12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTaxa auto frânează la fisc

Taxa auto frânează la fisc

Restituirea taxei de primă înmatriculare de la stat pentru cei care au plătit mai mult decât face este o procedură complicată şi prost reglementată. Banii nu se vor da înapoi celor cu datorii la stat.

 

 

De la 1 iulie se schimbă modalitatea de calcul a taxei de primă înmatriculare. De la aceeaşi dată, românii care au plătit pentru taxa respectivă o sumă mai mare decât taxa „pe poluare“ ar trebui să-şi primească banii înapoi de la finanţele de domiciliu. O ordonanţă de urgenţă reglementează aceste aspecte legate de taxa pe poluare, dar degeaba. Momentan, nu se poate pune în practică. Legiuitorii nu au adoptat şi norme metodologice de aplicare. Fără de care nu se poate face absolut nimic, în sensul că OUG nr. 50/2008 nu are cum să servească scopului pentru care a fost creată. Ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial pe 25 aprilie, iar în termen de 30 de zile ar trebui să apară şi normele metodologice, elaborate după ce se consultă trei ministere: al Mediului, al Economiei şi Finanţelor şi Ministerul Transporturilor. Apoi, normele metodologice trebuie aprobate prin hotărâre de guvern. Deci, încă două săptămâni cel puţin. Un oficial de la Fondul de Mediu susţinea zilele trecute că nici măcar nu s-au întrunit comisiile de la cele trei ministere pentru a dezbate problema normelor metodologice la ordonanţă. Până se adoptă normele, până se publică în MO, până se organizează finanţele mai durează şi s-ar putea depăşi chiar termenul de 1 iulie, dată când ar urma să se plătească taxa „pe poluare“ (aşa cum o numeşte legea) în locul celei de primă înmatriculare.

 

„Fără norme, nu se aplică!“

 

Cei din teritoriu spun că nu pot aplica ordonanţa cu pricina până când executivul nu legiferează şi modalităţile de punere în practică. „Fără norme metodologice, ordonanţa nu poate fi aplicată! Noi nu am emis un act administrativ pentru contribuabil, ci doar o chitanţă care arăta că şi-a plătit taxa de primă înmatriculare la Trezorerie. Noi nu ştim cum se va aplica ordonanţa pentru că nu există un compartiment specializat în cadrul instituţiei“, a precizat Mitriţă Tudor, director al Administraţiei Financiare a municipiului Craiova, din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj.

Fiscul dă banii cu greu

 

Celor care şi-au cumpărat un autoturism şi au plătit o taxă de primă înmatriculare mai mare decât aceea de poluare statul trebuie să le restituie diferenţa de bani tot de la 1 iulie. Pe lângă faptul că guvernul ar putea depăşi termenul cu pricina din lipsa legislaţiei adecvate, procedural, cei care se găsesc în situaţia de mai sus trebuie să ştie că îşi vor încasa banii de la fisc foarte greu. Sau nu vor încasa nici măcar un leu, în situaţia în care au alte restanţe la stat. „Procedura de restituire a taxei este greoaie atunci când este vorba de sume de la bugetul de stat. Dacă persoana care solicită restituirea diferenţei la taxa de primă înmatriculare are alte datorii către bugetul de stat, atunci se achită acele restanţe din banii de taxă“, a spus directorul Administraţiei Financiare Craiova. Proprietarii de autoturisme care vor cere restituirea unei părţi din taxa de primă înmatriculare trebuie să nu aibă restanţe către stat sub formă de amenzi, impozite pe veniturile din activităţi independente, din chirii, din arendă din transferul proprietăţii imobiliare etc.

 

Doljenii câştigă taxa în instanţă

 

Până în prezent, 150 de doljeni au depus cereri la DGFP pentru restituirea taxei de primă înmatriculare. Unii dintre aceştia s-au adresat justiţiei. Şefa Serviciului Juridic din cadrul finanţelor doljene, Cristina Gurănoiu, a precizat că au fost 58 de acţiuni înregistrate la Tribunalul Dolj pentru restituirea taxei, dintre care în 23 de cazuri s-a admis acţiunea solicitanţilor. Sentinţele sunt definitive, dar nu irevocabile, iar fiscul spune că le va ataca la Curtea de Apel.

"Procedura de restituire a taxei este greoaie atunci când este vorba de sume de la bugetul de stat. Dacă persoana care solicită restituirea diferenţei la taxa de primă înmatriculare are alte datorii către bugetul de stat, atunci se achită acele restanţe din banii de taxă".

Mitriţă Tudor – directorul Administraţiei Financiare Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII