10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriConturile, transferate gratis între bănci

Conturile, transferate gratis între bănci

Cetăţenii Uniunii Europene (UE) ar putea să îşi transfere gratis conturile de la o bancă la alta, fără inconveniente de natură birocratică, potrivit unui proiect legislativ elaborat de comisarul european pentru piaţa internă, Charlie McCreevy, cu scopul de a promova concurenţa în sectorul bancar.
Propunerea subliniază lipsa de încredere a comisarului european faţă de codul de bune practici finalizat recent de bănci, transmite Reuters.
„Instituţiile de credit vor permite transferul oricărui client care îşi exprimă intenţia de a se transfera. Serviciul prestat conform acestei reglementări va fi gratuit pentru client“, se arată în documentul citat de Reuters.
Decizia finală privind acest proiect legislativ aparţine Parlamentului European şi guvernelor celor 27 de state membre. Un studiu desfăşurat anul trecut de comisarul european pentru concurenţă, Neelie Kroes, a indicat costuri ridicate pentru clienţii care doresc să-şi transfere conturile, situaţie care bloca, practic, aceste operaţiuni. McCreevy este hotărât să înlesnească transferul conturilor, ca parte a creării unei pieţe financiare unice la nivelul Uniunii Europene, cu scopul de a reduce costurile suportate de clienţi.
„Pe parcursul procesului de transfer, clientul va avea relaţii doar cu noua instituţie de credit. El nu va trebui să suporte vreo taxă sau cheltuială rezultată dintr-o greşeală ori întârziere a instituţiilor de credit implicate în transfer“, se mai precizează în proiect. Odată aprobată, o astfel de reglementare se aplică direct în statele membre UE şi nu oferă posibilitatea de a opera modificări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS