22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProtecţia Consumatorului vrea dobânzi transparente

Protecţia Consumatorului vrea dobânzi transparente

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) va iniţia, până în septembrie, o lege care va stabili formule clare de calcul al dobânzii variabile, ca urmare a controalelor efectuate în domeniul serviciilor bancare, a anunţat ieri preşedintele instituţiei.

Dobânzile practicate de bănci pentru fiecare credit ar urma să fie formate din dobânda de bază a acelei bănci, plus o marjă de profit şi risc, nemodificabilă. Pentru modificarea dobânzii de bază, banca ar urma să fie obligată să notifice clientul prin extrasul de cont, iar clientul va avea opţiunea să accepte majorarea dobânzii sau să ramburseze integral creditul şi să îl transfere la altă bancă.

„Legislaţia este săracă în modul de stabilire a dobânzilor variabile. Băncile măresc dobânzile variabile după cum vor, percepând dobânzi mici pentru noii clienţi, dar mărindu-le pentru cei vechi“, a declarat preşedintele ANPC, Dan Vlaicu, citat de NewsIn. El a adăugat că, în momentul în care vor fi stabilite o dobândă de bază a băncii şi o marjă fixă de profit şi risc, mărirea sau micşorarea dobâzii se va face atât pentru clienţii vechi, cât şi pentru cei noi.

 

14 bănci sancţionate de ANPC

 

Propunerea legislativă a ANPC vine ca urmare a controalelor efectuate în ultimele luni la peste 20 de instituţii bancare, dintre care 14 au fost sancţionate. Cuantumul amenzilor a fost de 150.000 de lei.

Principalele abateri constatate de inspectorii ANPC sunt: comisioanele introduse pe parcursul derulării contractelor, care nu erau menţionate la momentul încheierii acestora, tarifele mari pentru eliberarea unor adeverinţe, modificarea dobânzilor şi a comisioanelor fără notificare, tranzacţii bancare eronate, înregistrarea consumatorilor la biroul de credit pentru datorii pe care aceştia nu le aveau, deficienţe în funcţionarea cardurilor bancare, nerespectarea ofertelor publicitare şi comportamentul grosolan al angajaţilor băncii.

Băncile sancţionate contravenţional, pentru una sau alta dintre abaterile de mai sus, sunt: Banca Românească, ABN Amro Bank, Volksbank, Credit Europe Bank, UniCredit Ţiriac, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, BRD SocGen, Banca Comercială Română, CEC Bank, Bancpost, OTP Bank, Libra Bank şi Banca Comercială Carpatica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU