7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri103,7 milioane de euro pentru infrastructură, în Oltenia

103,7 milioane de euro pentru infrastructură, în Oltenia

Administraţia locală şi firmele private pot accesa fonduri pentru infrastructura de afaceri, de turism şi reabilitarea siturilor industriale. Englezii vor un nou parc industrial în Bănie.

 

Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia a lansat ieri la nivel regional trei noi domenii majore de intervenţie, finanţate din fondurile structurale UE. Acestea sunt: domeniul 4.1 – „Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanţă locală şi regională“, domeniul 4.2 – „Reabilitarea siturilor industriale poluate şi neutilizate şi pregătirea pentru noi activităţi“ şi 5.2 – „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice“.

Alocările financiare indicative pe regiune pentru cele trei domenii de intervenţie vor fi de 38,44 milioane de euro, 32,96 milioane de euro, respectiv 32,36 milioane de euro. În cadrul Axei prioritare 4.1, solicitanţii eligibili sunt autorităţile administraţiei publice locale, firmele private şi camerele de comerţ. Valoarea proiectelor trebuie să se încadreze între 500.000 şi 25 de milioane de euro. Finanţarea nerambursabilă acordată firmelor mari este de 50% din costurile eligibile, în timp ce pentru întreprinderile mici şi mijlocii, aceasta este de 10%, respectiv 20%. În ceea ce priveşte Axa 4.2, valorile proiectelor pot fi cuprinse între 500.000 şi 25 de milioane de euro, solicitanţii eligibili fiind autorităţile administraţiei publice locale. În fine, Axa 5.2 priveşte administraţia publică locală, asociaţiile de dezvoltare intercomunitară şi IMM-urile din domeniul turismului. Valoarea unui proiect poate fi între 200.000 şi 25 de milioane de euro, cu menţiunea că pentru modernizarea/extinderea structurilor de cazare valoarea maximă a unui proiect este de 5.000.000 de euro. Finanţarea nerambursabilă poate ajunge la 98% din valoarea unui proiect în cazul infrastructurii de turism de utilitate publică. În ultimele zile, reprezentanţii ADR Oltenia au avut întâlniri cu cei ai instituţiei similare din districtul Wakefield – Marea Britanie, în urma cărora partea englează s-a arătat interesată de dezvoltarea zonei aeroportuare din Bănie, de construirea unui nou parc industrial şi a unui centru de servicii integrat cu zona aeroportuară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII