12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTranzacţiile imobiliare trec prin agenţii

Tranzacţiile imobiliare trec prin agenţii

Dacă în urmă cu câţiva ani craiovenii erau rezervaţi în ceea ce priveşte agenţiile imobiliare, în prezent, din ce în ce mai multe persoane capătă încredere în serviciile acestora şi sunt deschise la eventuale colaborări.

 

Cei mai mulţi craioveni sunt motivaţi de teama de a nu avea surprize neplăcute cu actele. „Am cumpărat o locuinţă pentru fiul meu şi am apelat la o agenţie. E drept că m-am documentat înainte de a o alege. Ne-a fost teamă să nu cumpărăm un imobil cu probleme şi ulterior să plătim mai mult decât comisionul“, a declarat Amina Damian, din Craiova. Oamenii au însă şi alte motivaţii. „Nu am avut ocazia să cumpăr vreun imobil pentru că nu-mi permit, dar cred că aş merge pe mâna unei agenţii – ştiu mai bine cum merge treaba şi cred că au cunoştinţe la notari, la bănci şi te scutesc de statul la cozi“, a spus Dan Paraschiv, din Craiova.

 

„Oamenii au nevoie de un sfat specializat“

 

Faptul că tot mai multe persoane renunţă să mai cumpere locuinţe direct de la proprietari a fost sesizat şi de reprezentanţii agenţiilor imobiliare. „Trendul este crescător şi e normal să fie aşa pentru că una este să te duci la un consultant de specialitate şi alta e să faci lucrurile de unul singur“, a precizat Teodor Popescu, managerul agenţiei Dorcas Imobiliare. Afirmaţia este susţinută şi de alţi specialişti. „Cam de un an, craiovenii au conştientizat că în piaţa imobiliară există agenţi de calitate şi au început să apeleze la ei. Oamenii au nevoie de un sfat specializat“, a precizat Nicu Răduţ, directorul agenţiei imobiliare Unic. „Clienţii nu mai au timp de pierdut. Oamenii apelează la agenţii şi pentru siguranţa tranzacţiilor“, a declarat Bibina Dica, directoarea agenţiei imobiliare Biros Imob.

 

Recomandările fac diferenţa

 

Încrederea oamenilor într-o agenţie sau alta se bazează foarte mult pe recomandări. „Am clienţii mei, care mă recomandă către terţi. De foarte multe ori, oamenii îmi spun că sună din partea unei persoane sau a alteia“, a explicat Teodor Popescu.

La creşterea încrederii craiovenilor în agenţiile imobiliare a contribuit şi faptul că agentul imobiliar nu se rezumă la intermedierea tranzacţiilor. Pe lângă faptul că au colaborări cu geodezii (persoanele autorizate care fac măsurătorile cadastrale), oferă şi soluţii financiare pentru viitorii proprietari de imobile. În plus, concepţia efectivă despre ceea ce presupune colaborarea agent imobiliar-client este schimbată. „Când le spui că nu-şi permit un anumit imobil, oamenii nu mai consideră acest lucru o critică, ci dimpotrivă. Au încredere în sfaturile noastre. Am avut clienţi care au plecat de la garsonieră şi şi-au cumpărat treptat un apartament cu două camere semidecomandate, pentru ca ulterior să-şi ia unul cu două camere decomandate“, a afirmat Nicu Răduţ, care a precizat că acest lucru a fost posibil ca urmare a faptului că, în timp, respectivele locuinţe şi-au mărit valoarea.

 

Alegeţi cu grijă
colaboratorii imobiliari

 

Neîncrederea din trecut a fost cauzată, în mare măsură, de neseriozitatea agenţilor imobiliari, dar şi de lipsa de competenţă de management a unor patroni care nu au reuşit să gândească strategii convingătoare pentru a-şi dezvolta pe termen lung agenţia. „Pădure fără uscături nu există“, a spus Teodor Popescu. De aceea, sfatul este ca, înainte de a alege, să vă informaţi cât de serioasă este agenţia respectivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII