10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBNR se opune creditelor în franci elveţieni

BNR se opune creditelor în franci elveţieni

Banca Naţională a României (BNR) nu poate să interzică băncilor comerciale să dea credite în franci elveţieni, care se pot dovedi scumpe pe termen lung, însă ar fi de dorit ca băncile să renunţe singure să le mai acorde, a declarat viceguvernatorul BNR, Cristian Popa. „Francul elveţian poate fi scump în timp, iar oamenii ar trebui să fie foarte prudenţi în privinţa aceasta“, a spus Popa, la un seminar despre stabilitate financiară organizat în cadrul reuniunii BERD de la Kiev.

Oficialul a menţionat că, în cazul în care BNR ar lua măsuri administrative care să limiteze creditele în „monede exotice“ precum francul elveţian, băncile din alte state membre ale Uniunii Europene pot oricând să acorde astfel de împrumuturi prin deschiderea unor simple birouri locale.

Creditele în franci elveţieni se regăsesc în oferta mai multor bănci de pe piaţa românească, între care Bancpost, Banca Românească, Credit Europe Bank, Garanti Bank, Millennium Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank şi Volksbank.

Românii care au luat credite în franci elveţieni plătesc mai mult decât pentru împrumuturi în euro. Explicaţia e simplă: francul elveţian s-a apreciat faţă de leu cu aproximativ 18% în intervalul iulie 2007 – mai 2008, de la cotaţii de sub 1,89 lei/franc elveţian în iulie 2007 până la peste 2,23 lei în prezent.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS