaţi un coleg de serviciu într-un prieten, trebuie să aveţi în vedere anumite reguli.

Cum ziua bună se cunoaşte de dimineaţă, un prim sfat ar fi să adoptaţi o atitudine prietenoasă din momentul în care ajungeţi la serviciu. „Renunţaţi la «favoritisme» şi transformaţi primele 30 de minute ale cuiva într-o dimineaţă memorabilă, printr-un simplu salut de genul «Bună dimineaţa!»“, vă sfătuiesc specialiştii în resurse umane de la www.ele.ro. Ar trebui să încercaţi să vă cunoaşteţi toţi colegii, pentru a nu fi pus în situaţia de a-i întâlni pe stradă şi a nu-i recunoaşte. Nu ezitaţi să schimbaţi câteva cuvinte cu angajaţii companiei în pauza de fumat sau în orice altă împrejurare. Asta nu înseamnă că trebuie să vă lansaţi în discuţii interminabile.

 

Oferiţi sprijin, dar nu exageraţi

 

Pentru a vă apropia de colegi, fiţi în permanenţă gata să-i ajutaţi în momentele dificile. Pentru a dezvolta relaţii de prietenie la birou, trebuie să deveniţi o persoană atentă la nevoile celor din jur. „Să presupunem că aveţi un coleg de serviciu care este în întârziere cu finalizarea unui proiect la care lucrează şi nu există nici o şansă ca el să se încadreze în deadline-ul stabilit. Este momentul să-l ajutaţi, iar acesta va face cu siguranţă acelaşi lucru pentru dumneavoastră în viitor“, notează specialiştii în resurse umane de la eva.ro. Potrivit acestora, cheia succesului constă în interacţiunea cu oamenii din jur şi demonstrarea faptului că sunteţi o persoană grijulie. În acest mod, pe lângă faptul că veţi reuşi să vă faceţi prieteni, vă veţi şi remarca pentru o eventuală promovare. Totuşi, nu exageraţi. „Dacă veţi încerca în permanenţă să vă oferiţi sprijinul, veţi deveni cicălitori şi supărători“, sunt de părere specialiştii.

 

Trebuie să vă cunoaşteţi limitele

 

Chiar dacă reuşiţi să dezvoltaţi o relaţie de prietenie care implică şi ieşiri în oraş (în afara celor organizate de firmă), aveţi în permanenţă în vedere faptul că relaţia cu colegii trebuie să aibă şi anumite limite. „Momentele vesele trebuie să fie cât mai puţine şi rare“, notează www.ele.ro, care vă sfătuieşte ca, după o zi foarte lungă la serviciu, să nu încercaţi să vă eliberaţi de stres, depăşind limita admisă de alcool. Deoarece comportamentul neadecvat vă poate transforma în subiectul principal de discuţie al zilei următoare, ceea ce nu e plăcut.

 

Comunicaţi prin e-mail

 

Atunci când vine vorba de munca la birou, unii oameni comunică mai bine decât alţii.

Totuşi, pentru a nu avea surpriza să ieşiţi cu persoane cu care comunicaţi mai greu, folosiţi-vă de e-mail. „Această modalitate este bună ca formă de comunicare în care îi puteţi întreba pe ceilalţi ce fac diseară. Folosiţi e-mail-ul, în loc de a discuta cu ei acest lucru în afara biroului, unde invitaţia poate ajunge şi la cei neavizaţi“, spun specialiştii. Oricât de bine v-aţi împrieteni cu un coleg sau altul, menţineţi relaţia profesională – nu divulgaţi secrete altor colegi şi nu-i puneţi într-o lumină proastă în faţa clienţilor sau colaboratorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII