16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFinanţişti cu buzunare grele

Finanţişti cu buzunare grele

Directorii cei mai importanţi din cadrul Finanţelor doljene au avut venituri salariale şi stimulente pe 2007 mai mari decât managerii de top din Craiova. Dacă şeful cel mare câştigă 8.000 de lei pe lună, personalul de birou pleacă acasă cu 800 de lei lunar.

De câţiva ani încoace, angajaţii fiscului au făcut lobby la ministerul de resort pentru ca personalul care lucrează în finanţe să fie stimulat material pentru a-şi face treaba cum se cuvine. Zis şi făcut. Doar că pe unii i-a stimulat Ministerul Finanţelor aşa de mult, încât au ajuns să aibă venituri salariale lunare, în medie, mai mari decât managerii de top din Bănie, care lucrează în domeniul privat, deci nu sunt plătiţi din fonduri publice.

Din declaraţiile de avere ale şefilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj – directorul executiv şi cei patru directori executivi adjuncţi – rezultă că respectivii au încasat anul trecut venituri totale de la Finanţe de câte 6.000-8.000 de lei pe lună, adică în jurul a 2.000 de euro.

La polul opus, angajaţii cel mai prost plătiţi ai fiscului (debutanţii şi cei care au muncă de birou) abia dacă ajung la 800 de lei pe lună. Undeva la mijloc se situează finanţiştii de „talie medie“, cum ar fi şefii de serviciu, ale căror venituri lunare sunt în jurul a 2.500 de lei. Inspectorii fiscali care fac muncă de teren au, în funcţie de rezultate, salarii plus stimulente care pot ajunge lunar la 3.500 de lei. Informaţiile au fost preluate din declaraţiile de avere ale reprezentanţilor fiscului, majoritatea actualizate în mai şi iunie 2008. Raportat la veniturile medii pe Finanţele doljene, cele ale şefilor cei mai mari sunt de şase până la zece ori mai mari.

 

Antonescu, 8.000 de lei pe lună

 

Directorul executiv al DGFP Dolj, Mihai Antonescu, a câştigat numai de la instituţie pe anul trecut 95.950 de lei. În medie, acest lucru înseamnă aproximativ 8.000 de lei pe lună, reprezentând salariul, indemnizaţia de conducere şi stimulentele de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). „Pentru şefi care au diverse responsabilităţi şi stres foarte mare, nu e mult“, a spus Mihai Antonescu. Şeful fiscului doljean afirmă că a luat cam 8.000 de lei pe lună în medie, pentru că „anul trecut am primit primele de vacanţă din urmă pe anii 2001-2006. Iar stimulentele ni se acordă nouă, directorilor executivi şi directorilor adjuncţi direct de la ANAF, în funcţie de indicatorii de performanţă realizaţi“.

Directorul executiv al DGFP Dolj este de acord cu ideea că există o discrepanţă mare între salariile şefilor şi cele ale angajaţilor de rând şi motivează că „pentru restul personalului legea nu dă dreptul să avanseze în trepte şi grade profesionale şi oamenii au rămas cu aceleaşi salarii mici în anii anteriori. Chiar dacă primesc stimulente, acestea li se calculează tot în funcţie de salariu, deci tot mici sunt“. Managerul de stat este şi acţionar la şase companii şi bănci, dar susţine că nu a mai tranzacţionat nimic pe Bursă de aproape doi ani.

 

2.000 de euro de căciulă

 

Dintre directorii executivi adjuncţi, Roland Căldăruşe are veniturile anuale de la fisc apropiate de cele ale lui Antonescu. Potrivit declaraţiei de avere, el a încasat pe 2007 exact 83.669 de lei din bani publici, ceea ce înseamnă aproape 7.000 de lei pe lună. Trezorierul-şef din DGFP Dolj, Florian Barbu, a avut venituri din salarii şi stimulente de 84.937 de lei pe anul trecut. Adică 7.078 de lei pe lună.

„Salariul meu este la fel ca la şefii de servicii şi ca la personalul de execuţie cu vechime şi am în plus indemnizaţia de conducere. Stimulentele mi se acordă direct de către ministru, în funcţie de performanţele directorilor adjuncţi din instituţie. Restul oamenilor din finanţe au salarii mici, pentru că promovarea nu s-a făcut şi nu au beneficiat de măriri“, a spus Florian Barbu.

Unul dintre directorii executivi adjuncţi ai DGFP Dolj care se ocupă de partea de control, Ioan Filipescu, a avut salariul total, anul trecut, de 76.187 de lei, cu tot cu prime. Pe lună vin, în medie, 6.400 de lei, adică aproape 2.000 de euro. Întrebat cum explică discrepanţa dintre salariile şefilor şi cele ale „celor mulţi“, Filipescu a precizat că „în ultimul an toţi inspectorii fiscali de la Dolj sunt suficient de stimulaţi. Toată lumea e mulţumită de salarii“. Cel mai nou director executiv adjunct al DGFP Dolj, Alexandru Barcan, venit în zona fiscului abia anul trecut, spune că are venituri salariale lunare de 4.500-5.000 de lei. Şi Barcan este de părere că la DGFP Dolj sunt „oameni bine plătiţi, raportat la realizări. Munca de la birou are rolul ei, dar cea de teren are riscuri mai mari şi de aceea sunt salarii mai mari la inspectori“. Tot din declaraţiile de avere am aflat că un şef de serviciu de la DGFP Dolj (şi cu vechime) a avut venituri salariale pe 2007 de 30.000 de lei, adică 2.500 de lei pe lună.

La concurenţă cu privaţii

În urmă cu ceva timp, GdS a efectuat un sondaj în rândul managerilor de top din mediul de afaceri craiovean. Din zece persoane intervievate, aproape jumătate au declarat că au salarii lunare de 2.000 de euro. Aproximativ la fel ca directorii de la fisc. Spre deosebire de managerii privaţi, directorii de la DGFP sunt plătiţi din bani publici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII