11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

De la job la carieră

Originalitate, spontaneitate şi cunoaşterea propriei personalităţi, cu aceste calităţi puteţi trece orice interviu şi puteţi avea jobul ideal. În acest fel, puteţi să vă faceţi o carieră, nu doar să aveţi un job.

 

Unul dintre momentele dificile în cadrul unui interviu este atunci când viitorul angajat trebuie să se prezinte într-o frază, care să arate obiectivele lui profesionale şi personale. În general, frazele care trebuie să exprime obiectivele personale ale candidatului sunt standard şi se regăsesc în foarte multe CV-uri şi scrisori de intenţie. Pentru a evita tăcerea de la interviu sau zâmbetul ironic al angajatorului atunci când vă citeşte CV-ul şi ajunge la obiective personale, trebuie să descoperiţi lucrurile şi activităţile care vă fac plăcere. Site-ul www.mapp.ro vă ajută să vă cunoaşteţi şi să vă descoperiţi.

 

Descoperiţi şi planificaţi

 

Puţini tineri pornesc de la un plan de carieră bazat pe propriile capacităţi, interese şi valori profesionale şi după trei-cinci ani sunt demotivaţi şi în imposibilitate de a aduce un plus de valoare în domeniul în care lucrează. Aceste situaţii pot fi prevenite şi îndreptate prin planificare. În loc să aplicaţi pentru mai multe joburi, trebuie să identificaţi acele anunţuri de maxim interes pentru cariera ale cărei baze începeţi să le puneţi. Puteţi planifica în momentul în care vă sunt clare direcţiile în care doriţi să vă dezvoltaţi, adică atunci când aveţi răspunsuri la întrebări, cum ar fi ce activităţi vă place să faceţi şi v-ar aduce satisfacţie şi pe viitor, care sunt domeniile în care puteţi dezvolta aceste interese, unde puteţi găsi aceste oportunităţi, care sunt lucrurile pe care trebuie să le faceţi pentru a vă facilita şi sprijini obiectivele.

 

Nu aplicaţi pentru joburi la întâmplare

 

Plecând de la aceste răspunsuri, puteţi începe căutarea jobului potrivit cu personalitatea şi obiectivele profesionale şi personale pe care le-aţi identificat singur. Nu trebuie să mai aplicaţi la nenumărate joburi pe site-uri sau târguri de locuri de muncă. Aplicând la întâmplare şi încontinuu, fără a lua în considerare obiectivele de dezvoltare proprii, care vă definesc ca persoană, cu interese şi valori proprii, riscaţi să pierdeţi din vedere lucrurile care vă interesează cu adevărat. Veţi cădea pradă oportunităţilor de moment, veţi deveni vânător de joburi.

 

Atenţie la oportunităţi

 

Oportunităţile care pot apărea pe parcus nu trebuie să fie eliminate din start, ci trebuie să corespundă cu obiectivele de dezvoltare pe care vi le-aţi stabilit. O carieră de succes nu este întotdeauna rezultatul unei planificări minuţioase, dar se construieşte pe bazele acesteia, luând în considerare variabilele care apar de-a lungul timpului.

 

Găsiţi activităţi care să vă ajute la angajare

 

Cautaţi un job atunci când vreţi să vă angajaţi. O persoană cu un plan de carieră are permanent în vedere cursuri, traininguri, lucrări de specialitate sau activităţi care îi sunt utile pentru domeniul vizat, cum ar fi voluntariatul sau implicarea în proiectele asociaţiilor studenţeşti, pentru tinerii fără experienţă, proiecte part-time sau de colaborare, pentru cei aflaţi într-un stadiu avansat al carierei.

 

Aplicaţi în funcţie de interese

 

Când acceptaţi un job fără să vă intereseze prea mult compania, responsabilităţile şi rolul poziţiei, puteţi doar să speraţi că va fi mult mai bun decât cel anterior. Când aplicaţi pentru un job, acest lucru se face în funcţie de interese, de motivaţiile din planul de carieră. Fiecare nou job va constitui un pas în întâmpinarea obiectivelor profesionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS