21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriZona limitrofă devine tot mai tentantă

Zona limitrofă devine tot mai tentantă

În timp ce preţurile apartamentelor vechi sunt în uşoară scădere, cele ale terenurilor îşi menţin trendul crescător. Tot mai multe persoane îşi vând apartamentele pentru a-şi face o casă în zonele limitrofe ale Craiovei.

La marginea Craiovei, preţul terenului depăşeşte cu mult bugetul alocat pentru o astfel de investiţie de o persoană cu venituri medii, care vrea să-şi construiască o casă. Tendinţa craiovenilor este de a-şi cumpăra teren în zonele limitrofe, la preţuri care le permit să-şi împlinească visul de a avea casă cu banii pe care i-ar da pe un apartament.

„Craiovenii deja preferă să meargă puţin mai mult până acasă, dar să achite sub 10.000 de euro pe teren. Banii sunt puţini, iar oamenii vor să-şi facă o casă la preţ de apartament“, a declarat Valeriu Onescu, directorul agenţiei Rai Imobiliare, care a precizat că, în prezent, cu 60.000 – 70.000 de euro, cât dai pe apartament, poţi să faci o vilă la 15 km de Craiova. De aici şi tendinţa de scădere a preţului apartamentelor (tot mai mulţi craioveni vor să le vândă, deci oferta se măreşte, iar preţurile scad).

 

Sunt preferate suprafeţele mici

 

Potrivit specialiştilor, tot din pricina veniturilor nu foarte mari şi a politicii de creditare tot mai greoaie practicată de bănci, cei mai mulţi clienţi optează pentru suprafeţe mici pentru construirea caselor.

„Cam de la începutul anului, craiovenii se orientează din ce în ce mai mult către aceste zone, datorită preţurilor. Sunt preferate suprafeţele mici (400-600 mp), cu deschidere, aproape de utilităţi sau cu potenţial ca peste doi-trei ani să fie aduse în zonă“, a declarat Teodor Popescu, directorul agenţiei Dorcas Imobiliare. Potrivit acestuia, printre zonele limitrofe la mare căutare în prezent sunt Malu Mare, Cârcea, Pieleşti, Gherceşti. Oraşul se extinde însă şi în direcţia opusă. „Oamenii caută în special terenuri în Işalniţa, Almăj. Aici preţurile sunt încă mici faţă de zona Metro, Selgros, unde terenul a ajuns deja să coste 50-80 de euro/mp“, a precizat Valeriu Onescu, care a exemplificat că în Almăj există suprafeţe în intravilan, poziţionate între case, lângă drum betonat, care pot fi achiziţionate cu 9 euro/mp.

 

Preţurile vor creşte şi în zonele limitrofe

 

Totuşi, în perioada următoare, reprezentanţii agenţiilor imobiliare spun că nu este exclus ca preţurile acestor terenuri să crească. „În curând, preţurile se vor majora şi în zonele limitrofe. Cresc în special la terenurile mai ieftine“, a spus Valeriu Onescu.

Specialiştii preconizează creşteri medii de 10%. „Preţurile pe acest segment se vor majora în continuare. Comparativ cu anul trecut, printre cele mai mari creşteri la terenuri au fost înregistrate în zona Ford – aproximativ 50%“, a precizat Teodor Popescu. Potrivit acestuia, în zona rezidenţială Daewoo (lângă fabrică), printre case, preţurile pot depăşi şi 120 de euro/mp, în timp ce pe partea opusă, valoarea terenului este de 90-100 de euro/mp.

 

Centrul, apanajul bogaţilor

 

Dacă o persoană cu venituri medii poate face eforturi pentru a-şi cumpăra teren în zona limitrofă, centrul rămâne apanajul persoanelor cu un venit mult peste medie. Asta deoarece, potrivit specialiştilor, în zonele bune din Craiova (Brazdă, Păltiniş) terenurile se tranzacţionează cu preţuri de 400-600 de euro/mp, în funcţie de deschidere şi de poziţionare. „Se cere şi mai mult, dar cu atât se vinde. În zonele respective nu prea mai sunt terenuri libere – dacă vrei 400 de metri pătraţi pentru o casă, aceştia se găsesc destul de greu“, a spus Valeriu Onescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU