Management slab la Electro şi Avioane

Autori


În timp ce Electroputere a devenit eficientă în mod miraculos, la Avioane Craiova, pierderile au crescut de şase ori. Aceasta din urmă este băgată „în groapă“ de majorări de întârziere la datoriile bugetare, de cursul valutar şi de lipsa de contracte.

 

 

 

Evoluţia economică a celor două mari fabrici din Bănie, Electroputere şi Avioane Craiova, are caracteristici spectaculoase postprivatizare, respectiv în plin proces de transfer de acţiuni, la ultima dintre ele. Dacă Electroputere şi-a diminuat drastic cheltuielile în primele trei luni ale anului, ajungând la pierderi de trei ori mai mici decât la finele lui 2007, la Avioane Craiova pierderile au crescut de aproape şase ori şi au ajuns la cifre colosale. Cele două companii au transmis recent rapoarte economice către Bursa de Valori Bucureşti (sunt tranzacţionate la categoria a II-a, respectiv pe piaţa secundară Rasdaq), care arată diferenţe ieşite din comun.

Explicaţia conducerii Electro, cusută cu aţă albă

 

La numai câteva luni după privatizare, Electroputere a arătat că poate fi şi eficientă. În numai trei luni, fabrica şi-a comasat activitatea şi a redus costurile în mod miraculos cu milioane de lei. Brusc, la început de an, pierderile uzinei au scăzut drastic. Datele furnizate de Electroputere către Bursă arată că, după primele trei luni ale lui 2008, fabrica are pierderi diminuate de trei ori faţă de cele înregistrate la sfârşitul lui 2007: la finalul lunii martie erau de 7,14 milioane de lei, iar la sfârşitul anului trecut, de 24,24 milioane de lei. Afacerile fabricii s-au comprimat pe primele trei luni la 28 de milioane de lei, cu 40% mai puţin decât în ultimele trei luni ale anului trecut. În acelaşi timp, cheltuielile trimestriale au scăzut cu 28%.

Întrebat cum a fost posibil să se reducă pierderi de milioane de lei într-un timp atât de scurt şi de ce s-a putut abia după privatizare, directorul economic al fabricii, Cornel Nica, a precizat: „Până acum nu ne permitea structura de producţie şi nu aveam cum să reducem cheltuielile“. Electroputere a fabricat aceleaşi produse, dar la costuri diferite. Şi nu s-a umblat la salarii, dar au scăzut afacerile (contractele, mai exact). „S-au restrâns nişte activităţi de producţie. Acum, în aceeaşi locaţie, nu se mai folosesc halele la aceeaşi capacitate, iar unele nu se mai folosesc deloc. De aici şi reduceri de cheltuieli cu utilităţile“, a adăugat Cornel Nica. Electroputere are datorii către bugetul de stat şi bugetele consolidate de aproximativ 44 de milioane de euro.

 

La Avioane, pierderi uriaşe

 


În plin proces de privatizare, Avioane Craiova „excelează“ la capitolul pierderi. Raportul transmis către Bursa de Valori arată că, pe 2007, societatea a avut pierderi de şase ori mai mari decât în anul precedent. În cifră absolută, pierderile la finele lui 2007 au fost de 7,06 milioane de lei, pe când în 2006 au fost de 1,25 milioane de lei. Situaţia s-a agravat în primele trei luni ale acestui an, când pierderile înregistrate au fost semnificative şi s-au cifrat „la mai mult de jumătate din cele pe tot anul 2007“, a precizat directoarea economică a companiei, Iolanda Maria. „Au fost două-trei luni când fabrica nu a vândut mai nimic. Nu suntem Coca-Cola, să vindem în fiecare zi, ci avem o structură de producţie diferită“, s-a justificat şi managerul companiei, Anatolie Boldişor.

 

Datoriile şi riscul valutar – probleme majore

 

Directorul economic al fabricii a explicat faptul că în pierderile de milioane de lei atârnă greu majorările de întârziere calculate de fisc pentru neplata în termen a obligaţiilor bugetare. „Avem datorii totale de 23 de milioane de lei, din care peste 90% sunt de natură bugetară şi foarte puţine sunt comerciale. Majorările de întârziere au condus, în primul rând, la pierderi. În al doilea rând, e diferenţa de curs valutar. Exportăm bunuri şi servicii, cele mai multe calculate în dolari, iar diferenţa de curs valutar a fost în defavoarea noastră şi riscul valutar a fost mare. În al treilea rând, nu au fost contracte suficiente ale fabricii“, a spus Iolanda Maria. Societatea trebuia să livreze un avion în luna martie, dar, din cauza unor întârzieri, aparatul de zbor a fost predat în aprilie. Abia luna aceasta situaţia financiară a companiei s-a îmbunătăţit uşor. Deşi la comenzi compania era „pe roşu“, a trebuit să fie majorate salariile, conform contractului colectiv de muncă, iar cheltuielile au crescut şi din cauza specificului uzinei. Responsabilii din societate spun că, deşi există secţii de producţie care nu au avut de lucru, trebuie menţinute în funcţiune şi consumă multă energie.

 

"Până acum nu ne permitea structura de producţie şi nu aveam cum să reducem cheltuielile. (…) Acum nu se mai folosesc halele la capacitate maximă".

Cornel Nica, director economic la Electroputere

 

"Au fost două-trei luni când fabrica nu a vândut mai nimic. Nu suntem Coca-Cola, să vindem în fiecare zi, ci avem o structură de producţie diferită".

Anatolie Boldişor, directorul Avioane CraiovaComenteaza acum

14 Comentarii

 1. competentu said:

  Niste tarani, nu stiu nici abc managementului dar sa conduca. Mananca banii statului degeaba. Pe cei buni i-au dat afara ca sa nu le ia locul

 2. mostene said:

  Bei Anatolie, da cand ai vinit di la Moldova, numit pe criterii politishii, nu te-ai prins ca la Avioane nu si fashe Coca-Cola? She stratagema di dizvoltare ( supravietuirii) ai?

 3. ghita surdu said:

  Tolica! Cati capiti ‘n gura mai dai? ca cu alea, alea… nu fasi menijiment

 4. Actionar furat in Romania. said:

  Alo! Gazeta de Sud,despre actiunille disparute [vandute] de la Electroputere Craiova nu mai scriti nimic sau aveti restrictie!

 5. Actionar dar fara actiuni!? said:

  Cum ramane cu escrocii care au lasat mii de persoane fara actiuni la Electroputere Craiova .POLITIA, PARCHETUL, DNA–ul, ce masuri au luat pana in prezent ?Cine se afla in spatele acestei escrocherii?Prin ce metode sau vandut aceste actiuni daca certificatele de proprietar se afla si in prezent la adevaratii proprietari ?Cine a semnat ? si cine a ridicat bani pe aceste actiuni? prin ce inginerii financiare sau facut platile si cui ? Oare POLITIA , PARCHETUL, DNA-ul,pot sa raspunda la aceste intrebari ?Daca da! de ce nu raspund ?Daca nu pot sa raspunda este foarte grav,inseamna ca nu avem personal pregatit pentru a elucida astfel de infractiuni si trebuie trimis la reciclare sau DEMIS.

 6. Vai de mama noastra,rau am ajuns. said:

  In Romania exista coruptie dar fara corupti,escrocherie dar fara escroci,hoti dar cinstiti,escrocii miliardari si institutii oarbe si surde

 7. vasile said:

  In cazul Electroputere, Ramona Olaru, tu compari pierderi pe trimestru I cu pierderile pe un an intreg (2007). Este normal sa scada de 3 ori comparativ cu 2007.

 8. arabu said:

  bravo vasile;astia scriu cuvinte nu-ssi pun si mintea la contributie

 9. ghita said:

  Ramona Olaru, ca sa intelegi si tu pierderile de pe trimestrul I se adauga la pierderile de anul trecut…deci e fff competent managementul de la Electroputere. Daca nu te pricepi intreaba si pe altii care stiu mai multe decat tine

 10. ce autoare? said:

  Ramona Olaru
  (citeste alte articole de acelasi autor »)

  halal autor
  in titlu spune:
  “Management slab la Electro şi Avioane”
  apoi incepe articolul:
  “În timp ce Electroputere a devenit eficientă în mod miraculos”.
  Asa da management slab, dar unitatea devine eficienta.
  Ce sa intelegem?
  Ca la avioane a fost mamagement bun dar nu a devenit eficienta? !!!!!!!

 11. vasile said:

  Ramona ar fi bine sa citesti mai mult cand faci un articol. Pierderile au crescut pe primul trimestru al acestui an fata de primul trimestru 2007 de la 6 la 7 milioane. Curioasa este si declaratia dir economic Cornel Nica care ne explica cum a scazut cheltuielile firmei prin “eforturile depuse de el”. In realitate insa le-a marit de la 42 mil lei trim I 2007 la 53 mil lei trim I 2008.
  El da interviuri sa se afla in treaba fara sa isi cunoasca meseria de economist.

 12. Cetateanul turmentat said:

  Ramona, Ramona! nu ai vrut sa vii la o cafea…

 13. Carlos said:

  Culmea e ca aceste pierderi le platim noi contribuabilii.Halal management!

 14. Dora said:

  Fratilor, vorbiti de pierderi de MILIOANE. Nu prea mai conteaza ca sunt 7 sau ca sunt 10, tot pierderi sunt. Ramona are dreptate. Managementul a fost si va fi deficitar si la Electroputere si la Avioane. Astia fac sefie pe banii nostri, ai romanilor.

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 15 mai 2008

Actualitate

» Promovabilitate 97%
» Macazul era întredeschis
» Şeful APIA Dolj, prins în harababura pământurilor

Local

» Scurte ştiri
» Biciclist accidentat mortal
» Problemele generate de CEZ rămân fără rezolvare
» Începe construirea primelor locuinţe ANL
» Telefoanele electorale, în grija autorităţilor locale
» Rejudecarea procesului „Mită la Primăria Râmnicului“, amânată
» Suporterii naţionalei vor trece graniţa cu avizul medicului de familie
» Până la urmă a reuşit!
» Maşini furate, identificate de poliţiştii de frontieră
» Soţia lui Manţog îşi aşteaptă sentinţa
» Jaf la rambursarea taxei auto
» Registrul Comerţului, vacă de muls
» Administraţia locală-sus, guvernul-jos
» Guvernul vrea mulţi copii
» Spitalele gem de personal auxiliar
» Lumina, de pe străzi în cimitire
» Se lansează site-ul www.avertizori.ro
» Trei ani de închisoare pentru Dascălu
» Accident pe drumul Craiova – Caracal
» Corupţia la nivel înalt se bate cu reforma

Dolj

» Părinte adoptiv, în şapte paşi
» Audiere sub acoperire

Gorj

» Directorul CE Rovinari, cercetat
» DN 66, în vizorul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă
» A VIII-a ediţie a Zilelor Municipiului Târgu Jiu
» Afişele le dau dureri de cap candidaţilor
» Tumoare de 16 kilograme, extirpată de medicii gorjeni
» Mamă ucigaşă

Sport

» Scurte ştiri
» Donadoni a convocat 12 fundaşi
» Seedorf nu-l mai suportă pe Van Basten
» Târcă s-ar mulţumi şi cu un eşec la limită
» Se reface pista de atletism
» Oltchim a dat 13 jucătoare la lotul naţional
» Ilie Iordache lasă loc de întors la Pandurii
» Primăvara, învinsă la scor
» Gângioveanu, debut la tineret
» Argintaru, liber să-şi caute norocul
» Prepeliţă vrea în UEFA

Bani & Afaceri

» 103,7 milioane de euro pentru infrastructură, în Oltenia
» Tranzacţiile imobiliare trec prin agenţii
» Craiovenii încing reţeaua de telefonie mobilă
» Management slab la Electro şi Avioane

Magazin

» Horoscop
» Scurte stiri

Opinii

» Candidatul fraierit
» 3 zile şi 3 nopţi… de imaginaţie

Top