Acasă Bani & Afaceri Finanţări pentru IMM-uri din fonduri naţionale

Finanţări pentru IMM-uri din fonduri naţionale

Întreprinzătorii doljeni vor putea să solicite sprijin financiar pentru proiecte specifice din fonduri publice. Bugetul total alocat acestor programe se ridică la peste 23 de milioane de lei.

 

Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC) Craiova dă startul finanţărilor pentru IMM-uri din fonduri naţionale. Acestea vizează cinci programe de finanţare, printre care „Programul pentru organizarea Târgului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii – TIMM 2008“ (alocare 150.000 de lei) şi „Programul pentru organizarea Târgului Naţional Cooperatist – TINCOOP 2008“ (alocare de 150.000 de lei). Prin ambele programe întreprinzătorii vor fi susţinuţi financiar cu tot ceea ce înseamnă cheltuieli cu standurile şi participare la seminariile organizate în cadrul târgurilor.

La acestea se adaugă „Programul pentru sprijinirea dezvoltării IMM-urilor prin fonduri în limita sumelor plătite pentru profitul brut reinvestit“ (alocare de peste 7,87 milioane de lei). „Prin acest program se alocă 16% din sumele cheltuite în anul 2007, din profit, dar nu mai mult de 100.000 de lei, pentru achiziţionarea de active corporale şi necorporale, facturate, achitate integral şi puse în funcţiune în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2007“, a declarat Radu Mirea, directorul executiv al Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Craiova.

Potrivit acestuia, întreprinzătorii doljeni vor putea primi bani şi prin „Programul pentru sprijinirea transferului afacerilor“ (alocare de aproximativ 200.000 de lei). Programul susţine integral cheltuielile pentru plata taxelor şi tarifelor necesare realizării transferului afacerilor.

 

Un singur program cu termen-limită de depunere

 

Singurul program pentru care există un termen-limită de depunere a solicitărilor (cinci zile pentru înregistrarea on line, de când încep înscrierile) este „Programul de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă“ (alocare de 14,7 milioane de lei). Acesta facilitează accesul la achiziţionarea de maşini, utilaje, instalaţii de lucru, mijloace moderne de evidenţă a gestiunii şi promovarea activităţii. Beneficiarii eligibili primesc maximum 60% din valoarea cheltuielilor eligibile efectuate, pentru fiecare achiziţie (exclusiv TVA), al cărei cuantum nu trebuie însă să depăşească valoarea specificată în procedura programului pentru fiecare activitate. Fiecare beneficiar poate primi o alocaţie financiară nerambursabilă de maximum 50.000 de lei.

 

Înscrierile se vor face on line

 

Potrivit art. 26 din OUG nr. 37/2008 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar, programele de încurajare şi stimulare a înfiinţării şi dezvoltării IMM-urilor, finanţate de la bugetul de stat, vor fi derulate direct, prin intermediul OTIMMC. Asta înseamnă că, după ce se vor înscrie on line, întreprinzătorii doljeni interesaţi de aceste programe vor depune dosarele direct la OTIMMC Craiova. Înscrierile on line se vor face, cel mai probabil, începând de luni. Beneficiarii sprijinului vor fi desemnaţi în urma scoring-ului, iar banii vor fi primiţi tot în sistem decont, ca şi în cazul fondurilor europene nerambursabile obţinute prin Programul Operaţional Sectorial 2007-2013.

Exit mobile version